Kınalı keklik (A. chukar) yumurtalarının uzun süreli depolanmasında spıdes uygulamasının kuluçka sonuçlarına ve civciv kalitesine etkisi
Influence of spides on hatching performance and chick quality in long-term stored partridge (A. chukar) eggs
- Tez No: 1010870
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL KIRIKÇI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kınalı keklik, Alectoris chukar
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Zootekni Ana Bilim Dalı
Özet
Mevcut çalışmanın amacı, kınalı keklik (Alectoris chukar) yumurtalarının uzun süreli depolanması sırasında uygulanan SPIDES (Short Periods of Incubation During Egg Storage) protokolünün yumurta kalitesi, kuluçka performansı ve civciv kalite özellikleri üzerine etkilerinin belirlenmesidir. Araştırma materyalini 60 haftalık yaştaki damızlık Kınalı keklik sürüsünden elde edilen toplam 800 yumurta oluşturmuştur. Çalışma, 35, 42, 49 ve 56 günlük depolama süreleri ile SPIDES uygulaması (var/yok) esas alınarak 4×2 faktöriyel düzende yürütülmüştür. Yumurtalar 9–12 °C sıcaklık ve %75 bağıl nem koşullarında sivri uç yukarı pozisyonda depolanmış ve günde 24 kez çevrilmiştir. SPIDES uygulaması, ilgili gruplarda depolamanın 28. gününden başlayarak 7 gün aralıklarla, 37,7 °C ve %59 bağıl nemde 2 saat süreyle gerçekleştirilmiştir. Keklik yumurtalarında depolama süresinin uzamasıyla birlikte Haugh birimi, ak indeksi, sarı indeksi, ak yüksekliği ve sarı yüksekliği azalmış (P<0,001); sarı çapı (P<0,001), sarı oranı (P<0,05) ve sarı:ak oranı (P<0,01) artmış, ak oranı ile ak ağırlığı ise azalmıştır (P<0,01). Kuluçka sonuçları bakımından depolama süresinin 49 ve 56 günlere ulaşması ile kuluçka randımanında ve 56 güne ulaşması ile çıkım oranında düşüş gözlenmiştir (P<0,05). Depolama süresinin 56 güne uzaması ile erken embriyonik ölümlerde önemli bir yükseliş meydana gelmiştir (P<0,05). Depolama süresinin artmasıyla düşüş gözlenen civciv kalitesi, SPIDES uygulaması incelenen ile artmıştır (P<0,05). Buna karşılık SPIDES uygulaması yumurta kalite özelliklerinin çoğu üzerinde sınırlı etki göstermiş, 56 günlük depolamada kuluçka randımanını ve çıkım oranını artırmış, erken embriyonik ölümleri azaltmış; civciv kalite puanını yükseltmiştir (P<0,05). Sonuç olarak, kınalı keklik yumurtalarının uzun süreli depolamaya diğer birçok kanatlı türüne göre daha yüksek direnç gösterebildiği tespit edilmiştir. Ancak depolama süresi uzadıkça yumurta kalitesi ve kuluçka performansında düşüşlerin kaçınılmaz olduğu belirlenmiştir. SPIDES uygulamasının ise tüm depolama sürelerinde aynı düzeyde etkili olmadığı ve limitlerin üzerindeki depolama sürelerinde embriyonik canlılığı destekleyen ve kuluçka performansını iyileştiren yararlı bir yönetim stratejisi olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study was to evaluate the effects of a SPIDES (Short Periods of Incubation During Egg Storage) protocol applied during prolonged storage of chukar partridge (Alectoris chukar) eggs on egg quality, hatching results, and chick quality. A total of 800 eggs collected daily from a 60-week-old chukar partridge were assigned to eight subgroups in a 4 × 2 factorial design, with 100 eggs per subgroup, according to storage period (35, 42, 49, and 56 days) and SPIDES treatment (with or without). Eggs were stored at 9–12 °C and 75% relative humidity in a pointed-end-up position and turned 24 times per day. In the relevant groups, SPIDES was applied from day 28 of storage onward at 7-day intervals for 2 h at 37,7 °C and 59% relative humidity. As storage duration increased, Haugh unit, albumen index, yolk index, albumen height, and yolk height decreased (P<0,001), whereas yolk diameter (P<0,001), yolk ratio (P<0,05), and yolk-to-albumen ratio (P<0,01) increased; albumen ratio and albumen weight decreased (P<0,01). With respect to the outcomes of the hatching results, hatchability exhibited a decline when the storage lenght reached 49 and 56 days, while the hatchability of fertile eggs demonstrated a decrease when storage reached 56 days (P<0,05). The extension of storage lenght to 56 days resulted in significant increase in early embryonic mortality (p<0,05). The quality of the chicks, which exhibited a decline with an increase in storage lenght, demonstrated an improvement in response to SPIDES treatment (P<0,05). Conversely, SPIDES exhibited limited impact on the majority of egg quality traits; however, it improved in hatching results, particularly at extended storage durations. It is noteworthy that at the 56-day storage stage, SPIDES exhibited a marked enhancement in hatchability and hatchability of fertile eggs, accompanied by a reduction in early embryonic mortality and an improvement in chick quality (P<0,05). In this study, it was demonstrated that chukar partridge eggs exhibited greater resistance to long-term storage than other poultries. However, as the duration of storage lenght increased, a decline in egg quality and hatching results became inevitable. Despite its variable efficacy across different storage lengths, SPIDES can be regarded as a valuable management strategy for increasing embryonic viability and improving hatching results when storage length exceeds the established limit.