EXPO 2016 Antalya alanında odunsu bitkilerdeki zararlı böcek türleri
Harmful insects on woody plants in EXPO 2016 Antalya area
- Tez No: 1011641
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AVCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Antalya, Antalya
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Expo 2016 Antalya, 23 Nisan-30 Ekim 2016 tarihleri arasında“Gelecek Nesiller için Yeşil Bir Dünya”felsefesi ve 'Çiçek ve Çocuk' teması ile düzenlenmiştir.“Geleceği Yeşertmek”sloganının kullanıldığı organizasyonda tarih, biyo-çeşitlilik, sürdürülebilirlik ve yeşil şehirler organizasyonun alt temaları kullanılmıştır. Bu kapsamda doğal ve egzotik birçok türe ait fidan ve ağaç dikimleri gerçekleştirilmiştir. Fidan ve ağaç transferleri esnasında muhtelif böcek türlerinin de alana taşınmış olabileceği varsayımı ile bu çalışma ele alınmıştır. Odunsu bitkilerde zarara neden olan böcek türlerini belirlemek amacıyla çalışma alanı her ay düzenli olarak 2–3 kez ziyaret edilmiştir. Bu ziyaretlerde zararlı böcek örnekleri ile bunların konukçu bitkilerine ait örnekler toplanmış; preparasyon ve teşhis işlemleri için laboratuvara getirilmiştir. Çalışma sonucunda 5 takıma mensup 8 familyadan 27 böcek türü tespit edilmiştir. Bunların 19 adedini yaprak bitleri oluşturmuştur. Çalışmada ayrıca yabancı istilacı türlerden olan turunçgil teke böceği Anoplophora chinensis (Forster, 1771) ile kırmızı palmiye böceği Rhynchophorus ferrugineus (Olivier, 1790) türleri de tespit edilmiştir. Bu türler karantina zararlıları arasında olmaları nedeniyle öncelikle izlenmesi gereken türler olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Expo 2016 Antalya was held in Antalya from April 23 to October 30, 2016, with the philosophy of“A Green World for Future Generations”and the theme of“Flowers and Children.”The organization, which used the slogan“Greening the Future,”incorporated history, biodiversity, sustainability, and green cities as its sub-themes. Within this framework, many saplings and trees of natural and exotic species were planted. This study was undertaken assuming that various insect species may have been transported to the area during the transfer of saplings and trees. To identify insect species causing damage to woody plants, the study area was visited regularly 2–3 times per month. During these visits, samples of harmful insects and their host plants were collected and brought to the laboratory for preparation and identification. A total of 27 insect species belonging to 8 families and 5 orders were identified as a result of the study. Of these, 19 species were aphids. In addition, two invasive alien species the citrus longhorn beetle Anoplophora chinensis (Forster, 1771) and the red palm weevil Rhynchophorus ferrugineus (Olivier, 1790) were also detected. As these species are classified as quarantine pests, they stand out as priority species that should be monitored closely.