Larenks kanseri immün mikroçevresinde VISTA, LAG-3, PD-L1 ve CTLA-4 ekspresyonunun incelenmesi: Prognoz üzerinde etkili mi?
Investigation of VISTA, LAG-3, PD-L1, and CTLA-4 expression in the immune microenvironment of laryngeal cancer: Does it affect prognosis?
- Tez No: 1011611
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMET ASLAN, DR. ÖĞR. ÜYESİ DOĞU VURALLI BAKKALOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Onkoloji, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat), Oncology
- Anahtar Kelimeler: CTLA-4, Laringeal kıkırdaklar, Laringeal neoplazmlar, Larinjektomi, Larinks, PD-1, PD-L1, Tümör mikroçevresi, İmmün kontrol noktaları, İmmünohistokimya, CTLA-4, Laryngeal cartilages, Laryngeal neoplasms, Laryngectomy, Larynx, PD-1, PD-L1, Tumor microenvironment, Immune checkpoints, Immunohistochemistry
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
Özet
Amaçlar Primer cerrahiyle tedavi edilen lokal ileri evre larenks skuamöz hücreli karsinomunda (LSCC) VISTA, LAG3, PDL1 ve CTLA4 ekspresyonunun prognostik değerini araştırmaktır. Hastalar ve Yöntemler Tek merkezli retrospektif kohortta 78 total, 23 parsiyel larenjektomili 101 evre ≥3 LSCC hastası incelendi. Ekspresyon immünohistokimyasal olarak tümör proporsiyon skoru (TPS), kombine pozitif skor (CPS), H skoru ve bileşik skorlarıyla değerlendirildi; sağkalım analizlerinde Kaplan–Meier ve Cox regresyon kullanıldı. Tümör hacmi cutoff'u receiver operating characteristic (ROC) analiziyle belirlendi. Bulgular PDL1 ve VISTA immün mikroçevrede daha yaygın pozitifti (%91,1 ve %99,0); tümör pozitifliği daha sınırlıydı (%49,5 ve %38,6). LAG3 ve CTLA4 tümör kompartmanında boyanmazken, immün mikroçevrede pozitiflik sırasıyla %77,2 ve %24,8'di. PDL1 tümör-immün mikroçevre H skorları, VISTA tümör-immün mikroçevre H skorları, VISTA-CTLA4 ve LAG3-CTLA4 immün mikroçevre H ve bileşik skorları anlamlı korelasyon gösterdi. Üç yıllık genel sağkalım (OS), hastalığa özgü sağkalım (DSS), hastalıksız sağkalım (DFS) ve nükssüz sağkalım (RFS) sırasıyla %76,2, %84,4, %72,3 ve %80,4'tü. Multivariate analizde PDL1 immün mikroçevre H skoru>6 daha iyi DSS (HR=0,353;p=0,047) ve RFS (HR=0,292;p=0,017), VISTA immün mikroçevre H skoru>30 daha iyi DSS (HR=0,374;p=0,044), CTLA4 bileşik skoru ve LAG3 yaygınlığı daha iyi DFS ile ilişkiliydi (HR=0,657;p=0,013; HR=0,706;p=0,034). PDL1 TPS/CPS≥50 ise daha kötü DFS ile ilişkiliydi (HR=2,581;p=0,036). İleri yaş, ileri evre, PNİ varlığı/yaygınlığı ve pozitif cerrahi sınır kötü prognozla ilişkiliydi. Tümör hacmi medyanı 7,59 cm³ olup DSS/RFS için olumsuz prognostikti; optimal cutoff 11,6 cm³'tü. Sonuçlar LSCC'de klinik-patolojik risk faktörleri prognozu belirleyen temel parametrelerdir. İmmün mikroçevrede artmış checkpoint ekspresyonu çoğunlukla daha iyi sağkalımla ilişkiliyken, çok yüksek PDL1 ekspresyonu olumsuz sağkalımı gösterebilir.
Özet (Çeviri)
Objectives To investigate the prognostic value of VISTA, LAG3, PDL1, and CTLA4 expression in locally advanced laryngeal squamous cell carcinoma (LSCC) treated with primary surgery. Patients and Methods This single-center retrospective cohort included 101 stage ≥3 LSCC patients undergoing total (n=78) or partial (n=23) laryngectomy. Immunohistochemical expression was assessed using tumor proportion score (TPS), combined positive score (CPS), H score, and composite scores. Survival was analyzed by Kaplan–Meier/Cox regression; the tumor-volume cutoff was determined by receiver operating characteristic (ROC) analysis. Results PDL1/VISTA positivity was higher in the immune microenvironment than tumor compartment (91.1/99.0% vs 49.5/38.6%). LAG3/CTLA4 showed no tumor-compartment staining, whereas immune microenvironment positivity was 77.2%/24.8%, respectively. Significant correlations were observed between tumor and immune microenvironment H scores for PDL1 and VISTA, and between VISTA-CTLA4 and LAG3-CTLA4 immune microenvironment scores. Three-year overall survival (OS), disease-specific survival (DSS), disease-free survival (DFS), and recurrence-free survival (RFS) were 76.2%, 84.4%, 72.3%, and 80.4%. Multivariable analysis showed favorable associations of PDL1 microenvironment H score >6 with DSS/RFS (HR=0.353/0.292;p=0.047/0.017), VISTA microenvironment H score >30 with DSS (HR=0.374;p=0.044), and CTLA4 composite score/LAG3 prevalence with DFS (HR=0.657/0.706;p=0.013/0.034), whereas PDL1 TPS/CPS ≥50 predicted worse DFS (HR=2.581;p=0.036). Advanced age, higher stage, presence/extent of perineural invasion, positive margins, and higher tumor volume predicted poor prognosis; the median tumor volume was 7.59 cm³, with an optimal DSS/RFS cutoff of 11.6 cm³. Conclusions Clinicopathological risk factors remain the main prognostic determinants in LSCC. Increased immune microenvironment checkpoint expression mostly reflects better survival, whereas very high PDL1 expression may indicate unfavorable survival.