Animasyon alanında fantastik karakterlerin tasarım süreçlerinin incelenmesi ve uygulama çalışması
An analysis of the design processes of fantastic characters in animation and an application study
  1. Tez No: 1010939
  2. Yazar: DAMLA KAZAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP PEHLİVAN BASKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Animasyon, Fantastik, Fantastik illüstrasyon, Fantastik sinema, Fantastik ögeler, Görsel iletişim tasarımı, Görsel tasarım, Pixar, Çizgi karakter, Fantastic, Fantastic illustration, Fantastic cinema, Fantastic elements, Visual communication design, Visual design, Pixar, Cartoon characte
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Görsel İletişim Tasarımı Bilim Dalı
Özet
Animasyon, hareket yanılması oluşturan görseller aracılığıyla hikâye anlatımında rol oynayan görsel iletişim aracıdır. Dijital teknolojilerin gelişimi animasyon alanında önemli değişimlerin yaşanmasına olanak sağlamış ve karakter tasarımına yeni ifade biçimleri kazandırmıştır. Bu bağlamda karakter tasarımları sadece görsel unsurlar olmasının dışında hikâye anlatımının merkezinde yer alan ve izleyici ile anlatı arasında iletişim kuran önemli bir unsur hâline gelmiştir. Karakter tasarımları görsel iletişim tasarımı ile doğrudan bağlantılıdır. Karakterlerde verilmek istenen duygular görsel dil bütünlüğü sayesinde aktarılmakta ve görsel iletişimin temel ilkeleri rol oynamaktadır. Karakter tasarımlarında sıklıkla kullanılan fantastik kavramı, bu tezin ana konusudur. Fantastik karakterler gerçeküstü formların ve sembollerin görselleştirilmesinde güçlü bir köprü görevi görmektedir. Fantastik ögelerin görsel çeşitliliği izleyiciye daha güçlü bir etkileşim imkânı sunmaktadır. Bu tez çalışmasında karma araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırma kapsamında nitel ve nicel veri toplama ile analiz tekniklerinden yararlanılmıştır. Araştırmanın nitel bölümünde animasyonun karakter tasarımı ile görsel iletişim arasındaki bağlantı incelenmiş ve Pixar Animasyon Stüdyosu'nun 2000'li yıllardan sonra ürettiği uzun metrajlı filmlerinde yer alan fantastik karakter tasarımları analiz edilmiştir. Bu kapsamda karakterlerin iki boyutlu tasarım süreçleri; biçimsel özellikleri, renk ve estetik tercihleri ile hikâye içerisindeki rolleri değerlendirilmiştir. Ayrıca araştırma kapsamında 9 uzman ile yarı yapılandırılmış mülakat gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın nicel bölümünde 86 katılımcıya 14 sorudan oluşan bir anket uygulanmış ve fantastik karakter tasarımına yönelik izleyici algısı değerlendirilmiştir. Elde edilen görüşler doğrultusunda fantastik karakter tasarım sürecine yön verecek temel özellikler belirlenmiştir. Bu doğrultuda bir hikâye yazılarak iki boyutlu fantastik karakter oluşturulmuştur. Karakterin hikâyesi, tasarım süreçleri ve yaşadığı evren karakter tasarım kitabında sunulmuş ve 2 dakikalık iki boyutlu animasyon aracılığıyla görselleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Animation is a visual communication medium that plays a significant role in storytelling by creating the illusion of movement through images. The development of digital technologies has driven major transformations in the field of animation and introduced new forms of expression in character design. In this context, character designs have evolved beyond being merely visual elements and have become central components of storytelling that establish a connection between the audience and the narrative. Character design is directly linked to visual communication design, as the emotions intended to be conveyed through characters are communicated through visual language and design principles.The concept of fantasy, which is frequently used in character design, constitutes the main focus of this thesis. Fantastical characters serve as a powerful bridge in the visualization of surreal forms and symbolic elements, while their visual diversity provides audiences with stronger engagement opportunities. This study employs a mixed-method research approach, utilizing both qualitative and quantitative data collection and analysis techniques. In the qualitative stage, the relationship between animation, character design, and visual communication was examined, and fantastical character designs in feature films produced by Pixar Animation Studios after the 2000s were analyzed. Additionally, semi-structured interviews were conducted with nine experts. In the quantitative stage, a survey consisting of 14 questions was administered to 86 participants in order to evaluate audience perceptions of fantastical character design. Based on the findings, a two-dimensional fantastical character and narrative were developed, presented in a character design book, and visualized through a two-minute 2D animation.