Cash waqfs from the Ottoman times till the present: A contemporary cash waqf model proposal for Cyprus
Osmanlı devrinden günümüze para vakıfları: Kıbrıs için çağdaş para vakfı modeli önerisi
  1. Tez No: 1011441
  2. Yazar: SUNAT ATUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BULUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Faiz, Faizsiz ekonomi, Kıbrıs, Mikro kredi, İslam ekonomisi, İslam hukuku, İslami bankacılık sistemi, Interest, Interest-free economy, Cyprus, Micro credit, Islamic economy, Islamic law, Islamic banking system
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Ekonomisi ve Finansı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, Osmanlı Devleti tarafından geliştirilen ve yaygınlaştırılan para vakıflarının, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yeniden hayata geçmesini sağlamak üzere bir model önerisi geliştirmektir. Kıbrıs'ı 1570 yılında fetheden Sultan II. Selim'in fermanı üzerinde kurulan Kıbrıs Evkaf İdaresi ile birlikte, siviller tarafından para vakıfları kurulmaya ve çalıştırılmaya başlanmış ve bu süreç 1974 yılında kadar devam etmiştir. Geleneksel vakıflardan farkı, vâkıfların vakfettikleri kaynakların, Ebusuud efendinin fetvası neticesinde meşruluk kazanan muamele-i şeriyye yöntemi ile küçük esnafa, nakit ihtiyacı olanlara, Ribh payı ile nakit kredi vererek, elde edilen kâr ile, vakıf gayeleri arasında belirlenen sosyal yardım alanlarının fonlanmasının öngörmektedir. Bu sosyal yardım alanları da, sadakayı Cariye niteliğini sahip olup, Allah'ın rızasını aramak ve ona yakınlaşmak gayesi ile yapılmaktaydı. Günümüzde, 'Çağdaş para vakıfları' tanımı ile kurulmuş, özellikle mikto işletmelere İslam finansına uygun krediler sağlamakta ve elde ettikleri kâr ile sosyal yardım hizmetleri vermektedir. Model, anket ve görüşme yöntemleri ile birincil veriler elde etmek ve statistiki analizler yaparak, Kıbrıs'ta para vakfı potansiyelini, sakinlerinin algı ve beklentilerini ölçmeve değerlendirme yaparak hazırlamaya gayret edilmiştir. Bu çalışma ile KKTC'ne yeniden para vakfı uygulamasını kazandırmaya yönünelik bir model geliştirmek hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to develop a model proposal to revive the cash caqfs, developed and popularized by the Ottoman Empire, in the Turkish Republic of Northern Cyprus. Following the conquest of Cyprus in 1570 by Sultan Selim II, cash waqfs were established and operated by civilians alongside the Cyprus Evkaf Administration, which was founded based on the Sultan's decree, and this process continued until 1974. Unlike traditional waqfs, the resources endowed by the Waqfs were legitimized through the muamele-i şeriyye method, as a result of Ebusuud Efendi's fatwa, providing cash loans with a profit share to small tradesmen and those in need of cash, with the profits used to fund social aid areas specified among the waqf's objectives. These social aid areas, possessing the nature of sadaqah jariyah, were carried out with the aim of seeking Allah's pleasure and drawing closer to Him. Today, established under the definition of ''Contemporary Cash Waqfs'' they provide sharia-compliant loans to micro-enterprises and offer social aid services with the profits they earn. The model has been prepared by striving to obtain primary data through surveys and interviews, conducting statistical analyses, and measuring and evaluating the potential of cash waqfs in Cyprus, as well as the perceptions and expectations of its residents. This study aims to develop a model to reintroduce the practice of cash caqfs to the TRNC.