Koyun işletmelerinin hayvan refahı düzeyleri itibariyle üretim etkinlikleri
Production efficiencies of sheep enterprises according to animal welfare levels
- Tez No: 1010886
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİME CANAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tarım işletmeleri, Agricultural enterprises
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma da Karadeniz Bölgesi'nde koyunculuk yapan işletmelerin, ekonomik yapısının, hayvan refahı düzeylerinin ve teknik etkinliklerinin belirlenmesi, hayvan refahı ile teknik etkinlik arasındaki ilişkinin ortaya koyulması amaçlanmaktadır. Çalışmanın ama materyalini Karadeniz Bölgesi'nde koyunculuk yapan 177 işletme yöneticisiyle yüz yüze yapılan anketlerden, işletme ve hayvan gözlemlerinden elde edilen veriler oluşturmaktadır. İncelenen koyun işletmelerinin teknik etkinliklerinin belirlenmesinde ve etkinsizliğe etkili olan faktörlerin belirlenmesinde Stokastik Sınır Analizi (SSA) kullanılmıştır. Hayvan refahının belirlenmesinde hayvan refahı endeksi kullanılmıştır. Gayrisafi üretim değeri 2.815.646 TL olarak bulunmuştur. GSÜD içinde ki payın %41'ini Hayvansal üretim değeri oluşturmaktadır. Gayrisafi hasıla içinde ki payın %90'ını GSÜD oluşturmaktadır Değişken masrafların %73'ünü yem masrafları, sabit masrafların %88'sini amortisman masrafları oluşturmaktadır. Bölgede hayvan refahı endeksi 0,49 olarak bulunmuştur. Hayvan refahı endeksinin hayvan sağlığı göstergesi en yüksek endeks sahibine sahip gösterge olarak bulunmuştur. Etkinlik analizi sonucu 0,942 olarak belirlenmiştir. Hayvan refahı endeksi ve etkinsizlik skorları arasında negatif ilişki tespit edilmiştir. Hayvan refahı arttıkça işletmelerin etkinsizlikleri 0,807 azalacaktır. Bu bulgular doğrultusunda işletmelerin hayvan refahı düzeylerinin artıracak refah odaklı politikalar ve destek mekanizmaları sayesinde işletmelerin etkinliği artırılarak sürdürülebilirliği ve rekabet gücünü de artırılacağı ön görülmektedir. Küçükbaş hayvancılık alanında refahı artırıcı işletme yöneticisi davranışları ve hayvan refahını dikkate alarak yetiştirilen gıdaların tüketimine karşı araştırmaların artırılması literatüre ve sektöre katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the economic structure, animal welfare levels, and technical efficiency of sheep farming enterprises in the Black Sea Region, and to reveal the relationship between animal welfare and technical efficiency. The study's data material consists of information obtained from face-to-face surveys conducted with 177 business managers of sheep farms in the Black Sea Region, as well as from observations of the businesses and animals. Stochastic Frontier Analysis (SFA) was used to determine the technical efficiency of the studied sheep enterprises and to identify factors affecting inefficiency. The animal welfare index was used to assess animal welfare. The gross production value was found to be 2,815,646 TL. Animal production value constitutes 41% of the share within GSÜD. GSÜD constitutes 90% of the share in gross domestic product. Feed expenses account for 73% of variable expenses, while depreciation expenses account for 88% of fixed expenses. The animal welfare index in the region was found to be 0.49. The animal health indicator of the animal welfare index was found to be the indicator with the highest index value. The activity analysis result was determined as 0.942. A negative relationship was detected between the animal welfare index and inefficiency scores. As animal welfare increases, business inefficiencies will decrease by 0.807. Based on these findings, it is anticipated that through welfare-oriented policies and support mechanisms that will increase animal welfare levels in businesses, business efficiency can be enhanced, thereby improving sustainability and competitive power. Increasing research on farm management practices that enhance welfare in small ruminant husbandry and the consumption of foods produced with animal welfare in mind will contribute to the literature and the sector.