Yapay zekâ destekli eğitim uygulamalarının çalışan performansına ve mutluluğuna etkisinde örgütsel desteğin rolü
The role of organizational support in the effect of artificial intelligence-assisted training applications on employee performance and happiness
  1. Tez No: 1011439
  2. Yazar: SEVDE NUR UĞURLU GÜZELÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER TURUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan örgütsel destek, Eğitim teknolojisi, Örgütsel mutluluk, İnsan-yapay zeka etkileşimi, İş performansı, Perceived organizational support, Education technology, Organizational happiness, Human-artificial intelligence interaction, Job performance
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Antalya Bilim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, yapay zekâ destekli kurumsal eğitim uygulamalarının çalışan performansı ve mutluluğu üzerindeki etkilerini, algılanan örgütsel desteğin aracı rolü perspektifinde inceleyen nicel bir çalışmadır. Çalışmanın teorik temeli, Örgütsel Destek Teorisi, pozitif psikoloji akımı ve performans teorileri üzerine kurulmuştur. Araştırmanın kavramsal çerçevesinde yapay zekâ uygulamaları, 1950'lerde Alan Turing'in öncü çalışmalarından günümüzün GPT gibi büyük dil modellerine kadar olan tarihsel gelişim içerisinde ele alınmıştır. Araştırma, Türkiye'de faaliyet gösteren bir işletmede yapay zekâ destekli eğitim uygulamalarını aktif olarak kullanan 303 beyaz yakalı çalışan üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulgularına göre, yapay zekâ destekli eğitim uygulamalarına yönelik olumlu algı hem çalışan performansını hem de mutluluğunu doğrudan ve pozitif yönde etkilemektedir. Örgütsel destek algısı da hem performansı hem de mutluluğu pozitif yönde etkilemektedir. Ancak yapay zekâ algısının örgütsel destek algısına anlamlı bir etkisi bulunmamıştır. Yapay zekâ algısının çalışan performansına etkisinde örgütsel destek algısının kısmi aracılık etkisi olduğu bulunmuştur. Yapay zekâ algısının çalışan mutluluğuna etkisinde de örgütsel desteğin kısmı aracılık etkisi olduğu bulunmuştur. Bu çalışma yapay zekâ destekli eğitim uygulamalarının çalışan performansı ve mutluluğunu doğrudan artırdığını, bu ilişkide algılanan örgütsel desteğin önemli bir rolü olduğunu ortaya koymaktadır. Bulgular, yapay zekâ uygulamalarının performans artışı sağlamasının önemli bir kısmının örgütsel destek üzerinden gerçekleştiğini ve bu teknolojilerin bireysel düzeyde algılandığını göstermektedir. Çalışma, organizasyonların yapay zekâ tabanlı eğitim yatırımlarının hem teknik beceri gelişimi hem de çalışan refahı açısından değerli olduğunu kanıtlamakta ve yönetici pozisyonundaki çalışanların teknoloji adaptasyonundaki liderlik rolünün önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This research is a quantitative study examining the effects of AI-assisted corporate training applications on employee performance and happiness, from the perspective of the mediating role of perceived organizational support. The theoretical basis of the study is built upon Organizational Support Theory, positive psychology, and performance theories. Within the conceptual framework of the research, AI applications are considered within their historical development, from Alan Turing's pioneering work in the 1950s to today's large language models such as GPT. The research was conducted on 303 white collar employees actively using AI-assisted training applications in a company operating in Türkiye. According to the research findings, a positive perception of AI-assisted training applications directly and positively affects both employee performance and happiness. Perception of organizational support also positively affects both performance and happiness. However, the perception of AI did not have a significant effect on the perception of organizational support. A partial mediating effect of perceived organizational support was found on the effect of perceived AI on employee performance. A partial mediating effect of perceived organizational support was also found on the effect of perceived AI on employee happiness. In conclusion, this study reveals that AI-assisted training applications directly increase employee performance and happiness, and that perceived organizational support plays a significant role in this relationship. The findings show that a significant portion of the performance increase achieved through AI applications occurs via organizational support, and that these technologies are perceived at the individual level. The study proves that organizations' investments in AI-based training are valuable in terms of both technical skill development and employee well being, and emphasizes the importance of the leadership role of employees in managerial positions in technology adaptation.