Mitral valv prolapsusu olan çocuk ve adölesanlarda QT dispersiyonu ve holter elektrokardiyografi analiziyle aritmi riskinin araştırılması
Investigation of the risk of arrhythmia by QT dispersion and holter electrocardiography analysis in children and adolescents with mitral valv prolapsus
- Tez No: 738289
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ EKİCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Cardiology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Mitral kapak prolapsusu, Çocuk, Adölesan, Aritmi, Mitral valv prolapsusu, Mitral valve prolapse, Child, Adolescent, Arrhythmia
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Giriş ve Gerekçe: MKP genel toplumda en sık görülen kapak anomalisi olup, MKP'li yetişkin bireylerde hayatı tehdit edici aritmilerin sık görüldüğü iyi bilinmektedir. Malign aritmi potensiyeli taşıyan MKP'li bireylerin tanınmasında hangi yöntemlerin, hangi hastada kullanılması gerektiği ve ani ölümlerin nasıl önlenebileceği halen bilinmemektedir. MKP'li hastaların yüzeyel EKG'de ventriküler repolarizasyon özelliklerini, 24 saatlik Holter EKG ve ekokardiyografik verileri birlikte inceleyen çocuklarda yapılmış bir çalışma yoktur. Bu konudaki çelişkili araştırma sonuçları da karışıklığı artırmaktadır. Bu nedenle, daha uzun yaşam beklentileri nedeniyle, MKP'li çocuklar yaşamı tehdit eden aritmiler açısından incelenmeli ve takip edilmelidir. Amaç: Bu çalışmanın amaçları, primer mitral kapak prolapsusu olan çocuklarda; 1. Çeşitli hastalıklarda aritmiyle ilişkisi önceden tanımlanmış olan yüzeyel EKG parametrelerinden QT, QTd, QTc, QTcd, Tp-e, Tp-e dispersiyonu süreleri, P dalgası, P dalga dispersiyonu süreleri, Tp-e/QT oranlarının incelenmesi ve sağlıklı çocuklardan farklı olup olmadığının belirlenmesi birincil amacımızdır. 2. MKP'li çocuklarda ekokardiyografik incelemede mitral kapak anatomik ve fonksiyonel özelliklerin belirlenmesi, 3. MKP'li çocuklarda 24 saatlik Holter EKG'de ventriküler aritmi sıklığını belirlemek, 4. 24 saatlik Holter EKG'de aritmi varlığının, mitral kapak yapısı, anatomik ve fonksiyonel özellikleri ve incelenen EKG parametreleri ile ilişkisini araştırmak, 5. Ayrıca MKP'li çocukların anksiyete düzeyleri belirlenmesi, anksiyete varlığı ile mitral kapağın fonksiyonel ve anatomik özelliklerinin ve Holterde ventriküler aritmi varlığının ilişkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Hastalar: Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Kardiyoloji Polikliniğine Şubat 2020- Şubat 2022 tarihleri arasında başvuran ve ekokardiyografik incelemede izole MKP saptanan 6-18 yaş arasındaki hastalar çalışmaya dahil edildi. Kontrol grubumuz da normal ekokardiyografik inceleme bulguları olan ve hasta grubu ile aynı yaş ve cinsiyet dağılımına sahip sağlıklı olgulardan oluşturuldu. Her iki grup 105 için katılımcılar eşlik eden kronik veya sistemik hastalık, genetik veya bağ dokusu hastalığı öyküsü olmayan veya ritim üzerinde etkisi olabilecek ilaç kullanımı olmayan hastalar arasından seçildi. Yöntemler: Tüm katılımcıların