İdarenin depremden kaynaklanan tazminat sorumluluğu
The compensation liability of the administration arising from an earthquake
- Tez No: 1011586
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KARAARSLAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Deprem, Tazminat, Zarar, Earthquake, Compensation, Damage
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İdare Hukuku Bilim Dalı
Özet
Afetler, günümüzde gerek can kaybı gerekse de mal varlığı zararı bakımından Türkiye'de en çok yıkıcı sonuçlar meydana getiren olayların başında gelmektedir. Afetlerin bir türü olarak deprem de hem görülme sıklığı hem de doğurduğu olumsuz sonuçlar bakımından Türkiye'de ilk sırada gelen doğal afetlerdendir. Deprem, doğal kökenli olup oluşumu ve sürecinde insan etkisi bulunmamaktadır. Bundan kaynaklı olarak Türkiye'de uzun yıllar yargı uygulamasında deprem bir mücbir sebep hâli olarak kabul edilmiş ve idare sorumlu tutulmamıştır. Ancak idarenin sahip olduğu olanaklar sayesinde meydana gelmesi engellenemese de olumsuz sonuçların azaltılabileceği düşüncesiyle zamanla Danıştay uygulaması değişmiş ve deprem sonucu zarar meydana gelmesi nedeniyle idarenin sorumlu tutulabileceği kabul edilmiştir. Yeni sayılabilecek bu uygulama ile ilgili olarak her ne kadar makale ve yüksek lisans tezi düzeyinde çalışmalar bulunmakta ise de konunun daha ayrıntılı bir şekilde ele alınması ihtiyacı bulunmaktadır. Zira yapılan çalışmalar konuyu sınırlı bir şekilde incelemiş ve idarenin deprem öncesi ve sonrası sorumluluğu ile bu sorumluluktan kaynaklanan yükümlülüklerini bir bütün olarak ortaya koymamıştır. Çalışmada idarenin sorumluluğu genel olarak ortaya konulduktan sonra Türkiye'de idarelerin deprem öncesi ve sonrası sorumlulukları ile bu sorumlulukların yüklendiği idare organları belirlenmeye çalışılmıştır. Günümüzde deprem nedeniyle meydana gelen zarardan, koşulları varsa idarenin sorumlu tutulması gerektiği hem öğretide hem de uygulamada kabul edilmektedir. Çalışmada idarenin sorumlulukları, bu sorumlulukların yerine getirilmemesi hâlinde meydana gelen zararı tazmin yükümlüğünün olup olmadığı, tazmin yükümlülüğü varsa da bunun uygulamasının ne şekilde olduğu ortaya konulmuş ve yaşanan sorunlara dair çözüm önerileri sunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Natural disasters are one of the most damaging events in Türkiye today, both in terms of loss of life and property damage. As a type of disaster, earthquake is one of the most common natural disasters in Türkiye, both in terms of its frequency and its harmful consequences. Earthquake is of natural origin and there is no human influence in its occurrence and termination. For this reason, for many years in Türkiye, earthquake was accepted as a force majeure event in judicial practice and the administration was not held responsible. However, the practice of the Council of State has changed over time with the idea that the harmful effects of an earthquake can be reduced, even if its occurrence cannot be prevented, due to the possibilities of the administration, and it has been accepted that the administration can be held liable for the occurrence of harmful consequences as a result of an earthquake. Although there are studies at the level of articles and master's theses on this practice, which can be considered new, there is a need to address the issue in more detail. This is because the studies have examined the issue in a limited manner and have not presented the responsibility of the administration before and after the earthquake and the obligations arising from this responsibility as a whole. In this study, after the responsibility of the administration is presented in general, it is attempted to determine the pre and post-earthquake responsibilities of the administrations in Türkiye and the administrative bodies to which these responsibilities are attributed. It is accepted both in the doctrine and in practice that the administration should be held responsible for the harmful consequences of earthquakes, if the conditions are met. In this study, the responsibilities of the administration and whether there is an obligation to indemnify the damages incurred in the event that these responsibilities are not fulfilled have been analyzed. In cases where the administration has an obligation to indemnify, the implementation of this obligation has been revealed and solutions have been tried to be offered for the problems regarding the indemnification responsibility of the administration.