Laparoskopik nefrektomi planlanan hastalarda erektör spina plan (ESP) bloğu ve anterior quadratus lumborum (tip III) bloğunun analjezik etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of the analgesic efficacy of erector spinae plane (ESP) block and anterior quadratus lumborum (type III) block in patients undergoing laparoscopic nephrectomy
- Tez No: 1011708
- Danışmanlar: PROF. DR. SUNA GÖREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Ağrı yönetimi, erektör spina plan bloğu, kuadratus lumborum bloğu, laparoskopik nefrektomi, postoperatif ağrı, Pain management, erector spinae plane block, quadratus lumborum block, laparoscopic nephrectomy, postoperative pain
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, laparoskopik nefrektomi planlanan hastalarda quadratus lumborum-III (QL-III) bloğu ve erektör spina plan (ESP) bloğunun intraoperatif ve postoperatif analjezik etkinliklerini prospektif ve randomize kontrollü olarak karşılaştırdık. Gereç-Yöntem: Çalışma, etik kurul onayı ve hastalardan alınan yazılı onam sonrası, elektif laparoskopik nefrektomi uygulanacak, Amerikan Anestezistler Derneği (ASA) sınıflaması I-III olan, 18-80 yaş grubu 78 hastada gerçekleştirildi. Demografik veriler ve preoperatif Derlenme Kalitesi-15 (Quality of Recovery, QoR-15) skorları kaydedildi. Hastalar QL-III grup (n=39) ve ESP grup (n=39) olarak iki gruba randomize edildi. Blok uygulaması sonrasında anestezi indüksiyonu uygulandı. Hastaların indüksiyon öncesi ve intraoperatif hemodinamik verileri, intraoperatif ek uygulanan opioid gereksinimi, cerrahi süre ve anestezi süresi kaydedildi. Postoperatif bütün hastalara morfin ile hazırlanmış hasta kontrollü analjezi (HKA) uygulandı. Postoperatif istirahatte ve mobilizasyonla Vizüel Analog Skala (VAS) skorları, postoperatif 24 saat içindeki kümülatif morfin tüketimi, ilk morfin gereksinimi zamanı, kurtarıcı analjezik gereksinimi, opioid ilişkili yan etkiler, postoperatif 24.saat QoR-15 skorları değerlendirildi. Bulgular: QL-III grubunda kümülatif morfin tüketimi ESP grubuna göre 8., 12., 18. ve 24. saatlerde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha düşük (sırasıyla; p=0,025, p=0,014, p=0.002, p=0,002) bulundu. Diğer postoperatif VAS skorları, intraoperatif hemodinamik verileri, intraoperatif ek fentanil tüketimi, postoperatif ilk HKA gereksinimi zamanı, kurtarıcı analjezik gereksinimi, opioid ilişkili yan etkiler, preoperatif ve postoperatif QoR-15 skorları her iki grupta benzerdi (p>0,05). Sonuç: Postoperatif dönemde kümülatif morfin tüketiminin QL-III grubunda anlamlı derecede daha düşük olması, multimodal analjezi kapsamında QL-III bloğunun ESP bloğuna kıyasla daha etkili olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we prospectively and randomly compared the intraoperative and postoperative analgesic efficacy of quadratus lumborum type III (QL-III) block and erector spinae plane (ESP) block in patients scheduled for laparoscopic nephrectomy. Material-Method: This study was conducted on 78 patients aged 18–80 years with American Society of Anesthesiologists (ASA) physical status I–III, who were scheduled for elective laparoscopic nephrectomy, following approval from the institutional ethics committee and written informed consent from all patients. Demographic characteristics and preoperative Quality of Recovery-15 (QoR-15) scores were recorded. Patients were randomized into two groups: the QL-III group (n = 39) and the ESP group (n = 39). General anesthesia induction was performed after block application. Pre-induction and intraoperative hemodynamic parameters, additional intraoperative opioid requirements, surgical duration, and anesthesia duration were recorded. Postoperatively, all patients received patient-controlled analgesia (PCA) with morphine. Resting and dynamic Visual Analog Scale (VAS) scores, cumulative morphine consumption within the first 24 hours, time to first morphine requirement, need for rescue analgesics, opioid-related adverse effects, and QoR-15 scores at the 24th postoperative hour were evaluated. Results: Cumulative morphine in the QL-III group consumption was significantly lower than ESP group at the 8th, 12th, 18th, and 24th postoperative hours (p = 0.025, p = 0.014, p = 0.002, and p = 0.002, respectively). Other postoperative VAS scores, intraoperative hemodynamic parameters, additional intraoperative fentanyl consumption, time to first PCA demand, requirement for rescue analgesics, opioid-related adverse effects, and pre- and postoperative QoR-15 scores were comparable between the two groups (p > 0.05). Conclusion: The significantly lower cumulative morphine consumption in the QL-III group during the postoperative period suggests that the QL-III block may be more effective than the ESP block as a part of multimodal analgesia strategy.