Elektif kolorektal cerrahi geçiren hastalara eras protokolü uygulanıp uygulanmamasına göre maliyet analizi
Cost analysis according to whether or not eras protocol was applied to patients undergoing elective colorectal surgery
  1. Tez No: 521555
  2. Yazar: GÜŞTA AKPOLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEMSİ MUSTAFA AKSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: ERAS, kolorektal cerrahi, maliyet analizi, YBÜ, epidural analjezi, ERAS, colorectal surgery, cost analysis, ICU, epidural analgesia
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
ERAS protokolü, cerrahi girişim sonrasında iyileşmenin hızlandırılması ve taburculuk süresinin kısaltılması için geliştirilmiş multidisipliner bir protokoldür. ERAS'ın hospitalizasyon süresini kısaltması ve komplikasyonları azaltması nedeniyle, maliyetin düşürülmesiyle ilişkili olduğu kabul edilmektedir. Biz de çalışmamızda ERAS'ın maliyet etkinliğini belirlemeyi amaçladık. Hastanemizde 2008-2018 yılları arasında elektif kolorektal cerrahi geçiren, 77'si standart bakımla ve 71'i ERAS protokolüyle yönetilen hastalar, retrospektif olarak incelendi. Hastane yatışındaki tüm maliyetler ve fatura tutarları ele alınarak maliyet analizi yapıldı. Maliyet analizi çalışmamızın primer amacı olmakla beraber yatış süresi, günlük aktivitelere dönüş süresi, postoperatif YBÜ'ye yatış gereksinimi, komplikasyon, mortalite ve taburculuktan sonra 30 gün içerisinde yeniden başvuru oranları da değerlendirildi.Gruplar demografik özellikler, sigara ve alkol kullanımı, BMI ve ASA skoru açısından benzerdi. ERAS grubundaki hastalara, bağırsak temizliği yapılmaması, epidural analjezi kullanılması gibi protokol unsurları daha fazla uygulandı. ERAS hastalarının, tüm maliyet ve fatura tutarları daha düşüktü. Gruplar arasında yatış süresi, günlük aktivitelere dönüş süresi, komplikasyon, mortalite ve yeniden başvuru oranlarında farklılık yoktu. ERAS grubundaki hastalar, oral alıma ve mobilizasyona daha erken başladı. Postoperatif dönemde YBÜ'ye yatış oranı standart tedavi grubunda daha yüksekti. Yeniden başvuranların sayısı her iki grupta da çok düşük olduğu için istatistiksel analiz yapılamadı.ERAS protokolü, hızlı iyileşmeyi sağlamak, morbiditeyi azaltmak ve hastane kalış süresini kısaltmak gibi yararları bir bütün olarak beraberinde getirirken mortalite, taburculuk sonrası geri kabul ve komplikasyon oranlarını arttırmayarak memnuniyet düzeyini yükseltmiştir. Bu olumlu sonuçlara rağmen protokolün multidisipliner uygulanması, ekibin tüm üyelerinin eğitimini gerektirmesi ve uygun olmadığı kanıtlanmasına rağmen eski inanış ve uygulamaları değiştirmenin zorluğu nedeniyle ERAS henüz yeterince benimsenememiştir. Sağlık harcamalarının ciddi oranda artmakta olduğu bu dönemde, ERAS'a uyum ve katkıyı arttırabilmek için kanıta dayalı tıbbi yararlarının yanında ekonomik yararları da sunulabilir. Bu çalışmada, ERAS özellikle YBÜ yatış oranını azaltarak ciddi maliyet düşüşü sağlamıştır. Çalışmamız klinik bulguların yanında maliyet etkinliği açısından da ERAS'ın avantajlı olduğunu göstermiş olup, ERAS'a olan ilginin artması gerekliliğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
The ERAS protocol is a multidisciplinary protocol designed to enhanced recovery and shorten discharge time after surgery. It is accepted that ERAS is associated with lowering cost because it shortens hospitalization time and reduces complications. We aimed to determine the cost-effectiveness of ERAS in our study. Patients who underwent elective colorectal surgery in our hospital between 2008-2018, 77 of whom were managed with standard care and 71 of them with ERAS protocol were retrospectively analyzed. All costs and invoice amount in hospitalization were taken into consideration and cost analysis was performed. Although the cost analysis was our primary concern, the duration of hospitalization, the duration of return to daily activities, the need for postoperative ICU admission, complication, mortality and readmission rates within 30 days after discharge were evaluated. The groups were similar in terms of demographic characteristics, smoking and alcohol use, BMI and ASA scores. In the ERAS group, the protocol components such as bowel cleaning and epidural analgesia were applied more. ERAS patients had lower overall costs and bills. There was no difference in the duration of hospitalization, duration of daily activities, complication, mortality and readmission rates. Patients in the ERAS group started oral intake and mobilization earlier. The rate of ICU admission was higher in the standard treatment group in the postoperative period. Statistical analysis could not be performed because the number of readmissions was very low in both groups.ERAS protocol has brought benefits such as rapid recovery, reducing morbidity and reducing hospital stay as a whole, while increasing the satisfaction level by not increasing mortality, readmissions and complication rates. Despite these positive results, ERAS has not been sufficiently adopted because of the multidisciplinary implementation of the protocol, the training of all members of the team and although proved to be unsuitable the difficulty of changing old beliefs and practices. In thisperiod, where health expenditures are increasing dramatically, in addition to evidence-based medical benefits, economic benefits may be offered in order to increase compliance and contribution to ERAS. In this study, ERAS reduced the rate of ICU admission and provided a significant cost reduction. In addition to the clinical findings, our study showed that ERAS was advantageous in terms of cost effectiveness and suggested that interest in ERAS should be increased