Kopuk popülasyonlara sahip bir gündüz ve bir gece yırtıcı kuş türünün dağılım modellemesi
Distribution modelling of a diurnal and a nocturnal raptor species with disjunkt populations
- Tez No: 1011415
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEL ARSLANGÜNDOĞDU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Zooloji, Forestry and Forest Engineering, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Doğa koruma, Nature conservation
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Orman Entomolojisi ve Koruma Bilim Dalı
Özet
Bu tezde küresel dağılımlarının sınırlarında yer alan ve Türkiye'de kopuk popülasyonlar oluşturan Bozkır Kartalı (Aquila nipalensis) ve Balık Baykuşu (Ketupa zeylonensis) türlerinin üreme alanlarına ilişkin çevresel eşikler ve potansiyel habitat uygunluğu modellenmiştir. Çalışma, tür dağılım modellerinin, kopuk ve marjinal kuş popülasyonların dağılım sınırlarının belirlenmesini incelemiştir. Çalışmada MaxEnt 3.4.1 algoritması kullanılmış; CHELSA iklim verilerinden türetilmiş biyoklimatik değişkenler, topoğrafik değişkenler ve arazi kullanımını dâhil edilmiştir. Türlerin yalnızca erişebileceği varsayılan alanlarla sınırlandırılan (M bölgesi) analiz öncesinde, değişkenler arası çoklu doğrusal ilişki VIF ve korelasyon analizleriyle azaltılmıştır. Modelleme, sınırlı gözlem sayısı dikkate alınarak ENMeval paketiyle yürütülmüş ve düzenleme çarpanı ile özellik sınıfları farklı kombinasyonlarla sistematik biçimde test edilmiştir. Model performansı; test AUC değeri, eğitim–test AUC farkı, %10'luk dışlama oranı ve AICc ölçütleriyle değerlendirilmiş, ayrıca modelin rastlantısal başarının ötesine geçip geçmediğini sınamak için yokluk (null) modeli yaklaşımı uygulanmıştır. Nihai modeller her tür için çoklu tekrarlarla çalıştırılmış, cLoglog dönüşümü ve %10 eşik değeri kullanılarak sürekli uygunluk haritaları üretilmiştir. Elde edilen sonuçlar raster tabanlı analizlerle potansiyel yaşam alanı büyüklüklerine dönüştürülmüş ve ArcGIS ortamında haritalanarak yorumlanmıştır; böylece her iki tür için de Türkiye ölçeğinde habitat uygunluk desenleri ortaya konmuştur Sonuçlar, her iki tür için de yaşam alanlarının sınırlı, parçalanmış ve çevresel eşiklere duyarlı olduğunu göstermektedir. Tür dağılım modelleri, kopuk popülasyonların mekânsal olarak tanımlanması ve öncelikli koruma önceliklerinin belirlenmesi açısından güçlü bir karar destek aracı sunmaktadır
Özet (Çeviri)
In this thesis, environmental thresholds and potential habitat suitability of the breeding areas of the Steppe Eagle (Aquila nipalensis) and the Brown Fish Owl (Ketupa zeylonensis), which occur at the margins of their global distributions and form disjunct populations in Turkey, were modelled. The study examines how species distribution models can be used to identify the distributional limits of disjunct and marginal bird populations. The MaxEnt 3.4.1 algorithm was employed, incorporating bioclimatic variables derived from CHELSA climate data, topographic variables, and land-use information. Prior to modelling, analyses were restricted to areas assumed to be accessible to the species (the M region), and multicollinearity among predictor variables was reduced using Variance Inflation Factor (VIF) and correlation analyses. Modelling was conducted using the ENMeval package, taking into account the limited number of occurrence records, and regularization multipliers and feature classes were systematically tested in different combinations. Model performance was evaluated using test AUC values, the difference between training and test AUC, the 10% omission rate, and the small-sample corrected Akaike Information Criterion (AICc). In addition, a null model approach was applied to assess whether model performance exceeded random expectations. Final models were run with multiple replicates for each species, and continuous habitat suitability maps were generated using the cloglog transformation and a 10% threshold. The resulting outputs were converted into estimates of potential habitat extent through raster-based analyses and visualized and interpreted in the ArcGIS environment, thereby revealing habitat suitability patterns for both species at the national scale in Turkey. The results indicate that suitable habitats for both species are limited, fragmented, and sensitive to environmental thresholds. Species distribution models provide a powerful decision-support tool for the spatial deligniation of disjunct populations and the identification of conservation priorities.