Karbon noktalarının smektit ve kaolinit kil minerallerinin baskın olduğu topraklarda etkisi
Effect of carbon dots in soils dominated by smectite group and kaolinite clay minerals
- Tez No: 1011168
- Danışmanlar: PROF. DR. KADİR YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir tarım, Tarım toprakları, Sustainable agriculture, Agricultural soils
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesi ile Gaziantep'in İslahiye ilçesinden temin edilen, smektit ve kaolinit kili baskın topraklar üzerinde yürütülmüştür. Toprak örneklerinde mineralojik analizler yapılarak kil minerallerinin topraktaki gerçek bileşen miktarları belirlenmiş; kil minerallerinin kantitatif miktarları, X-ışını difraktogramlarından elde edilen çarpım faktörleri kullanılarak hesaplanmıştır. Araştırmada, mezbahalarda atık olarak değerlendirilen hayvan kanı, hidrotermal sentez yöntemiyle Kan Karbon Noktaları (KKN) üretiminde kullanılmıştır. Elde edilen KKN'ler, smektit ve kaolinitin baskın olduğu topraklara farklı dozlarda uygulanarak adsorpsiyon kapasiteleri, pH dengeleme özellikleri ve katyon değişim kapasitesi (KDK) üzerindeki etkileri incelenmiştir. Elde edilen bulgular, KN'lerin toprak stabilizasyonu, organik madde tutma kapasitesi ve karbon sekestrasyonu açısından önemli katkılar sunduğunu göstermiştir. Yapılan çalışma, atık yönetimi ve sürdürülebilir tarımsal uygulamalar kapsamında yeni bir bakış açısı sunarak KN'lerin verimli bir şekilde kullanılabileceğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted on smectite- and kaolinite-dominated soils collected from the districts of Türkoğlu (Kahramanmaraş) and İslahiye (Gaziantep). Mineralogical analyses were performed on the soil samples to determine the actual proportions of clay minerals in the soil matrix, and the quantitative amounts of these minerals were calculated from X-ray diffraction (XRD) patterns using multiplication factors. In the study, animal blood, which is commonly treated as slaughterhouse waste, was used as a precursor for the production of blood-derived carbon dots (CDs) via a hydrothermal synthesis method. The resulting CDs were applied at different doses to smectite- and kaolinite-dominated soils, and their effects on adsorption capacity, pH-buffering properties, and cation exchange capacity (CEC) were investigated. The findings demonstrated that the CDs provided substantial contributions to soil stabilization, organic matter retention capacity, and carbon sequestration. Overall, this study offers a novel perspective within the context of waste management and sustainable agricultural practices, and demonstrates that CDs can be utilized efficiently in soil systems.