Kars ilinde görevli aile hekimlerinin postpartum depresyon farkındalığı ve bilgi düzeyinin değerlendirilmesi
Assessing the awareness and knowledge level of family physicians working in Kars province about postpartum depression
  1. Tez No: 1011572
  2. Yazar: GAMZE KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA ÇAKMUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Postpartum depresyon, Aile hekimleri, Annelik hüznü, Anne deneyimi, Postpartum dönem, Maternal experience, Postpartum period
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Kars ili aile sağlığı merkezlerinde çalışan aile hekimleri arasında kendilerine kayıtlı gebelerin doğum süreci sonrasında depresyona yatkınlık düzeylerinin sorgulanıyor olup olmadığını öğrenmek ve aile hekimlerinin bu konudaki farkındalık düzeyini gözlemlemek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma kesitsel tiptedir ve çalışmanın evreni olarak Kars İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı tüm aile hekimliği birimleri belirlendi. Herhangi bir örneklem seçilmine gidilmedi ve evrenin tamamına ulaşılması hedeflendi. Kars İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı olan aile sağlığı merkezlerinde görev yapan 100 aile hekiminden 85'ine ulaşıldı. Çalışmada yüz yüze anket yöntemi kullanıldı. Çalışma boyunca, birincil veri toplama aracı olarak, araştırmacılar tarafından geliştirilen“Postpartum Depresyon Bilgi ve Farkındalık Anketi”kullanıldı. Ayrıca, katılımcıların demografik verileri (yaş, eğitim durumu,çalışma yıl sayısı vb.) değerlendirildi. Anketin içeriği, postpartum depresyon hakkında katılımcıların bilgi düzeyini ve farkındalık seviyelerini değerlendirecek sorular içermektedir. Analizler SPSS 27 paket programında değerlendirildi ve analizlerde istatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. Bulgular: Katılımcıların %56,5'i erkek ve %43,5'i kadındır. Meslek dağılımı incelendiğinde, katılımcıların %52,9'unun pratisyen aile hekimi, %34,1'inin Sahu asistanı ve %12,9'unun uzman aile hekimi olarak görev yaptığı saptanmıştır. Katılımcıların postpartum depresyon hakkında bilgi sahibi olma durumlarına bakıldığında, %81,2'si bu konuda bilgi sahibi olduğunu ve %37,6'sı daha önce PPD tanısı almış bir kişiyle karşılaştığını belirtti. PPD hakkında bilgisi olanların PPD bilgi formu toplam puan ortalaması 33,12±4,09 ve bilgisi olmayanların 27,56±8,86 olarak bulundu. İki grup arasında PPD bilgi formu toplam puanı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edildi. Sonuç: Katılımcıların büyük bir kısmı PPD hakkında bilgi sahibi olduğunu ve önemli bir kısmının daha önce PPD tanısı almış biriyle karşılaşmadığı görüldü. Katılımcıların önemli bir kısmı PPD hakkındaki bilgilerini Tıp fakültesi eğitimi sırasında öğrendiğini belirtti. Daha önce PPD hakkında bilgisi olanların puanı istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to investigate and assess whether family physicians working in family health services in Kars province are easily accessible to pregnant women registered with them during the postpartum period. This study also involves observing family physicians using this technology under normal conditions. Materials and Methods: This cross-sectional study focused on all family medicine units affiliated with the Kars Provincial Health Directorate. Any type of unit was chosen, and the overall goal was to reach all family physicians. Of the 100 family physicians working in family health services affiliated with the Kars Provincial Health Directorate, 85 were contacted. The study utilized a face-to-face survey. Throughout the study, the researchers used the“Postpartum Depression Knowledge and Awareness Questionnaire”as the primary data collection tool. Demographic data (age, education level, number of years of experience, etc.) were also assessed. The survey included questions about leaks during the postpartum period and questions that would be evaluated in a follow-up manner. Analyses were performed using the SPSS 27 package program, and a significance level of p<0.05 was considered. Results: 56.5% of the participants were male and 43.5% were female. In terms of professional development, 52.9% of the women were practicing family physicians, 34.1% were Sahu participants, and 12.9% were specialist family physicians. Regarding participants' knowledge of postpartum resilience, 81.2% reported being knowledgeable about the topic, and 37.6% reported having previously encountered someone with PPD. The total PPD knowledge formula score for those with knowledge of PPD was 33.12±4.09, and for those without knowledge, 27.56±8.86. A significant difference was found between the two groups based on the total PPD knowledge formula score. Conclusion: A large portion of participants were familiar with PPD, and a significant portion had previously encountered systems familiar with PPD. A significant portion of participants stated that they learned about PPD modifications during their medical school education. Those who had prior knowledge of PPD scored significantly higher.