Kolorektal cerrahi geçiren yoğun bakım hastalarına izletilen üç boyutlu limon videosunun susuzluk algısı ve susuzluğa bağlı rahatsızlığa etkisi: Randomize kontrollü çalışma
The effect of a three-dimensional lemon video on thirst perception and thirst-related discomfort in intensive care unit patients undergoing colorectal surgery: A randomized controlled trial
  1. Tez No: 1011277
  2. Yazar: YEŞİM ÜLKER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERPİL SU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Kolorektal cerrahi, Susuzluk, Üç boyutlu limon videosu, Yoğun bakım hastası, Colorectal surgery, Intensive care patient, Nursing, Thirst, Three-dimensional lemon video
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma kolorektal cerrahi geçiren yoğun bakım hastalarına izletilen üç boyutlu limon videosunun susuzluk algısı ve susuzluğa bağlı rahatsızlığa etkisini incelemek amacıyla yapıldı. Ön test-son test paralel grup randomize kontrollü deneysel bir tasarımda yapılan çalışma Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesinde gerçekleştirildi. Çalışmaya dahil edilme kriterlerine uyan 70 hasta alındı. Blok randomizasyon yöntemi ile müdahale grubuna 35, kontrol grubuna 35 hasta atandı. Müdahale grubuna üç boyutlu limon videosu izletildi. Kontrol grubundaki hastalara standart bakım verildi. Veriler toplanmadan önce etik kurul onayı ve kurum izni alındı. Veriler 25.02.2025 – 20.06.2025 tarihleri arasında Tanıtıcı Özellikler Formu, Sayısal Derecelendirme Ölçeği ve Cerrahi Dönem Susuzluğa Bağlı Rahatsızlık Ölçeği ile toplandı. Tanımlayıcı istatistiklerin değerlendirmesinde sayısı, yüzde, ortalama, standart sapma, medyan, çeyrekler açıklığı kullanıldı. Değişkenlerin çarpıklık ve basıklık değerleri Skewness- Kurtosis ile değerlendirildi. Tanımlayıcı özelliklerin gruplar arası karşılaştırılmasında Bağımsız Örneklem t Test, kategorik tanımlayıcı özelliklerin gruplar arası karşılaştırılmasında ise ki-kare testlerinden (Pearson kikare/Fisher exact test) yararlanıldı. Gruplarda değişkenlerin izlem zamanlarına göre karşılaştırılmasında karışık düzen varyans analizi (ANOVA) kullanıldı. Analizlerde ana etkilerin karşılaştırılmasında Bonferroni düzeltmesi uygulandı. p<0,05 değeri istatistiksel olarak önemli kabul edildi. Ön test ve 30. dakika izlem zamanlarında susuzluk algısı puan ortalaması gruplar arasında istatistiksel olarak benzerdi (p>0,05). Son testte ise müdahale grubunun susuzluk algısı ortalaması kontrol grubundan istatistiksel olarak düşük bulundu (F=25,856 p<0,001). Ön test ve 30.dakika izlem ölçümlerinde cerrahi dönem susuzluğa bağlı rahatsızlık puan ortalaması gruplar arasında istatistiksel olarak benzerdi (p>0,05). Son testte ise müdahale grubunun cerrahi dönem susuzluğa bağlı rahatsızlık puan ortalaması kontrol grubundan istatistiksel olarak düşüktü ((F=22,406 p<0,001). Sonuç olarak bu çalışmada üç boyutlu limon videosunun susuzluk algısı ve susuzluğa bağlı rahatsızlığı ilk 1 dakikada azalttığı ancak bu azalmanın 30. dakikada etkisini yitirdiği belirlendi.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to examine the effect of a three dimensional lemon video on thirst perception and thirst-related discomfort in intensive care patients who underwent colorectal surgery. The study employed a pretest-posttest parallel group randomized controlled experimental design and was conducted in the General Surgery Intensive Care Unit of Necmettin Erbakan University Faculty of Medicine Hospital. A total of 70 patients who met the inclusion criteria were enrolled in the study. Using block randomization, 35 patients were assigned to the intervention group and 35 to the control group. The intervention group watched a three dimensional lemon video, while the control group received standard care. Prior to data collection, ethics committee approval and institutional permission were obtained. Data were collected between 25.02.2025 – 20.06.2025, using the Descriptive Characteristics Form, Numerical Rating Scale, and Surgical Period Thirst-Related Discomfort Scale. Descriptive statistics included number, percentage, mean, standard deviation, median, and interquartile range. Skewness and kurtosis values were used to evaluate the normality of distribution. The Independent Samples t-Test was used to compare descriptive characteristics between groups, while categorical variables were compared using chi-square tests (Pearson chi-square/Fisher's exact test). Repeated measures of variables within groups over time were analyzed using mixed-design analysis of variance (ANOVA). Bonferroni correction was applied for multiple comparisons of main effects. A value of <0.05 was considered statistically significant. There was no statistically significant difference between the groups in terms of mean thirst perception scores at pretest and 30-minute follow-up (p>0,05). However, at the posttest, the intervention group had significantly lower thirst perception scores compared to the control group (F=25,856, p<0.001). Similarly, there was no significant difference in surgical period thirst-related discomfort scores at pretest and 30-minute follow-up (p>0,05). At the posttest, the intervention group had significantly lower thirst-related discomfort scores than the control group (F=22,406 p<0.001). In conclusion, the three-dimensional lemon video was found to reduce thirst perception and thirst-related discomfort within the first minute, but this effect diminished by the 30th minute.