Azospermik erkeklerde mikro-tese sonucunda sperm bulunmasını etkileyen klinik, hormonal ve histopatolojik faktörler ile üreme sonuçlarının retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of clinical, hormonal, and histopathological factors affecting sperm retrieval in azoospermic men undergoing micro-tese and associated reproductive outcomes
  1. Tez No: 1011709
  2. Yazar: BERTAN TANRIBUYURDU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN KILIÇARSLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Azospermi, infertilite, IVF, m-TESE, SCO, Azospermia, infertility, IVF, m-TESE, SCO
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, azospermi nedeniyle mikrodiseksiyon testiküler sperm ekstraksiyonu (m-TESE) uygulanan erkek olgular ile in vitro fertilizasyon (IVF) tedavisi gören kadın olguların klinik, hormonal, genetik ve histopatolojik özelliklerinin değerlendirilmesi ve sperm elde edilme ile IVF başarısını etkileyen faktörlerin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç-Yöntem: Nisan 2012–Temmuz 2025 tarihleri arasında m-TESE yapılan ve testiküler doku histopatolojisi olan 159 erkek hasta ve IVF tedavisi uygulanan 234 kadın hasta taranmış ve retrospektif olarak çalışmaya dâhil edilmiştir. Erkeklerde yaş, vücut kitle indeksi (VKİ), infertilite süresi, hormonal parametrelerden folikül stimülan hormon (FSH), luteinize edici hormon (LH), total testosteron ve prolaktin, kromozomal karyotip ve Y mikrodelesyon analizleri ile testiküler doku histopatolojisi değerlendirilmiştir. Kadınlarda ise yaş, over rezervi paternleri olarak anti-müllerian hormon (AMH) ve antral folikül sayısı (AFC), hormonal profiller, oosit toplama sonuçları ve embriyo gelişim parametreleri incelenmiştir. İstatistiksel analizde lojistik regresyon kullanılmıştır. Bulgular: m-TESE yapılan erkeklerin %32'sinde sperm elde edilmiştir. Sperm elde edilme oranı, testiküler doku histopatolojisi ile yakından ilişkili olup hipospermatogenez ve maturasyon arresti olgularında yüksek, Sertoli cell-only (SCO) sendromu ve Leydig hücre hiperplazisi olgularında ise düşüktü. Total testosteron düzeyi sperm bulunma olasılığı ile pozitif ilişkili bulunurken, kromozomal karyotip anomaliler başarıyı olumsuz etkilemiştir. Kadınlarda yaş artışı, over rezervi ve implantasyon başarısı üzerinde olumsuz etki göstermiştir. AMH ve AFC, oosit sayısı ve embriyo gelişiminde güçlü belirteçler olarak öne çıkmıştır. Sonuç: m-TESE başarısını en güçlü öngören faktör testiküler doku histopatolojisi olup, hormonal ve genetik parametreler prognostik açıdan önemlidir. Kadınlarda yaş ve over rezerv göstergeleri IVF sonuçlarını belirgin biçimde etkilemektedir. Bulgular, infertilite tedavisinde multidisipliner yaklaşımın ve preoperatif/prognostik değerlendirmelerin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the clinical, hormonal, genetic, and histopathological characteristics of male patients with azoospermia who underwent microdissection testicular sperm extraction (m-TESE) and female patients who received in vitro fertilization (IVF) treatment, and to investigate the factors affecting sperm retrieval and IVF success. Material-Method: A total of 159 male patients who underwent m-TESE and had available testicular tissue histopathology, and 234 female patients who received IVF treatment between April 2012 and July 2025 were screened and retrospectively included in the study. In male patients, age, body mass index (BMI), duration of infertility, hormonal parameters including follicle-stimulating hormone (FSH), luteinizing hormone (LH), total testosterone, and prolactin levels, chromosomal karyotype analysis, Y-chromosome microdeletion analysis, and testicular tissue histopathology were evaluated. In female patients, age, ovarian reserve markers including anti-müllerian hormone (AMH) levels and antral follicle count (AFC), hormonal profiles, oocyte retrieval outcomes, and embryo development parameters were analyzed. Logistic regression analysis was used for statistical evaluation. Results: Sperm retrieval was successful in 32% of the male patients undergoing m-TESE. The sperm retrieval rate was closely associated with testicular tissue histopathology, with higher success rates observed in cases of hypospermatogenesis and maturation arrest, and lower rates in cases of Sertoli cell-only (SCO) syndrome and Leydig cell hyperplasia. Total testosterone levels were positively associated with the likelihood of sperm retrieval, whereas chromosomal karyotype abnormalities negatively affected success rates. In female patients, increasing age had a detrimental effect on ovarian reserve and implantation success. AMH levels and AFC emerged as strong predictors of oocyte yield and embryo development. Conclusion: Testicular tissue histopathology was identified as the strongest predictor of m-TESE success, while hormonal and genetic parameters also demonstrated prognostic significance. In female patients, age and ovarian reserve markers were significantly associated with IVF outcomes. These findings demonstrate the importance of a multidisciplinary approach and comprehensive preoperative and prognostic evaluation in the management of infertility.