Antik Roma rölyef sanatında barbar betimlerinin ikonografik ve stilistik açıdan değerlendirilmesi: Kültürel ve politik bağlamda bir yaklaşım
An iconographic and stylistic analysis of barbarian representations in Ancient Roman relief sculpture: An approach within cultural and political contexts
  1. Tez No: 1011323
  2. Yazar: HALENUR ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN ÖZTEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Barbarlık, Heykel sanatı, Propaganda araçları, Roma Dönemi, Roma İmparatorluğu, Barbarism, Sculpture art, Vehicles of propaganda, Roman Period, Roman Empire
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması,“Antik Roma Rölyef Sanatında Barbar Betimlemelerinin İkonografik ve Stilistik Açısından Değerlendirilmesi: Kültürel ve Politik Bağlamda Bir Yaklaşım”, klasik arkeoloji disiplini bağlamında Roma İmparatorluğu'nun görsel kültüründe barbar figürünün inşasını incelemektedir. Tez, barbar tasvirlerini maddi kültür unsurları, özellikle imparatorluk rölyefleri ve kimi önemli heykeller üzerinden analiz ederek, bu figürlerin ideolojik, kültürel ve politik rollerini eleştirel bir yaklaşımla değerlendirmektedir. Yöntem olarak, görsel malzeme ile yazılı kaynakların bütüncül entegrasyonunu benimseyen çalışma, modern teorilerden de yararlanarak Roma sanatında estetik ve ideolojik unsurların iç içe geçmişliğini vurgulamaktadır. Tez, barbar kavramının Roma'da“öteki”yi tanımlama aracı olarak nasıl evrildiğini ve bu tasvirlerin Roma kimliğinin inşasındaki rolünü tartışmaktadır (Lampinen - Forsen, 2024: 12).
Özet (Çeviri)
This thesis study, titled“An Iconographic and Stylistic Evaluation of Barbarian Depictions in Ancient Roman Relief Art: An Approach in Cultural and Political Context,”examines the construction of the barbarian figure within the visual culture of the Roman Empire, framed by the discipline of classical archaeology. The thesis analyzes barbarian representations through material culture elements, particularly imperial reliefs and certain significant sculptures, critically assessing their ideological, cultural, and political roles. Methodologically, it adopts a holistic integration of visual materials with written sources, drawing on modern theories to emphasize the intertwined nature of aesthetic and ideological elements in Roman art. The thesis discusses how the barbarian concept evolved in Rome as a tool for defining the“other”and explores the role of these depictions in the construction of Roman identity (Lampinen - Forsen, 2024: 12).