Olur ilçesi halk kültürü araştırması
Olur district folk culture research
  1. Tez No: 1011321
  2. Yazar: TANSU KORKU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER KIRMIZI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Erzurum-Olur, Erzurum-Olur
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
Özet
“Olur ilçesi Halk Kültürü Araştırması”adlı bu çalışmada, Erzurum'un Olur ilçesinde geçiş dönemleri; bayramlar, törenler ve kutlamalar; halk inanışları, halk mutfağı, halk bilgisi; oyun, eğlence ve spor ve halk edebiyatı üzerinde durulmuştur. Çalışmanın“giriş”bölümünde; araştırma alanı hakkında beşerî, sosyo-ekonomik durumu, kültürel varlıkları ve tarihi hakkında ve araştırmanın içeriği ile ilgili bilgi verilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde“geçiş dönemleri”, ikinci bölümünde,“bayram, tören ve kutlamalar”, üçüncü bölümünde“halk inanışları”, dördüncü bölümünde“halk mutfağı”, beşinci bölümünde“halk bilgisi”, altıncı bölümünde“oyun, eğlence ve spor”ve yedinci bölümünde“halk edebiyatı”başlıkları altında Olur ilçesi halk kültürü araştırması gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, her bölümde literatür taraması yapılmış devamında; sözlü kaynakların ilçedeki âdet, inanma ve pratikler hakkındaki ifadeleri aktarılmış ve incelenmiştir. Çalışma, Olur ilçesi halk kültürüne ait unsurlarını incelemek ve folklor bağlamında bütüncül bir araştırma yapmayı ve aktarmayı amaçlamıştır. Çalışma, Olur ilçesinde yer alan 43 mahalleyi kapsamaktadır. Çalışma, Olur ilçesinde yer alan 43 mahalle ile sınırlandırılmıştır. Çalışmanın alan araştırması safhasında görüşme, gözlem ve anket yöntemlerinden faydalanılmıştır. Çalışmanın sonucunda; sahada tespit edilen Olur ilçesi halk kültürüne ait âdet, inanma ve pratiklerin bir kısmının uygulanmaya devam ettiği fakat bazı pratik ve uygulamaların günümüzde etkinliğini yitirdiği veya dönüşerek devam ettiği tespit edilmiştir. Çalışmada, ilçede yer alan inanmalarda eski Türk inanışlarının izleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, titled“Research on the Folk Culture of Olur District,”focuses on transitional periods; festivals, ceremonies, and celebrations; folk beliefs, folk cuisine, folk knowledge; games, entertainment, and sports; and folk literature in the Olur district of Erzurum. The introduction provides information about the research area, including its population, socio-economic conditions, cultural assets, and history, as well as the content of the research. The study is divided into three sections: the first section covers“transitional periods,”the second“festivals, ceremonies, and celebrations,”the third“folk beliefs,”the fourth“folk cuisine,”the fifth“folk knowledge,”the sixth“games, entertainment, and sports,”and the seventh“folk literature.”Each section includes a literature review, followed by an analysis of oral sources regarding customs, beliefs, and practices in the district. The study aims to examine the elements of folk culture in the Olur district and to conduct and present a holistic research within the context of folklore. This study encompasses 43 neighborhoods in the Olur district. The study is limited to these 43 neighborhoods. Interview, observation, and survey methods were used in the field research phase. The study concluded that while some of the customs, beliefs, and practices of the folk culture of the Olur district continue to be practiced, others have lost their effectiveness or have transformed and continue to exist today. The study also identified traces of ancient Turkish beliefs in the practices observed in the district.