Standart düz dişli çarklarda dinamik faktörün belirlenmesi için ampirik bağıntı geliştirilmesi
Developing an empirical equation to determine the dynamic factor for standard spur gears
- Tez No: 1010871
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dinamik faktör, Düz dişli, Dynamic factor, Spur gear
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Dişli çarklar güç aktarma sistemlerinde en çok kullanılan makine elemanlarıdır. Artan güç ve hız ihtiyaçları nedeni ile dişli çarklar üzerinde meydana gelen dinamik kuvvetlerin doğru bir şekilde tespit edilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, evolvent profile sahip düz dişli çarklar üzerinde meydana gelen dinamik yüklerin hızlıca hesaplanabilmesi amacıyla; farklı diş sayılarını ve geniş bir devir hızı aralığını kapsayan özgün ampirik ifadeler geliştirilmiştir. İlk olarak dişli çarklarda meydana gelen dinamik kuvvetlerin belirlenmesi için iki serbestlik dereceli bir dinamik model oluşturulmuştur. Oluşturulan model sayesinde farklı dişli tasarım ve sistem parametrelerinin dinamik kuvvetler üzerine etkisi incelenmiştir. Dinamik faktörlerin hesaplanması amacıyla; diş sayısı için 14 farklı (15–100 aralığında) değer ve devir hızı için 19 farklı (1000–20000 d/d aralığında) değer kullanılarak dinamik model toplam 266 kez çalıştırılmıştır. Dinamik modelden elde edilen sonuçlar ile ampirik ifadelerden elde edilen sonuçlar kıyaslandığında geliştirilen ifadelerin dinamik faktörleri ortalama %6,65 hata miktarı ile hesapladığı tespit edilmiştir. Geliştirilen ifadeler sayesinde tekrardan bir dinamik analize gerek kalmadan hızlıca düz dişli çarklarda farklı devir hızları için dinamik faktörler hızlıca hesaplanabilecektir.
Özet (Çeviri)
Gears are the most commonly used machine elements in power transmission systems. Due to increasing power and speed demands, it is necessary to accurately determine the dynamic forces acting on gears. In this study, unique empirical expressions covering different number of teeth and a wide range of rotational speeds were developed to rapidly calculate the dynamic loads occurring on spur gears with involute profiles. Initially, a dynamic model with two degrees of freedom was created to determine the dynamic forces in gear systems. Using this model, the effects of different gear design and system parameters on the dynamic forces were examined. To calculate the dynamic factors, the dynamic model was run a total of 266 times, using 14 different values (in the 15–100 range) for the number of teeth and 19 different values (in the 1000–20000 rpm range) for rotational speeds. When the results obtained from the dynamic model were compared with those calculated from the empirical expressions, the average error was found to be 6,65%. These developed expressions allow for the quick calculation of dynamic factors in spur gears at different rotation speeds without the need for any further dynamic analysis.