İdiopatik Parkinson Hastalığı ve Parkinson Plus Sendromlu hastaların klinik tanıları ve hastalık süreleri ile 123I-FP-CIT SPECT ve F18-FDG beyin PET/BT görüntülemelerinin semikantitatif parametrelerinin korelasyonu
Correlation of semiquantitative parameters of 123I-FP-CIT SPECT and F18-FDG brain PET/CT imaging with clinical diagnoses and disease duration in patients with Idiopathic Parkinson's Disease and Parkinson Plus Syndromes
  1. Tez No: 1011704
  2. Yazar: İREM KÖROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERAY ALPER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Florodeoksiglukoz F-18, Ioflupan I-123, Parkinson hastalığı, Parkinsoniyen bozukluklar, Fluorodeoxyglucose F18, Ioflupane I123, Parkinson disease, Parkinsonian disorders
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: İdiopatik Parkinson Hastalığı ve Parkinson Plus Sendromlu hastaların, 123I-FP-CIT SPECT ve F18-FDG BEYİN PET/BT görüntülemelerinden elde edilen semikantitatif parametreler ile klinik tanılar ve hastalık süreleri arasındaki anlamlı ilişkilerin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç-Yöntem: Çalışmamız İdiopatik Parkinson Hastalığı ve Parkinson Plus Sendrom tanıları ile takipli 31 hasta ile gerçekleştirilen retrospektif bir çalışmadır. 123I-FP-CIT SPECT ile presinaptik dopaminerjik dejenerasyon ve F18-FDG BEYİN PET/BT ile beyin metabolizması değerlendirilmiş olup iki görüntülemenin birlikte kullanımının klinik değeri araştırılmıştır. İki görüntülemeden elde edilen semikantitatif parametreler ile hastaların klinik tanıları ve hastalık süreleri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. 123I-FP-CIT SPECT görüntülemede vizüel değerlendirme ile kantitatif analiz arasındaki uyum araştırılmıştır. Bulgular: İkili radyoizleyicili yaklaşım, ayırıcı tanıda önemli katkı sağlamakta olup I123-FP-CIT SPECT nigrostriatal dejenerasyonu doğrularken, F18-FDG PET/BT spesifik tanıya yönlendirmektedir. Vizüel değerlendirme, İPH, LCD ve MSA'da kantitatif ölçümlerle yüksek uyum göstermiştir, ancak PSP'de anterior striatum odaklı değerlendirme gereklidir. Hastalık süresi ile görüntüleme parametreleri arasındaki ilişkiler hastalığa spesifiktir. İPH'de putamen/kaudat oranının SD'si, striatal-talamik-kortikal ağ bütünlüğünün önemli bir göstergesidir. LCD'de posterior putamen göreceli korunması ve yaygın kortikal-subkortikal metabolik değişiklikler hastalığa özgüdür. MSA'da yaygın ve simetrik striatal tutulum ile güçlü kortikal metabolik değişiklikler, hastalığın çoklu sistemik doğasını yansıtmaktadır. PSP'de talamo-kortikal ağ ilişkileri ve beklenmedik oksipital-striatal korelasyonlar, hastalığın atipik paternini göstermektedir. Sonuç: Bu çalışma, parkinsonizm spektrumu hastalıklarında I123-FP-CIT SPECT ile değerlendirilen dopaminerjik dejenerasyon ile F18-FDG PET/BT ile ölçülen beyin metabolizması arasındaki ilişkilerin hastalık spesifik paternler gösterdiğini ortaya koymuştur. Gelecekteki geniş kapsamlı, ileri dönük takipli çalışmalar, bu bulguları doğrulayacak ve klinik uygulamaya entegrasyonunu kolaylaştıracaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the significant associations between semiquantitative parameters derived from 123I-FP-CIT SPECT and F18-FDG brain PET/CT imaging modalities, both clinical diagnoses and disease duration in patients diagnosed with Idiopathic Parkinson's Disease and Parkinson Plus Syndromes. Material-Method: This retrospective study was conducted with 31 patients diagnosed with Idiopathic Parkinson's Disease and Parkinson Plus Syndromes. Presynaptic dopaminergic degeneration was evaluated with 123I-FP-CIT SPECT and brain metabolism was assessed with brain F18-FDG PET/CT, and the clinical value of the combined use of both imaging modalities was investigated. The relationships between semiquantitative parameters obtained from both imaging modalities and patients' clinical diagnoses and disease duration were examined. The concordance between visual assessment and quantitative analysis in 123I-FP-CIT SPECT imaging was investigated. Results: The dual radiotracer approach provides significant contribution to differential diagnosis, with 123I-FP-CIT SPECT confirming nigrostriatal degeneration while F18-FDG PET/CT guides towards specific diagnosis. Visual assessment showed high concordance with quantitative measurements in IPD, DLB, and MSA; however, anterior striatal-focused evaluation is required in PSP. The relationships between disease duration and imaging parameters are disease-specific. In IPD, the putamen/caudate ratio SD is an important indicator of striatal-thalamic-cortical network integrity. In DLB, relative preservation of the posterior putamen and widespread cortical-subcortical metabolic changes are characteristic. In MSA, widespread and symmetric striatal involvement along with strong cortical metabolic changes reflect the multisystemic nature of the disease. In PSP, thalamo-cortical network relationships and unexpected occipital-striatal correlations demonstrate the atypical pattern of the disease. Conclusion: This study has demonstrated that the relationships between dopaminergic degeneration assessed with 123I-FP-CIT SPECT and brain metabolism measured with F18-FDG PET/CT show disease-specific patterns in parkinsonism spectrum disorders. Future comprehensive, prospective follow-up studies will validate these findings and facilitate their integration into clinical practice.