Investigation of adhesion between textile cords and rubber compounds
Tekstil kordlar ve kauçuk bileşikleri arasındaki yapışmanın incelenmesi
- Tez No: 1011644
- Danışmanlar: PROF. DR. BELMA ÖZBEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tekstil kord-kauçuk kompozitleri, Kord-kauçuk yapışması, Nylon 6.6 kord, Hızlandırıcılar, Öngörüsel modelleme, Yanıt yüzey metodolojisi Box–Behnken, Gama ışınlama, Yüzey modifikasyonu, Rezorsinol–formaldehit–lateks, Textile cord–rubber composites, Cord rubber adhesion, Nylon 6.6 cord, Accelerators, Predictive modeling, Response surface methodology, Box–Behnken, Gamma irradiation, Surface modification, Resorcinol–formaldehyde–latex
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Kauçuk bileşikleri ile tekstil kordları arasındaki yapışma, özellikle lastik uygulamalarında, kauçuk esaslı kompozitlerin genel performansını ve dayanıklılığını belirleyen kritik bir unsurdur. Bu tezde, nylon 6.6 kordları ile NR/SBR kauçuk bileşikleri arasındaki ara yüz bağlanmasını incelemek ve optimize etmek amacıyla deneysel ve istatistiksel bütünleşik bir yaklaşım geliştirilmiştir. Çalışmanın ilk aşamasında, dört sülfür bazlı hızlandırıcı tipi (DPG, MBTS, TBBS ve CBS) kullanılarak kord–kauçuk arasındaki yapışma CRA testleriyle incelenmiştir. Kullanılan hızlandırıcı türlerinden MBTS'nin bağ dayanımı arasında en elverişli dengeyi sağladığı belirlenmiştir. Ardından MBTS miktarı (0.5–1.5 phr), kükürt miktarı (1.0–3.0 phr) ve hekzametoksimetil-melamin (HMMM) resin miktarı (0.3-0.9 phr) etkilerini modellemek amacıyla üç faktörlü bir Box–Behnken deneyi gerçekleştirilmiştir. Pişme özellikleri hareketli kalıp reometresi (MDR) ile, Mooney vizkozitesi Mooney viskozimetre ile, mekanik dayanım özellikleri ise kopma dayanımı test cihazı ile değerlendirilmiştir. Optimize edilmiş kauçuk bileşiğinin spektroskopik karakterizasyonu ve yüzey morfolojisi FT-IR spektrometresi ile ve SEM/EDS analiziyle incelenmiştir. Box–Behnken optimizasyonu, hızlandırıcı, kükürt ve resinin kord–kauçuk yapışmasına etkilerini açıklığa kavuşturmuştur. Elde edilen en uygun formülasyon: 1.6 phr kükürt, 0.30 phr HMMM resin ve 0.50 phr MBTS hızlandırıcı, en yüksek yapışma mukavemetini sağlamıştır. Çalışmanın ikinci aşamasında, tekstil kodlara uygulanan yüzey modifikasyon işlemlerinden biri olan gamma ışını modifikasyon yöntemi hem diplenmiş hem de diplenmemiş teksil kordlara 10, 25, 50, 100 ve 200 kGy dozlarında uygulanmıştır. Diplenmemiş tekstil kordlara uygulanan modifikasyon sonrasında farklı konsantrasyon miktarlarında RFL (5, 10, 15 ve 20%) ile kaplanmıştır. Tekstil kordların mekanik özellikleri, kısalma özellikleri, kauçuk ile olan yapışma özellikleri incelenmiştir. Ayrıca, teksil kordların termal geçişlerini ve ısıya bağlı davranışları Diferansiyel Taramalı Kalorimetri (DSC), spektroskopik karakterizasyonu Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Spektroskopisi (FTIR), molekül ağırlığı dağılımını ve polidispersite indeksi Jel Geçirgenlik Kromatografisi (GPC) ve yüzey morfolojisi Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ile karakterize edilmiştir. Bu çalışma, nylon 6.6 kord/NR-SBR kompozitlerindeki yapışmayı modellemek için yanıt yüzey metodolojisinin ilk sistematik uygulamasını sunmakta ve üstün ara yüz dayanıklılığına sahip lastik karkas kaplama bileşiklerinin tasarımına yönelik uygulanabilir kılavuzlar sağlamaktadır. Ayrıca nylon 6.6 diplenmemiş tekstil kordlara yapılan gama ışını yüzey modifikasyonu işlemlerini sistemetik olarak gerçekleştiren literatürdeki ilk çalışmadır.
Özet (Çeviri)
The adhesion between rubber compounds and textile cords directly affects the functional performance and lifespan of reinforced rubber composites in tire applications. In this thesis, a combined experimental–statistical approach is developed to quantify and optimise the interfacial bonding between nylon 6.6 cords and NR/SBR skim compounds. In the first phase of the study, four sulphur-based accelerator chemistries (DPG, MBTS, TBBS and CBS) were first screened via standard cord–rubber adhesion (CRA) tests, revealing MBTS to offer the most favourable balance of scorch safety and ultimate bond strength. A three-factor Box–Behnken design was then employed to model the coupled effects of MBTS dosage (0.5-1.5 phr), sulphur level (1.0-3.0 phr) and hexamethoxymethyl-melamine (HMMM) resin content (0.3-0.9 phr). Cure characteristics were characterised with a moving-die rheometer, compound viscosity with a Mooney viscometer, and tensile properties with a universal testing machine. The spectroscopic characterization and surface morphology of optimized rubber compound were analyzed with FT-IR spectrometer and SEM/EDS analysis. A Box–Behnken response-surface optimisation was conducted to explain the effects of accelerator, sulphur curing agent and resin on cord–rubber adhesion. The optimal formulation: 1.6 phr sulphur, 0.30 phr hexamethoxymethyl-melamine (HMMM) resin and 0.50 phr MBTS accelerator, which produced the maximum measured adhesion strength. In the second phase of the study, gamma irradiation, as a surface modification technique for textile cords, was applied to both RFL-dipped and undipped textile cords at doses of 10, 25, 50, 100 and 200 kGy. Following gamma modification, the undipped textile cords were subsequently coated with resorcinol–formaldehyde–latex (RFL) at different concentrations (5, 10, 15, and 20%). The mechanical properties, thermal shrinkage behavior, and rubber adhesion performance of the textile cords were systematically evaluated. In addition, the thermal transitions and heat-related behavior of the textile cords were characterized by Differential Scanning Calorimetry (DSC), their chemical structure was analyzed using Fourier Transform Infrared Spectroscopy (FTIR), molecular weight distribution and polydispersity index were determined by Gel Permeation Chromatography (GPC), and surface morphology was examined by Scanning Electron Microscopy (SEM). This research represents the first systematic application of response surface methodology to model adhesion in nylon 6.6 cord/NR-SBR composites, and it delivers actionable guidelines for tailoring tyre skim compounds to achieve superior interfacial durability. Moreover, this study represents the first systematic investigation reported in the literature on the application of gamma irradiation as a surface modification technique for undipped nylon 6.6 textile cords.