Manasçılık fenomeni ve mistik öğelerin manasçılıkta izleri
The phenomenon of manaschylyk and the traces of mystical elements in manaschylyk
- Tez No: 1011167
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜMRE GİZEM ERİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Türk Dili ve Edebiyatı, Halk Bilimi (Folklor), Performing and Visual Arts, Turkish Language and Literature, Folklore
- Anahtar Kelimeler: Anlatıcı, Bilinçaltı, Mistik motifler, Rüya, Sözlü kültür, Türk destanları, Türk folkloru, İcracı sanatçı, Şamanizm, Narrator, Subconscious, Mystical motives, Dream, Verbal culture, Turkish legends, Turkish folklore, Artistic performance, Shamanism
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültür Politikaları ve Yönetimi Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kültür Politikaları ve Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Bu tez, manasçılık geleneğine özgü rüyada seçilme ve trans halinde icra deneyimlerine odaklanmaktadır. Bu olguların bilincin farklı boyutlarıyla ilişkili olması, söz konusu deneyimlerin kimi yaklaşımlarda mistik alanın bir parçası olarak değerlendirilmesine, kimi yaklaşımlarda ise bilimsel tartışmanın dışında bırakılmasına yol açmıştır. Çalışma, bu alandaki literatür boşluğuna odaklanmış ve manasçıların rüyada seçilme ile trans halinde icra deneyimlerini rüya ve trans literatüründeki birikim ışığında bilimsel bir çerçevede yeniden değerlendirmeyi amaçlamıştır. Manasçıların rüyada seçilmesi bağlamında, rüya kuramları ve rüya araştırmalarından elde edilen bilgiler temel alınarak rüyada seçilme olgusuna literatürde karşılık aranmıştır. Carl Gustav Jung'un kolektif bilincin insanlara rüyalarda çoğunlukla simgesel imgeler aracılığıyla ulaştığını, bazı durumlarda ise simgesel bir aracı olmaksızın rüya içinde doğrudan bir mesaj niteliğinde ortaya çıkabileceğini ifade etmesiyle manasçıların seçilme rüyaları kolektif bilinçten gelen doğrudan bir mesaj olarak değerlendirilmesi arasında paralellik kurulabilmektedir. Ayrıca, deneysel rüya araştırmalarından elde edilen bulgular, rüya içeriğinin hangi etkenlerle şekillenebileceğine dair somut ipuçları sunmuştur. Laboratuvar deney sonuçları, bireylerin uyku öncesi zihinlerini belirli bir içeriğe yönlendirmelerinin rüyalarının konusunu etkileyebildiğini ortaya koymuştur. Manasçıların trans deneyimleri bağlamında, çalışmada trans olgusuna ilişkin kuramsal açıklamalar ve bu alanda yürütülen deneysel çalışmalar temel alınarak manasçıların trans halinde icralarının özellikleri incelenmiştir. Ayrıca bu çalışmada Manasçıların trans hali şamanizmle karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the distinctive experiences of dream-based selection and trance-based performance specific to the Manaschy tradition. These phenomena are inherently associated with different dimensions of consciousness. As a result, such experiences have been interpreted in some approaches as belonging to the mystical domain, while in others they have been excluded from scientific discussion. Addressing this gap, the study aims to reassess Manaschy experiences of dream-based selection and trance-based performance within a scientific framework, drawing on the literature on dreams and trance. In relation to dream-based selection, the phenomenon is examined through dream theories and findings from dream research in order to identify its place in the existing literature. In this context, Carl Gustav Jung's view that the collective unconscious generally communicates through symbolic imagery in dreams, but may in certain cases appear as a direct message without symbolic mediation, provides a basis for interpreting Manaschy selection dreams as direct messages from the collective unconscious. Alongside this, findings from experimental dream research have provided concrete indications of the factors shaping dream content. Laboratory results have shown that directing individuals' mental focus toward specific content prior to sleep can influence the subject matter of their dreams. Regarding trance experiences, the study examines the characteristics of Manaschy performances in trance on the basis of theoretical and experimental research on trance. In addition, the trance states of the Manaschy are compared with shamanism.