Prematüre doğan bebeklerde yutma kaslarının ultrasonografik kalınlık ölçümü ile emme/yutma fonksiyonunun gelişmesi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between ultrasonographic thickness measurement of swallowing muscles and the development of sucking/swallowing function in premature infants
- Tez No: 1010887
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAİME SÜNDÜS UYGUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Neonatal beslenme · Oral beslenme · Prematüre bebek · Suprahyoid kaslar · Ultrasonografi, Neonatal nutrition · Oral feeding · Preterm infant · Suprahyoid muscles · Ultrasonography
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ana-Çocuk Sağlığı Bilim Dalı
Özet
Tam oral beslenmeye geçiş, prematüre bebeklerde taburculuk için kritik bir dönüm noktasıdır ve özellikle yutma ile ilişkili nöromüsküler koordinasyon başta olmak üzere birçok fizyolojik sistemin olgunlaşmasını yansıtır. Suprahyoid kaslar, hyoid-laringeal kompleksin elevasyonunu sağlayarak ve havayolunu koruyarak yutmada temel bir rol oynar. Bununla birlikte, prematüre bebeklerde bu kasların yapısal gelişimi ile oral beslenme basarisi arasındaki ilişki yeterince araştırılmamıştır. Bu prospektif, tek merkezli gözlemsel çalışmaya, ≤32 gebelik haftasında doğan 28 prematüre bebek dahil edildi. Suprahyoid kas kalınlığı; sağ ve sol digastrik, sağ ve sol mylohyoid ve geniohyoid kaslar postnatal yaşamın ilk 72 saati içinde ve tam oral beslenmeye geçildiği dönem olmak üzere ultrasonografi ile iki zaman noktasında ölçüldü.Vücut ağırlığı, boy uzunluğu ve baş çevresi dahil olmak üzere somatik büyüme parametreleri eş zamanlı olarak kaydedildi. Zaman içinde kas kalınlığındaki değişiklikler, somatik büyüme parametreleri ile korelasyonlar ve erken dönem kas kalınlığının tam oral beslenmeye ulaşma süresini öngörmedeki değeri analiz edildi. Tüm suprahyoid kas kalınlıkları, erken postnatal dönem ile tam oral beslenme zamanı arasında anlamlı düzeyde arttı; tümü için p < 0,001. Tam oral beslenme zamanında digastrik kas kalınlığı yaklaşık olarak 2,7–3,2 mm, mylohyoid kas kalınlığı 1,6–2,0 mm ve geniohyoid kas kalınlığı 3,0–3,6 mm arasında değişti. Bu değerlerin, oral beslenmeye başarılı geçiş döneminde nispeten dar bir aralıkta kümelendiği görüldü. Vücut ağırlığı ile bazı kas kalınlığı ölçümleri arasında pozitif korelasyon gözlendi; özellikle sol mylohyoid kası için r = 0,453, p = 0,015 ve sağ digastrik kası için r = 0,386, p = 0,043 bulundu. Bununla birlikte, ilk 72 saat içinde ölçülen suprahyoid kas kalınlığı, çok değişkenli regresyon analizinde tam oral beslenmeye ulaşmak için gereken süreyi bağımsız olarak öngörmedi. Sonuç: Prematüre bebeklerde suprahyoid kas kalınlığı, erken postnatal yaşamdan tam oral beslenmeye geçiş sürecinde anlamlı olarak artmaktadır ve beslenme olgunlaşması zamanında nispeten dar bir aralıkta kümeleniyor gibi görünmektedir. Suprahyoid kasların ultrasonografik değerlendirilmesi, prematüre bebeklerde beslenme olgunlaşması ile ilişkili yapısal değişiklikleri tanımlamak için noninvaziv bir yaklaşım sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
The transition to full oral feeding (FOF) is a critical milestone for discharge in preterm infants and reflects the maturation of multiple physiological systems, particularly swallowing-related neuromuscular coordination. Suprahyoid muscles play a key role in swallowing by enabling elevation of the hyoid–laryngeal complex and protecting the airway. However, the relationship between the structural development of these muscles and the achievement of oral feeding in preterm infants remains insufficiently explored. This prospective single-center observational study included 28 preterm infants born at ≤ 32 weeks of gestation. Suprahyoid muscle thickness (right and left digastric, right and left mylohyoid, and geniohyoid muscles) was measured by ultrasonography at two time points: within the first 72 h of postnatal life and at the time of full oral feeding. Somatic growth parameters, including body weight, body length, and head circumference, were recorded simultaneously. Changes in muscle thickness over time, correlations with somatic growth parameters, and the predictive value of early muscle thickness for time to achieve FOF were analyzed. All suprahyoid muscle thicknesses increased significantly between the early postnatal period and the time of FOF (all p < 0.001). At the time of FOF, digastric muscle thickness ranged approximately between 2.7 and 3.2 mm, mylohyoid muscle thickness between 1.6 and 2.0 mm, and geniohyoid muscle thickness between 3.0 and 3.6 mm, with values appearing to cluster within a relatively narrow range during successful transition to oral feeding. A positive correlation was observed between body weight and certain muscle thickness measurements, particularly left mylohyoid (r = 0.453, p = 0.015) and right digastric muscles (r = 0.386, p = 0.043). However, suprahyoid muscle thickness measured within the first 72 h did not independently predict the time required to achieve FOF in multivariable regression analysis. Conclusion: Suprahyoid muscle thickness increases significantly during the transition from early postnatal life to full oral feeding in preterm infants and appears to cluster within a relatively narrow range at the time of feeding maturation. Ultrasonographic evaluation of suprahyoid muscles may provide a non-invasive approach to describe structural changes associated with feeding maturation in preterm infants.