cinsiyet, yaş, boy, kilo, tansiyon değerleri ve semptomları kaydedildi, ardından Beck anksiyete ölçeği uygulandı. Hasta ve kontrol grubunda, 12 derivasyonlu yüzeyel EKG, ekokardiyografik inceleme, 24 saatlik Holter EKG uygulandı. Tüm çalışma grubunda elektrokardiyografik parametrelerden QT, QTd, QTc, QTcd, Tp-e, Tp-e dispersiyonu, P dalgası, P dalga dispersiyonu süreleri, Tp-e/QT oranı ölçüldü ve T negatifliği, dal bloğu varlığı kaydedildi. Ekokardiyografik incelemede sol ventrikül genişliği ve fonksiyonları M mode ekokardiyografi ile değerlendirildi. Mitral kapak kalınlığına göre olgular klasik ve non klasik MKP olarak tanımlandı. MKP'li olgularda MY varlığı ve derecesi araştırıldı. Holter EKG'de ise Lown'a göre sınıf 3 ve üzeri ventriküler ektopik vuruların varlığı ventriküler aritmi olarak tanımlandı. Bulgular: MKP'li çocuk olguların yaş ortalaması 13,3 yıl olup, çoğunluğu (%80) kadın cinsiyette idi. MKP'li çocuk hastaların %85'i başvuruda semptomatik olup; hastalarımızda başlıca; çarpıntı (%51), egzersiz intoleransı (%53), senkop (%17) yakınmaları bulunmaktaydı. Fizik muayenede; üfürüm (%45), klik (%31), göğüs deformitesi (%20) ve hipermobilite bulgularının (%12) sıklığı kontrol grubuna göre istatiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır. Beck Anksiyete Ölçeği ile MKP'li hastalarda sağlıklı çocuklardan daha sık ve yüksek düzeyde anksiyete varlığı belirlendi (%65 karşı %35 p0,05). 24 saatlik Holter EKG incelemede, MKP'li hasta grubunda, sekiz olguda (%10) ventriküler aritmi gözlenirken, kontrol grubunda Holter EKG incelemede aritmisi olan olgu saptanmadı. Holter EKG ile ventriküler aritmi saptanan MKP'li hastalarda QTc süresi (395+30) aritmisi olmayan MKP'li hastalardan (363+21) istatistiksel olarak anlamlı düzeyde uzun saptandı (p=0,046). Buna karşın aritmisi olan MKP'li hastalarda; QT, QT dispersiyonu, Tp-e, Tp-e dispersiyonu ve Tp-e/QT değerleri aritmisi olmayan MKP'li olgulardan farklı değildi (p>0,05). Ayrıca aritmisi olan ve olmayan MKP'li olgularda hafif ve orta düzeyde MY varlığı, klasik/non-klasik tipte MKP olması, ön kapakta MKP veya hem ön hem arka kapakta prolapsus olması açısından anlamlı bir fark bulunamadı. Sonuç: Çalışmamızda MKP'li çocuk hastalarda yüzeyel EKG'de ventriküler repolarizasyon parametrelerinden QT, QTc, QT dispersiyonu, Tp-e, Tp-e dispersiyonu ve Tp-e/QT değerleri sağlıklı çocuklara göre artmıştır ve 24 saatlik Holter EKG ile ventriküler aritmi daha sık gözlenir. Çalışmamızda Holter EKG ile ventriküler aritmisi olan MKP'li hastalarda, mitral kapak anatomisi ve fonksiyonlarının aritmi varlığına etkisi belirlenmemiştir ancak QTc değeri aritmisi olan MKP'li hastalarda aritmisi olmayanlarla karşılaştırıldığında yüksek bulunmuş olması sebebiyle ventirküler aritmileri öngörmede bir belirteç olarak kullanılabileceği düşünülmüştür. Klasik tipte, bileaflet kapak prolapsusu olan ve ağır MY'si olan MKP'li çocuk hastaların ilerleyen 107 yıllar içerisinde aralıklı Holter ölçümleri ile incelenmesi veya çok merkezli çalışmalarla bu ilişkinin değerlendirilmesi uygun olacaktır.
