Okul öncesi öğretmenlerinin sınıf yönetiminde istenmeyen davranışlarla başa çıkma stratejileri: Başa çıkma stratejileri: Öz yeterlilik ve stres bağlamında bir inceleme
Preschool teachers' strategies for coping with undesirable behaviors in classroom management: Coping strategies: An examination in the context of self-efficacy and stress
  1. Tez No: 1011506
  2. Yazar: NİGAR CAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. HATİCE GÖZDE ERTÜRK KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi çocuklar, Stresle başetme, Sınıf yönetimi, Öz yeterlilik, Öğretmen yeterliliği, Öğretmenler, İstenmeyen davranış, Preschool children, Coping with stress, Classroom management, Self-efficacy, Teacher proficiency, Teachers, Undesired behaviour
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi öğretmenlerinin stresle başa çıkma becerileri ve öz yeterlik inançlarının, sınıf yönetimi sürecinde istenmeyen öğrenci davranışlarıyla başa çıkma stratejileri üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden korelasyonel desen kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubunu, Kocaeli ilinde Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi ve özel okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapan 304 öğretmen oluşturmaktadır. Veriler, Öğretmen Öz yeterlik Ölçeği ile Stresle Başa Çıkma Stratejileri Envanteri aracılığıyla çevrim içi ortamda toplanmış ve SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular, öğretmenlerin öz yeterlik inançlarının ve istenmeyen davranışlarla başa çıkma stratejilerini kullanma düzeylerinin yüksek, stresle başa çıkma düzeylerinin ise orta-yüksek bir seviyede olduğunu göstermektedir. Ayrıca, öz yeterlik inançlarının istenmeyen davranışlarla başa çıkma becerilerini pozitif yönde yordadığı; buna karşılık problem odaklı başa çıkma ve sosyal destek stratejilerinin negatif yönde yordayıcı olduğu, kaçınma stratejisinin ise anlamlı bir yordayıcı olmadığı belirlenmiştir. Bununla birlikte, küçük sınıf mevcuduna sahip öğretmenlerin strateji kullanımında ve stresle başa çıkmada daha etkin oldukları; hizmet içi eğitim sayısının artmasının ise özellikle öz yeterlik ve bazı strateji kullanım becerlerini anlamlı biçimde güçlendirdiği görülmüştür. Araştırma sonuçları doğrultusunda, öğretmenlerin mesleki yeterliklerini desteklemek amacıyla süreklilik içeren hizmet içi eğitim programlarının artırılması, sınıf mevcudunun ideal düzeylerde düzenlenmesi ve öğretmenlerin stresle başa çıkma becerilerini güçlendirmeye yönelik uygulamaların yaygınlaştırılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of preschool teachers' stress coping skills and self-efficacy beliefs on their strategies for managing undesirable student behaviors during the classroom management process. The study was conducted using a quantitative correlational research design. The sample consisted of preschool teachers working in public and private early childhood education institutions affiliated with the Ministry of National Education in Kocaeli, Türkiye. Data were collected online using the Teacher Self-Efficacy Scale and the Stress Coping Strategies Inventory and analyzed with SPSS software. The findings indicate that teachers have high levels of self-efficacy beliefs and use of strategies to cope with undesirable behaviors, while their stress coping skills are at a moderate-to-high level. Furthermore, it was determined that self-efficacy beliefs positively predict coping skills with undesirable behaviors; conversely, problem-focused coping and social support strategies are negative predictors, and avoidance strategies are not a significant predictor. However, it was observed that teachers with smaller class sizes were more effective in strategy use and stress coping; and that increasing the number of in-service training programs significantly strengthened self-efficacy and some strategy use skills. Based on the research results, it is recommended that continuous in-service training programs be increased to support teachers' professional competencies, class sizes be regulated at ideal levels, and practices aimed at strengthening teachers' stress coping skills be widespread.