Türkiye'deki diş hekimliği öğrencilerinin rubber dam kullanımına ilişkin eğitim, bilgi düzeyi, klinik görüş ve uygulama eğilimlerinin değerlendirilmesi: Bir kesitsel çalışma
Evaluation of the education, knowledge, clinical opinions, and practice tendencies regarding rubber dam use among dental students in Türkiye: A cross sectional study
- Tez No: 1011322
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEB MERVE ÖZDEMİR, PROF. DR. HAKAN KAMALAK
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: anket, diş hekimliği öğrencisi, izolasyon, rubber dam, dental student, isolation, rubber dam, questionnaire
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Rubber dam, dental tedavilerde izolasyon, enfeksiyon kontrolü ve hasta güvenliği açısından altın standart yöntemlerden biridir. Ancak, kullanım sıklığı ve öğrenci düzeyindeki benimsenme oranı ülkeden ülkeye farklılık gösterebilmektedir. Bu çalışma Türkiye'deki diş hekimliği öğrencilerinin rubber dam hakkındaki bilgi düzeyi, klinik uygulamalara yönelik tutumları ve bu yöntemi kullanma motivasyonlarını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel tanımlayıcı çalışma, Türkiye'deki çeşitli diş hekimliği fakültelerinde öğrenim gören öğrenciler arasında çevrim içi anket yöntemi ile yürütüldü. Anket formu literatür taraması sonucunda hazırlanmış olup onam, demografik veriler (yaş, cinsiyet, sınıf düzeyi) ve anket sorularını içeren üç ana bölümden oluştu. Anket soruları Google Form üzerinden sunuldu. Çalışmaya katılım gönüllülük esasına dayalıydı ve öğrencilere anket öncesinde bilgilendirilmiş onam formu sunuldu. Veriler anonim olarak toplanmış ve istatistiksel analiz için SPSS 26.0 paket programı kullanıldı. Öğrencilerin tanımlayıcı özellikleri ile Rubber dam hakkındaki bilgi düzeyi, klinik görüş ve uygulama eğilimlerine ait kategorik verilerin karşılaştırılmasında Ki-kare (Chi-square) analizi gerçekleştirildi. Bulgular: Rubber dam uygulamasının kompozit restorasyonlarda adezyon aşamasını kolaylaştırdığı (p<0,001), kanal tedavisinde erişimi (p<0,001) ve irrigasyonu kolaylaştırdığı (p<0,001) görüşleri sınıf düzeyiyle birlikte artış göstermektedir. Bu fark, klinik deneyim arttıkça rubber dam'ın operatif avantajlarının daha iyi kavrandığını ortaya koymaktadır. Kadın öğrencilerin %75,0'ı, erkek öğrencilerin %73,9'u mezuniyet sonrası hastalarına rubber dam uygulamayı planladığını belirtmiştir. Bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildir (p=0,866), dolayısıyla her iki cinsiyetin de mezuniyet sonrası kullanım niyetinin benzer düzeyde yüksek olduğu söylenebilir. Sonuç: Elde edilen sonuçlar, öğrencilerin önemli bir kısmının rubber dam kullanılmadığında izolasyonun yetersiz olacağı görüşünde olduklarını ve mezuniyet sonrasında klinik uygulamalarında rubber dam kullanmayı planladıklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Rubber dam is considered one of the gold standard methods in dental treatments in terms of isolation, infection control, and patient safety. However, the frequency of its use and the rate of adoption at the student level may vary across countries. The aim of this study was to evaluate the knowledge level, clinical attitudes, and motivations for using rubber dam among dental students in Türkiye. Materials and Methods: This cross-sectional descriptive study was conducted using an online survey method among students studying at various dental faculties in Türkiye. The survey formula was compiled from the recorded literature results and included demographic data (age, gender, class level) and three main sections of survey questions. The survey was made available via Google Form. Participation in the study was voluntary, and informed consent was provided before the distribution survey. Data were collected anonymously and analyzed using SPSS 26.0. Chi-square analysis was used to calculate categorical storage for descriptive characteristics and knowledge of rubber dam health, clinical opinion, and practice programs. Results: The perception that rubber dam application facilitates the adhesion phase of composite restorations (p<0.001), facilitates access during root canal treatment (p=0.000), and facilitates irrigation (p<0.001) increases with grade level. This difference suggests a better understanding of the operative advantages of rubber dams as clinical experience increases. 75.0% of female students and 73.9% of male students stated that they plan to apply rubber dams to their patients after graduation. This difference is not statistically significant (p=0.866), suggesting that both genders have a similarly high intention to use them after graduation. Conclusion: The results obtained show that a significant portion of the students believe that isolation will be inadequate without the use of a rubber dam and that they plan to use a rubber dam in their clinical practice after graduation.