Prematüre bebeklerde geniş bant timpanometri ile orta kulağın değerlendirilmesi
  1. Tez No: 1011416
  2. Yazar: MUHAMMET BUĞRA ÖCAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA KAVAZ UŞTU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Geniş Bant Timpanometri, Prematüre, Yenidoğan İşitme Taraması, Orta Kulak, Absorbans, Wideband Tympanometry, Premature, Newborn Hearing Screening, Middle Ear, Absorbance
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın temel amacı, geç preterm ve term yenidoğanların dış ve orta kulak akustik iletim özelliklerini Geniş Bant Timpanometri ve standart timpanometri yöntemleriyle karşılaştırmaktır. Ayrıca, preterm bebeklerde matürasyonel süreçleri yansıtan normatif geniş bant timpanometri değerlerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Hastalar ve Yöntem: Çalışmaya 25 term (37-42 hafta, 50 kulak) ve 25 geç preterm (32-37 hafta, 50 kulak) olmak üzere toplam 50 bebek dahil edilmiştir. Tüm katılımcıların ölçümleri, 226-8000 Hz frekans aralığında klik uyaran kullanılarak Geniş Bant Timpanometri cihazı ile gerçekleştirilmiştir. Değerlendirmede rezonans frekansı, 226 ve 1000 Hz kompliyans, timpanogram tepe basınçları, eşdeğer kulak kanalı hacmi ve frekansa özgü absorbans skorları analiz edilmiştir. Bulgular: Term ve preterm grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanan tek parametre 226 Hz timpanometrik tepe basıncı değeridir (p=0,011). 226 Hz timpanometrik tepe basıncı değeri term bebeklerde ortalama 16,66 daPa iken, preterm bebeklerde anlamlı derecede daha düşük ve negatif bölgede (-12,58 daPa) bulunmuştur. Gruplar arasında 1000 Hz kompliyans, 1000 Hz timpanometrik tepe basıncı değeri, rezonans frekansı, eşdeğer kulak kanalı hacmi ve frekansa özgü (2508000 Hz) absorbans skorları açısından anlamlı bir fark saptanmamıştır. Tartışma ve Sonuç: 226 Hz timpanometride saptanan basınç farklılığı, fizyolojik bir orta kulak işlev bozukluğundan ziyade preterm bebeklerdeki anatomik kıkırdak esnekliği ile ilişkili olup klinik güvenilirliği düşüktür. Altın standart kabul edilen 1000 Hz prob tonu ve geniş bant timpanometri ölçümlerinde gruplar arası fark görülmemesi, geç preterm bebeklerin orta kulak havalanması ve iletim kapasitesinin term bebeklerle benzer fonksiyonel düzeye ulaştığını göstermektedir. Klinik odyoloji uygulamalarında geç preterm bebekler için ayrı bir referans aralığına ihtiyaç duyulmaksızın term bebek normlarının güvenle kullanılabileceği ve şüpheli durumlarda 1000 Hz timpanometri kullanımının standartlaştırılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: The primary objective of this study is to compare the outer and middle ear acoustic transmission characteristics of late preterm and term neonates using Wideband Tympanometry (WBT) and standard tympanometry methods. Additionally, it aims to determine normative wideband tympanometry values that reflect the maturational processes in preterm infants. Patients and Methods: A total of 50 infants, comprising 25 term (37-42 weeks, 50 ears) and 25 late preterm (32-37 weeks, 50 ears), were included in the study. Measurements for all participants were performed using a Wideband Tympanometry device with click stimuli in the 226-8000 Hz frequency range. Resonance frequency, 226 and 1000 Hz compliance, tympanometric peak pressures, equivalent ear canal volume, and frequency-specific absorbance scores were analyzed during the evaluation. Results: The only parameter showing a statistically significant difference between the term and preterm groups was the 226 Hz tympanometric peak pressure value (p=0.011). While the mean 226 Hz tympanometric peak pressure was 16.66 daPa in term infants, it was found to be significantly lower and in the negative range (-12.58 daPa) in preterm infants. No significant differences were observed between the groups regarding 1000 Hz compliance, 1000 Hz tympanometric peak pressure, resonance frequency, equivalent ear canal volume, and frequency-specific (250-8000 Hz) absorbance scores. Discussion and Conclusion: The pressure difference detected in 226 Hz tympanometry is associated with the anatomical cartilage elasticity in preterm infants rather than a physiological middle ear dysfunction, and its clinical reliability is low. The absence of intergroup differences in the 1000 Hz probe tone—considered the gold standard—and wideband tympanometry measurements indicates that the middle ear aeration and transmission capacity of late preterm infants reach a functional level similar to that of term infants. It is concluded that term infant norms can be safely used for late preterm infants in clinical audiology practices without the need for a separate reference range, and the use of 1000 Hz tympanometry should be standardized in suspected cases.