Cezayirli tüketicilere göre Türk markaları: Menşei ülke (country of origin) etkisi
Turkish brands according to Algerian consumers: Country of origin effect
  1. Tez No: 1011377
  2. Yazar: SOUMIA SEGUER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN AKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: Menşe ülke, Ticaret, Ticaret politikaları, Tüketici davranış modelleri, Tüketici davranışı, Tüketici deneyimi, Tüketici duyarlılığı, Country of origin, Trade, Trade policies, Consumer behaviour models, Consumer behavior, Consumer experience, Consumer reshoring
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Cezayir bağlamındaki tüketicilerin Türk hazır giyim ürünlerine yönelik satın alma eğilimlerini belirleyen temel dinamikler mercek altına alınmıştır. Temel amaç, Türk markalarına yönelik geliştirilen tutumun, sosyal çevre baskısını ifade eden subjektif normların, bireyin eylemi gerçekleştirme kapasitesini simgeleyen algılanan davranışsal kontrolün ve ürünün üretim yeri olan menşe ülke algısının satın alma niyetleri üzerindeki belirleyiciliğini kapsamlı bir biçimde analiz etmektir. Yürütülen bu bilimsel faaliyet, değişkenler arasındaki bağları ortaya koymayı hedefleyen ilişkisel tarama modeline dayalı nicel bir araştırma tasarımı ile yapılandırılmıştır. Çalışmanın saha safhasında, toplam 391 Cezayirli yetişkinden anket yoluyla elde edilen veriler analize dahil edilmiştir. Söz konusu verilerin çözümlenmesi aşamasında ise istatistiksel paket programlar olan SPSS ve AMOS kullanılarak nicel analiz tekniklerinden faydalanılmıştır. Araştırma sonucunda ulaşılan istatistiksel veriler incelendiğinde, Cezayirli katılımcıların menşe ülke algısının ve Türk markalarına dair geliştirdikleri tutumların birbirini pozitif yönde ve anlamlı bir düzeyde etkilediği görülmektedir.Tüketicilerin algıladıkları davranışsal kontrolün menşe ülke faktörü üzerinde belirgin bir etkisi saptanmamış olsa da, bu kontrol mekanizmasının Türk markalarına karşı tutum, toplumsal onay (subjektif normlar) ve nihai satın alma niyeti üzerinde olumlu ve anlamlı katkılar sunduğu belirlenmiştir. Buna ek olarak, Cezayirli müşterilerin Türkiye özelindeki menşe ülke değerlendirmelerinin; markaya yönelik tutum, çevresel normlar ve satın alma isteği üzerinde tetikleyici ve pozitif bir rol oynadığı tespit edilmiştir. Son olarak, tüketicilerin Türk giyim markalarına ilişkin sergiledikleri olumlu tutumların, hem subjektif normların şekillenmesinde hem de fiili satın alma niyetinin oluşmasında istatistiksel açıdan anlamlı ve pozitif bir karşılığının olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This study examines the key factors influencing Algerian consumers' purchasing tendencies toward Turkish ready-to-wear products. The primary objective is to comprehensively analyze the influence of attitudes toward Turkish brands, subjective norms reflecting social pressure, perceived behavioral control symbolizing an individual's capacity to act, and the perception of the country of origin where the product is manufactured on purchase intentions. This scientific study was structured as a quantitative research design based on a correlational survey model aimed at revealing the relationships among variables. During the field phase of the study, data collected via surveys from a total of 391 Algerian adults were included in the analysis. During the data analysis phase, quantitative analysis techniques were employed using statistical software packages such as SPSS and AMOS. Upon examining the statistical data obtained from the research, it was observed that Algerian participants' perceptions of the country of origin and the attitudes they developed toward Turkish brands positively and significantly influence one another. Although no significant effect of perceived behavioral control on the country-of-origin factor was identified, it was determined that this control mechanism contributes positively and significantly to attitudes toward Turkish brands, social approval (subjective norms), and final purchase intention. Additionally, it was found that Algerian customers' country-of-origin evaluations regarding Turkey play a triggering and positive role in attitudes toward the brand, environmental norms, and purchase desire. Finally, it has been demonstrated that the positive attitudes consumers exhibit toward Turkish clothing brands have a statistically significant and positive impact on both the formation of subjective norms and the development of actual purchase intent