Sıçan modelinde erken dönem sinir onarımında resveratrol içeren yara örtüsünün (Dermalix) onarım hattı çevresine sarılarak sinir iyileşmesi üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of a resveratrol-containing wound dressing (Dermalix) wrapped around the repair site on nerve healing in early-stage nerve repair in a rat model
  1. Tez No: 1011705
  2. Yazar: MUHAMMED KARAKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜZİN YEŞİM ÖZGENEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Sinir iyileşmesi, resveratrol, fibrozis, yapışıklık, Nerve healing, resveratrol, fibrosis, adhesion
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, sıçan modelinde oluşturulan erken dönem periferik sinir yaralanmasında, resveratrol içeren yara örtüsünün (Dermalix) sinir onarımı üzerindeki etkileri araştırıldı. Her biri 8 sıçandan oluşan iki adet grup oluşturuldu. Kontrol grubunda sinir yaralanmasını takiben primer sinir onarımı yapılırken, deney grubunda aynı şekilde yaralanma ve onarım yapıldıktan sonra onarım hattı yara örtüsü ile sarıldı. Üç hafta sonra yapılan makroskopik ve histopatolojik değerlendirmelerde, Dermalix uygulanan grupta sinir onarım hattı çevresindeki yapışıklığın kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede azaldığı gözlendi. Histopatolojik incelemede, fibrozis skoru da Dermalix grubunda anlamlı derecede daha düşük saptandı. Ayrıca diğer önemli bulgulardan biri, sinir iyileşmesinin göstergesi olan kas atrofisinin Dermalix grubunda istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha az olmasıydı. Ancak, rejenerasyon ve inflamasyon skorları açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Sonuç olarak, bu çalışma Dermalix yara örtüsünün, hem mekanik bir bariyer oluşturarak hem de içerdiği resveratrolün antifibrotik etkisiyle sinir iyileşmesini destekleme potansiyelini ortaya koymaktadır. Elde edilen bu sonuçlar Dermalix'in periferik sinir onarımına yeni bir yaklaşım sunabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of a resveratrol-containing wound dressing (Dermalix) on nerve repair were investigated in an early-stage peripheral nerve injury model in rats. Two groups, each consisting of eight rats, were formed: in the control group, primary nerve repair was performed following nerve injury, whereas in the experimental group, after the same injury and repair, the repair site was wrapped with the wound dressing. Three weeks later, macroscopic and histopathological evaluations revealed that adhesion around the nerve repair site was significantly reduced in the Dermalix group compared with the control group. Histopathological analysis also showed that the fibrosis score was significantly lower in the Dermalix group. One of the most important findings was that muscle atrophy, an indicator of nerve healing, was significantly less pronounced in the Dermalix group. However, no statistically significant difference was observed between the groups in terms of regeneration and inflammation scores. In conclusion, this study demonstrates the potential of the Dermalix wound dressing to support nerve healing both by creating a mechanical barrier and through the antifibrotic effect of the resveratrol it contains. These findings suggest that Dermalix may offer a novel approach to peripheral nerve repair.