Ormancılıkta cinsiyet eşitliği ve kadının güçlendirilmesi: Isparta Orman Bölge Müdürlüğü örneği
Gender equality and women's empowerment in forestry: The case of Isparta Regional Directorate of Forestry
  1. Tez No: 1011642
  2. Yazar: SEDA AKKUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TOLUNAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Isparta, Kadın hakları, Ormancılık, Türkiye, Isparta, Women rights, Forestry, Türkiye
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Ormancılık, toplumun ihtiyaç duyduğu mal ve hizmetlerin orman kaynaklarından elde edilmesi için yapılan planlı ve rasyonel çalışmalardır. Bir üretim faktörü olarak emek, orman kaynaklarının yönetiminde ve işletilmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Ormancılık işlerinde cinsiyet ayrımı olmaksızın kadın ve erkek istihdam edilmektedir. Bu tez çalışmasında; orman köylerine yakın yörelerde bulunan doğal kaynakların kullanımı, yönetimi ve korunmasında kadının rolü ve önemi incelenmiş ve kadın iş gücünün kullanım durumu ortaya konulmuştur. Araştırma Isparta Orman Bölge Müdürlüğü örnek alanında yürütülmüştür. Isparta Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde istihdam edilen 126 kadın personelin tamamına (38 Orman Mühendisi, 21 Orman Muhafaza Memuru, 57 Memur ve 10 İşçi) anket uygulaması yapılmıştır. Çalışmada veri toplama tekniği olarak anket çalışması kullanılmıştır. Isparta Orman Bölge Müdürlüğünde ormancılıkta cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadının güçlendirilmesi için; kadınların ormancılık faaliyetlerine katılımını artırmak amacıyla fiziksel koşullara uygun, güvenli ve sigortalı çalışma modellerinin geliştirilmesi, ormancılık faaliyetlerinde çalışan bireylerin sosyal güvence kapsamının güçlendirilmesi, mevsimlik çalışma koşullarının yarattığı belirsizliklerin azaltılması, kırsal yaşam kalitesinin artırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Forestry is a planned and rational effort to obtain the goods and services that society needs from forest resources. Labor, as a factor of production, plays a significant role in the management and operation of forest resources. Both men and women are employed in forestry work, regardless of gender. This thesis study determined the role and importance of women in the use, management, and protection of natural resources in areas near forest villages, and revealed the status of female labour force participation. The research was conducted at the Isparta Forest Regional Directorate. A survey was administered to all 126 female personnel employed within the Isparta Forest Regional Directorate (38 Forest Engineers, 21 Forest Guards, 57 Clerks, and 10 Workers). The survey was used as a sociological data collection technique. To ensure gender equality and empower women in forestry at the Isparta Forest Regional Directorate, it is necessary to develop safe, insured work models suitable for physical conditions to increase women's participation in forestry activities, to strengthen the social security coverage of individuals working in forestry activities, to reduce the uncertainties created by seasonal working conditions, and to improve the quality of rural life.