Ortaokul öğrencilerine yönelik cebir özyeterlik ölçeği geliştirilmesi ve değerlendirilmesi
Development and evaluation of the algebra self-efficacy scale for secondary students
  1. Tez No: 1011320
  2. Yazar: EBRU ÇAKIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE ARZU ARI, ÖĞR. GÖR. BARIŞ DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Eğitim ve Öğretim, Mathematics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Cebir, Matematik eğitimi, Ölçek geliştirme, Öz yeterlilik, İlişkisellik, Algebra, Mathematics education, Scale development, Self-efficacy, Relatedness
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Araştırma iki aşamalı olarak yürütülmüştür. Birinci aşamada ölçek geliştirme çalışması yapılmış, ikinci aşamada ise nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Ölçek geliştirme sürecinde taslak ölçek 2022–2023 eğitim öğretim yılında öğrenim gören 400 yedinci ve sekizinci sınıf öğrencisine uygulanmıştır. Açımlayıcı faktör analizi (AFA) ve doğrulayıcı faktör analizi (DFA) sonucunda ölçeğin 23 maddeden ve dört faktörden (Direnç, Yeterlik, Çaba, İlişkilendirme) oluştuğu belirlenmiştir. Ölçeğin Cronbach Alfa güvenirlik katsayısı 0,934 olarak hesaplanmıştır. Araştırmanın ikinci aşamasında geliştirilen ölçek 199 ortaokul öğrencisine uygulanmıştır. Veriler normal dağılım göstermediği için analizlerde Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U ve Spearman korelasyon testleri kullanılmıştır. Bulgular, öğrencilerin cebir özyeterlik düzeylerinin orta düzeyin üzerinde olduğunu göstermiştir. Sınıf seviyesi değişkenine göre sekizinci sınıf öğrencilerinin, cinsiyet değişkenine göre ise erkek öğrencilerin cebir özyeterlik düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Matematik karne notu yükseldikçe cebir özyeterlik düzeyinin de anlamlı biçimde arttığı saptanmıştır. Ayrıca cebire yönelik özyeterlik ile matematik akademik yılmazlık arasında orta düzeyde, pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Sonuç olarak geliştirilen Cebire Yönelik Özyeterlik Ölçeği, ortaokul öğrencilerinin cebir özyeterlik düzeylerini ölçmede geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olarak değerlendirilmektedir. Araştırma sonuçlarının, cebir öğretimine yönelik öğretim uygulamalarının geliştirilmesine ve öğrencilerin duyuşsal özelliklerini destekleyici eğitim ortamlarının oluşturulmasına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The study was carried out in two stages. In the first stage, a scale development study was conducted; in the second stage, a correlational survey model, one of the quantitative research methods, was employed. During the scale development process, the draft scale was administered to 400 seventh- and eighth-grade students enrolled in the 2022–2023 academic year. As a result of exploratory factor analysis (EFA) and confirmatory factor analysis (CFA), the scale was determined to consist of 23 items and four factors (Persistence, Competence, Effort, and Association). The Cronbach's alpha reliability coefficient of the scale was calculated as 0.934. In the second stage of the study, the developed scale was administered to 199 middle school students. Since the data did not show a normal distribution, Kruskal–Wallis, Mann–Whitney U, and Spearman correlation tests were used in the analyses. The findings indicated that students' algebra self-efficacy levels were above the moderate level. According to grade level, eighth-grade students, and according to gender, male students, were found to have higher levels of algebra self-efficacy. It was also determined that algebra self-efficacy levels increased significantly as mathematics report card grades increased. Furthermore, a moderate, positive, and significant relationship was found between algebra self-efficacy and mathematics academic resilience. In conclusion, the developed Algebra Self-Efficacy Scale is considered a valid and reliable measurement tool for assessing middle school students' algebra self-efficacy levels. The results of the study are expected to contribute to the improvement of instructional practices in algebra education and to the creation of educational environments that support students' affective characteristics.