Kolorektal cerrahide hemşirelerin ağrı değerlendirme kayıtlarının incelenmesi: Retrospektif çalışma
Investigation of nurse's pain evaluation records in colorectal surgery : Retrospective study
  1. Tez No: 788339
  2. Yazar: CANSEL BOZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİLAY ERDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı değerlendirmesi, kolorektal cerrahi, ağrı kayıt, hemşire, Pain assessment, colorectal surgery, pain recording, nurse
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Kolorektal cerrahi sonrası mevcut ağrı değerlendirme durumunun ortaya konulması, kolorektal cerrahide ağrı profilinin oluşturulması açısından önemlidir. Bu araştırma, retrospektif ve tanımlayıcı olarak hemşirelerin ameliyat sonrası ağrı değerlendirme kayıtlarının incelenmesi amacıyla planlanmıştır. Araştırma evrenini, Kasım 2020 – Kasım 2021 tarihleri arasında Adana Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesinde yatan ve kolorektal cerrahi geçiren 173 hasta oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise; genel anestezi alan, ameliyat sonrası en az 48 saat hastanede yatan ve 18 yaşından büyük hastalar oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak; Hasta Tanıtıcı Bilgi Formu, Ağrı Değerlendirme Ölçeği ve Ağrı Değerlendirme İzlem Formu kullanılmıştır. Çalışmaya dahil edilen kayıtlardaki hastaların yaş ortalaması 61,32±14,21'dir. Yapılan ameliyatların %65,9'u kolon, %34,1'i rektum cerrahisidir. Hastaların ağrı düzeylerinin dağılımına göre postoperatif 0-2. saatte ağrı ortalamaları 2.84±1,79 iken 37.-48. saatte ağrının 1,68±1,44(0-4) olduğu görülmüştür. Ağrı kayıtları değerlendirildiğinde, hemşirelerin %94,7'sinin hastaya uygun geçerlilik güvenirliği kanıtlanmış ölçekler kullandığı, ancak ağrı yeri, niteliği, süresi, ağrıyı arttıran ve azaltan faktörleri içeren kayıtların olmadığı tespit edilmiştir. Ek olarak, sadece postoperatif 0-2. saat aralığında hastaların %60,6'sının analjezi sonrası ağrı değerlendirmesinin kaydedildiği saptanmıştır. Çalışmamızın sonucunda kolorektal cerrahi sonrası ağrı yönetim süreci açısından hemşire kayıtlarının eksik olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında, analiz edilen kayıtların kolorektal cerrahi sonrası ağrı profilini belirleyecek düzeyde olmadığı saptanmıştır. Bu bağlamda bütüncül ağrı değerlendirmesini içeren ağrı ve analjezi kayıtlarının etkin ağrı yönetimindeki rolü önemsenmeli ve elektronik kayıt sisteminin yönetimi desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
Revealing the current pain assessment status after colorectal surgery is important in terms of establishing a pain profile in colorectal surgery. This study was planned to retrospectively and descriptively to examine the post-operative pain assessment records of nurses. The research population consisted of 173 patients who were hospitalized in Adana Training and Research Hospital General Surgery Intensive Care Unit and underwent colorectal surgery between November 2020 and November 2021. The sample of the research is; patients who received general anesthesia during surgery, were hospitalized for at least 48 hours after surgery and were older than 18 years of age. As a data collection tool; Patient Descriptive Information Form, Pain Evaluation Scale and Pain Evaluation Follow-up Form, which were created as a result of literature review, were used. The mean age of the patients included in the study was 61.32±14.21 years. Of the surgeries performed, 65.9% are colon surgery and 34.1% are rectal surgery. According to the distribution of pain levels of the patients, the mean of pain at postoperative 0-2 hours was 2.84±1.79, and at 37.-48. hours pain was found to be 1.68±1.44(0-4). When the pain records were evaluated, it was determined that 94.7% of the nurses used scales with proven validity and reliability suitable for the patient, but there were no records containing pain location, quality, duration, factors that increase or decrease pain. In addition, only postoperative 0-2 hours. It was determined that 60.6% of the patients were recorded after analgesia for pain assessment in the 1 hour interval. As a result of our study, it was determined that nurse records are lacking in terms of pain management process after colorectal surgery. In this context, it was determined that the records analyzed were not at a level to determine the pain profile after colorectal surgery. In this context, the role of pain and analgesia records, which include holistic pain assessment, in effective pain management should be considered and the management of the electronic record system should be supported.