10-16 yaşları arasında major depresif bozukluk tanısı alan çocuk ve ergenlerde ebeveyn tutumlarının ve erken dönem uyum bozucu şemaların değerlendirilmesi
Evaluation of parental attitudes and early adjustment disorder schemas in children and adolescents diagnosis of major depression disorder between the ages of 10-16
- Tez No: 1010927
- Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİYE TOROS
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Major depresif bozukluk, erken dönem uyum bozucu şemalar, ebeveyn tutumları, Major depressive disorder, early maladaptive schemas, parenting attitudes
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Major Depresif Bozukluk (MDB), bireyin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen, yeti yitimine neden olan ve yaygın görülen bir psikiyatrik bozukluktur. Major depresif bozukluğun gelişiminde öne sürülen önemli faktörlerden biri de ebeveyn tutumları ve bunların etkisiyle şekillenen erken dönem uyum bozucu şemalardır. Ebeveynlerin çocuk yetiştirme tutumları ve erken dönemde edinilen yaşantılar sonucunda oluşan bilişsel yapıların, ileriki yaşamda major depresif bozukluk gelişimi için zemin hazırlayabileceği düşünülmektedir. Bu nedenle major depresif bozukluk tanısı alan hastaların maruz kaldıkları ebeveyn tutumlarının ve geliştirdikleri erken dönem uyum bozucu şemaların tanımlanması, major depresif bozuklukla olan ilişkisinin anlaşılması, major depresif bozukluğun daha iyi anlaşılmasına, tedavi seçeneklerinin artmasına ve tedavi metotlarının gelişmesine katkı sağlayacaktır. Bu çalışmanın amacı, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde major depresif bozukluk tanısıyla izlenen hastaların algıladıkları ebeveyn tutumlarının ve Erken Dönem Uyum Bozucu Şemalarının belirlenmesi, bu özelliklerin ilişkilerinin incelenmesidir. Çalışmaya major depresif bozukluk nedeniyle takip edilen 79 ergen hasta ve daha önce psikiyatrik tedavi öyküsü bulunmayan 79 sağlıklı gönüllü dahil edilmiştir. Major depresif bozukluk tanısı KSADS (Okul Çağı Çocukları için Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi–Şimdi ve Yaşam Boyu Şekli) ile konmuştur. Veriler Sosyodemografik ve Klinik Veri Formu, ÇEŞÖT (Çocuk ve Ergenler için Erken Dönem Uyumsuz Şema Ölçekler), Anne-Baba Tutum Ölçeği, Çocuk Depresyon Ölçeği ile toplanmıştır. Çalışmamızın sonucunda hasta grubunda tüm şema alt tipleri ve tüm ana şema alanlarında ve olumsuz ebeveyn tutumu olan otoriter ve koruyucu-istekçi ebeveyn tutumunda kontrol grubuna göre istatistiki olarak anlamlı ve yüksek puanlar saptanmıştır (p<0,05). Kontrol grubunda ise olumlu ebeveyn tutumu olan demokratik ebeveyn tutumunda hasta grubuna göre istatistiki olarak anlamlı ve yüksek puanlar bulunmuştur (p<0,05). Hastaların ve kontrol grubunun algıladıkları ebeveyn tutumları ile şema puanları ve major depresif bozukluk şiddeti arasında pozitif yönde anlamlı korelasyonlar saptanmıştır (p<0,05). Erken dönem ebeveyn tutumlarının ve uyum bozucu şemaların major depresif bozukluk gelişimindeki rolünün daha detaylı olarak belirlenmesi ve tedavide şema odaklı yaklaşımların etkinliğinin farklı boyutlarıyla ele alınması için yeni çalışmalar planlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Major Depressive Disorder (MDD) ranks among the most prevalent mental health conditions that profoundly impact quality of life and cause functional impairment. One of the important factors proposed in the development of the illness is parenting attitudes and early maladaptive schemas shaped by their influence. It is thought that parenting styles and cognitive structures formed through early life experiences may lay the groundwork for the development of major depressive disorder later in life. Therefore, identifying the parenting attitudes that patients diagnosed with depression were exposed to and the early maladaptive schemas they developed, understanding their relationship with major depressive disorder will contribute to better understanding of major depressive disorder pincreasing treatment options, and developing treatment methods. The aim of this study is to determine the perceived parenting attitudes and Early Maladaptive Schemas of patients followed up with MDD diagnosis at Mersin University Medical Faculty Hospital and to examine the relationships between these characteristics. The study included 79 adolescent patients being followed up for major depressive disorder and 79 healthy volunteers with no previous history of psychiatric treatment. Major depressive disorder diagnosis was made using KSADS. Data were collected using the Sociodemographic and Clinical Data Form, the Young Schema Questionnaire,the Parental Attitude Scale, and Children's Depression Inventory. In our study, all schema subtypes, all main schema domains, and negative parenting styles which include authoritarian and protective-demanding parenting were found to be statistically significantly higher in the patient group compared to the control group (p<0,05). In the control group, democratic parenting style, which is considered a positive parenting style, was found to be statistically significantly higher compared to the patient group (p<0,05). Significant positive correlations were found between the perceived parenting attitudes and schema scores and depression severity in both the patient and control groups (p<0,05). More studies are needed to determine the role of early parenting attitudes and maladaptive schemas in the development of major depressive disorder in more detail and to evaluate the effectiveness of schema-focused approaches in treatment.