Karpal tünel sendromu olan olgularda median sinirin multiparametrik ultrasonografik yöntemlerle değerlendirilmesi
Evaluation of the median nerve using multiparametric ultrasonographic methods in patients with carpal tunnel syndrome
  1. Tez No: 1011443
  2. Yazar: ÖZGÜR ERDEM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ATİYE CENAY KARABÖRK KILIÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Karpal tünel sendromu, ultrasonografi, shear wave elastografi, mikrovasküler ultrasonografi, color pixel percentage, median sinir, Carpal tunnel syndrome, ultrasonography, shear wave elastography, microvascular ultrasound, color pixel percentage, median nerve
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, karpal tünel sendromu (KTS) tanısında median sinirin yapısal, elastografik ve mikrovasküler özelliklerini değerlendiren ultrasonografik parametrelerin tanısal performansını belirlemek ve bu parametrelerin hastalık şiddeti ile ilişkisini incelemektir. Yöntem: Çalışmaya 34 KTS hastası ve 31 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Analizler bilek düzeyinde toplam 50 hasta ve 50 kontrol bileği üzerinden gerçekleştirilmiştir. Tüm katılımcılarda median sinir, ultrasonografi ile bilek (W) ve önkol (F) düzeyinde değerlendirilmiştir. Yapısal ölçüm olarak kesitsel alan (CSA), elastografik değerlendirme için kayma dalga hızı (SWV) ve mikrovasküler değerlendirme için ultramikroanjiyografi yöntemi ile color pixel percentage (CPP) ölçümleri yapılmıştır. Ayrıca bu parametrelerin el bilek önkol oranları (WFR-CSA, WFR-SWV, WFR-CPP) hesaplanmıştır. Hasta grubunda olgular sinir iletim çalışmaları sonuçlarına göre hafif, orta ve ileri şiddette olarak sınıflandırılmıştır. İstatistiksel analizlerde gruplar arası karşılaştırmalar, ROC eğrisi analizi ve gözlemciler arası uyum için intraklas korelasyon katsayısı (ICC) hesaplanmıştır. Bulgular: Hasta grubunun yaş ortalaması kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (p=0.041), diğer demografik değişkenler açısından gruplar benzerdi. Ultrasonografik değerlendirmede bilek düzeyinde ölçülen W-CSA, W-SWV, W-CPP ve bunların oranları olan WFR-CSA, WFR-SWV ve WFR-CPP değerleri hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek saptanmıştır (tüm p<0.001). Önkol düzeyinde F-CSA ve F-CPP değerlerinde anlamlı fark izlenmezken, F-SWV değeri hasta grubunda daha yüksek bulunmuştur (p<0.001). EMG şiddeti arttıkça W-CSA ve W-CPP değerlerinde anlamlı artış izlenmiştir (p=0.021 ve p=0.019). Diğer parametrelerde şiddet alt grupları arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır. Gözlemciler arası uyum analizinde tüm parametreler için iyi ile mükemmel düzeyde uyum bulunmuş olup ICC değerleri 0.899–0.998 arasında değişmektedir. ROC analizinde en yüksek tanısal performans W-CPP (AUC=0.983), W- SWV (AUC=0.958) ve WFR-CPP (AUC=0.908) parametrelerinde elde edilmiştir. W-CPP için ≥6.670 kesim noktasında duyarlılık %94, özgüllük %98 ve doğruluk %96 olarak bulunmuştur. Bu bulgular mikrovasküler ve elastografik parametrelerin KTS tanısında yüksek ayırt edici güce sahip olduğunu göstermektedir. Sonuç: Bu çalışma, karpal tünel sendromunun tanısında yalnızca yapısal değil, aynı zamanda elastografik ve mikrovasküler ultrasonografik parametrelerin de yüksek tanısal değer taşıdığını ortaya koymuştur. Özellikle W-CPP, W-SWV ve WFR-CPP parametreleri hasta ve kontrol ayrımında güçlü parametreler olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca W-CSA ve W-CPP'nin hastalık şiddeti ile ilişkili bulunması, bu parametrelerin klinik değerlendirmede prognostik açıdan da kullanılabileceğini düşündürmektedir. Sonuç olarak, multimodal ultrasonografik yaklaşımın KTS tanısında tanısal doğruluğu artırabilecek ve klinik pratiğe katkı sağlayabilecek önemli bir yöntem olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the diagnostic performance of ultrasonographic parameters reflecting structural, elastographic, and microvascular characteristics of the median nerve in carpal tunnel syndrome (CTS), and to investigate their relationship with disease severity. Methods: A total of 34 patients with CTS and 31 healthy controls were included in the study. Analyses were performed on 50 patient wrists and 50 control wrists. In all participants, the median nerve was evaluated at both wrist (W) and forearm (F) levels using ultrasonography. Cross-sectional area (CSA) was measured as a structural parameter, shear wave velocity (SWV) was assessed for elastographic evaluation, and color pixel percentage (CPP) was obtained using ultramicroangiography for microvascular assessment. Corresponding ratio parameters (WFR-CSA, WFR-SWV, and WFR-CPP) were calculated. CTS patients were classified into mild, moderate, and severe groups based on nerve conduction study findings. Statistical analyses included group comparisons, ROC curve analysis and interobserver reliability assessment using intraclass correlation coefficients (ICC). Results: The mean age of the patient group was significantly higher than that of the control group (p=0.041), while other demographic variables were comparable. At the wrist level, W-CSA, W-SWV, W-CPP, and their corresponding ratio parameters (WFR-CSA, WFR-SWV, WFR-CPP) were significantly higher in the CTS group compared to controls (all p<0.001). No significant differences were observed in F-CSA and F-CPP values, whereas F-SWV was significantly higher in patients (p<0.001). W-CSA and W-CPP values showed significant increases with increasing CTS severity (p=0.021 and p=0.019, respectively). Other parameters did not differ significantly among severity subgroups. Interobserver reliability analysis demonstrated good to excellent agreement for all variables, with ICC valuesranging from 0.899 to 0.998. ROC analysis revealed that the highest diagnostic performance was achieved by W-CPP (AUC=0.983), followed by W-SWV (AUC=0.958) and WFR-CPP (AUC=0.908). For W-CPP, a cutoff value of ≥6.670 yielded a sensitivity of 94%, specificity of 98%, and overall accuracy of 96%. These findings indicate that microvascular and elastographic parameters have strong discriminative power in the diagnosis of CTS. Conclusion: This study demonstrates that, in addition to structural measurements, elastographic and microvascular ultrasonographic parameters provide high diagnostic value in CTS. In particular, W-CPP, W-SWV and WFR-CPP emerge as strong parameters for distinguishing patients from controls. Furthermore, the association of W-CSA and W-CPP with disease severity suggests their potential role in clinical and prognostic evaluation. Overall, a multimodal ultrasonographic approach appears to enhance diagnostic accuracy and may contribute significantly to clinical practice in CTS assessment.