Özet (Çeviri)
Background: MVP is the most common valve anomaly in the general population, and it is well known that life-threatening arrhythmias are common in adults with MVP. It is still not known which methods should be used in the identification of individuals with MVP with the potential for malignant arrhythmia, in which patient, and how sudden cardiac death can be prevented. There is no study in children which examining ventricular repolarization features in superficial ECG, 24- hour Holter ECG and echocardiographic data in patients with MVP. Conflicting research results on this subject also add to the confusion. Therefore, due to their longer life expectancy, children with MVP should be examined and followed up for life-threatening arrhythmias. Objective: The aims of this study are; 1. First and foremost, to examine the superficial ECG parameters QT, QTd, QTc, QTcd, Tp-e, Tp-e dispersion, P wave, P wave dispersion times and Tp-e/QT ratios which are related to arrhythmia in various diseases, and to determine whether they are different from healthy children, 2. To determine the anatomical and functional features of the mitral valve in echocardiographic examination in children with MVP, 3. To determine the frequency of ventricular arrhythmia in 24- hour Holter ECG in children with MVP, 4. To determine the correlation between the presence of arrhythmia in 24- hour Holter ECG and mitral valve structure, anatomical, functional characteristics and ECG parameters and 5. To determine the anxiety levels of children with MVP and the relationship between the presence of anxiety and the functional and anatomical features of the mitral valve and the presence of ventricular arrhythmia in Holter ECGs of children with primary MVP. Patients: Patients who were between the ages of 6 and 18 and who admitted to the Pediatric Cardiology Polyclinic of Akdeniz University Medical Faculty Hospital between February 2020 and February 2022 and who were found to have isolated MVP 109 in echocardiographic examination were evaluated in the study. Our control group consisted of healthy subjects with normal echocardiographic examination findings and the same age and gender distribution as the patient group. For both groups, participants were selected from patients with no history of concomitant chronic or systemic disease, genetic or connective tissue disease, or no drug use that may influence rhythm. Methods: Gender, age, height, weight, blood pressure values and symptoms were recorded in all participants, then Beck Anxiety Inventory was performed in both patient and control groups. In the patient and control groups, 12-lead superficial ECG, echocardiographic examination, and 24-hour Holter ECG were performed at the same time. Electrocardiographic parameters (QT, QTd, QTc, QTcd, Tpe, Tpe dispersion, P wave and P wave dispersion durations, Tp-e/QT ratios, negative T wave, presence of bundle branch block) were measured in both the control group and the patients with MVP. In echocardiographic examination, we evaluated left ventricular chamber size and systolic and diastolic functions by M- mode echocardiography. The patients were classified as having classical and non- classical MVP according to mitral valve thickness. Presence and degree of mitral regurgitation were investigated in cases with MVP. In Holter ECG, the presence of class 3 and higher degree of ventricular ectopic beats according to Lown criterion was defined as ventricular arrhythmia. Results: The mean age of the children with MVP was 13.3 years, and the majority (80%) were female. 85% of pediatric patients with MVP were symptomatic at admission. Mainly in our patients; Palpitations (51%), exercise intolerance (53%), and syncope (17%) were present. In physical examination; the frequency of murmur (45%), click (31%), chest deformity (20%) and hypermobility findings (12%) was found to be statistically significantly higher than the control group. By using“Beck Anxiety Inventory”, it was determined that patients with MVP had higher levels of anxiety than healthy children (65% vs 35% p0.05). In 24- hour Holter examination; While ventricular arrhythmia was observed in eight (10%) patients in the MVP patient group, no arrhythmia was found in the Holter ECG examination in the control group. The mean of QTc duration was found to be statistically significantly longer in MVP patients with ventricular arrhythmia than in MVP patients without arrhythmia (395+30 versus 363+21 ms, p=0.046). On the other hand, in patients with MVP asssociated with arrhythmia; the mean of QT, QT dispersion, Tp-e, Tp-e dispersion durations and Tp-e/QT ratio values were not different from the cases with MVP without arrhythmia (p>0.05). In addition, no significant difference was found in cases with MVP with or without arrhythmia in terms of mild and moderate MR, classical/non-classical MVP, and prolapse in only anterior mitral leaflet or both anterior and posterior leaflets. Conclusion: In our study, the mean of ventricular repolarization parameters QT, QTc, QT dispersion, Tp-e, Tp-e dispersion and Tp-e/QT values were found to be longer in superficial ECG with pediatric MVP patients compared to healthy children, and ventricular arrhythmia was observed more frequently with 24-hour Holter ECG. In our study, the effect of mitral valve anatomy and functions on the presence of arrhythmia was not determined in patients with MVP with ventricular arrhythmia with 111 Holter ECG, but the mean of QTc value was found to be higher in patients with arrhythmia compared to those without arrhythmias, so we thought that QTc value may be used as a predictor of ventricular arrhythmias. In the future, it would be appropriate to examine pediatric patients with MVP with classical type, bileaflet valve prolapse and severe MR with intermittent Holter measurements or to evaluate this relationship with multicenter studies.