Muhasebe sistemlerinde dijital dönüşüm ve Blockchain entegrasyonu: Uygulamalar avantaj ve dezavantajlar
Digital transformation and Blockchain integration in accounting systems: Applications, advantages and disadvantages
- Tez No: 1011230
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT KOÇSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Muhasebe sistemleri, Accounting systems
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, muhasebe sistemlerinde yaşanan dijital dönüşüm süreci ile blokzincir teknolojisinin muhasebe alanına entegrasyonunun sağladığı avantaj ve dezavantajları, muhasebe meslek elemanlarının bakış açısıyla ortaya koymaktır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden tarama deseni kullanılmıştır. Tarama deseni, mevcut bir durumu olduğu şekliyle betimlemeyi amaçlayan ve neden–sonuç ilişkisi kurmaktan ziyade mevcut durumu ortaya koyan bir araştırma yaklaşımıdır. Araştırmanın evrenini, Yozgat ilinde görev yapmakta olan Serbest Muhasebeci (SM) ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerden (SMMM) oluşan toplam 209 muhasebe meslek elemanı oluşturmaktadır. Çalışmada örneklem seçimine gidilmemiş, evrenin tamamına ulaşılması hedeflenmiştir. Araştırmaya gönüllü olarak katılan 102 muhasebe meslek elemanından veri elde edilmiştir. Veri toplama sürecinde üç farklı araç kullanılmıştır: Demografik Bilgi Formu, E-Fatura/E-Defter/E-Uygulamaların Faydalılığı Hakkında Meslek Mensuplarının Görüşleri Ölçeği ve Blokzincir Teknolojisinin Muhasebede Kullanımıyla İlgili Algıların Belirlenmesine Yönelik Ölçek. Elde edilen veriler SPSS 22 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analizlerde tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra Bağımsız Örneklemler İçin T Testi, ANOVA ve Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre, muhasebe meslek elemanlarının dijital muhasebe uygulamalarına ve blokzincir teknolojisine yönelik algılarının genel olarak olumlu olduğu belirlenmiştir. Blokzincir algısı ile dijital muhasebe uygulamalarının faydalılığı arasında anlamlı ve pozitif yönlü ilişkiler tespit edilmiştir. Özellikle şeffaflık, düşük maliyet, denetim, verimlilik ve mevzuata uygunluk boyutlarının, genel algı üzerinde güçlü bir etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Elde edilen bulgular, muhasebe mesleğinde dijital dönüşüm ve blokzincir teknolojisinin önemli bir potansiyele sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to present the advantages and disadvantages of the digital transformation process in accounting systems and the integration of blockchain technology into the accounting field, from the perspective of accounting professionals. A survey design, a quantitative research method, was used in the study. A survey design is a research approach that aims to describe an existing situation as it is, and rather than establishing cause-and-effect relationships, it reveals the current situation. The population of the study consists of a total of 209 accounting professionals, including Certified Public Accountants (CPAs) and Certified Public Accountants (CPPA) working in Yozgat province. No sampling was conducted; the aim was to reach the entire population. Data was obtained from 102 accounting professionals who voluntarily participated in the research. Three different tools were used in the data collection process: a Demographic Information Form, a Scale of Professionals' Opinions on the Usefulness of E-Invoice/E-Ledger/E-Applications, and a Scale for Determining Perceptions Regarding the Use of Blockchain Technology in Accounting. The obtained data were analyzed using the SPSS 22 software package. In addition to descriptive statistics, the Independent Samples T-Test, ANOVA, and Pearson correlation analysis were used in the analyses. According to the research findings, it was determined that accounting professionals generally have a positive perception of digital accounting applications and blockchain technology. Significant and positive relationships were found between blockchain perception and the usefulness of digital accounting applications. In particular, it was concluded that the dimensions of transparency, low cost, auditing, efficiency, and regulatory compliance have a strong influence on the overall perception. The findings indicate that digital transformation and blockchain technology have significant potential in the accounting profession.