Larenks kanseri nedeniyle parsiyel larenjektomi ve küratif RT/KRT uygulanan hastalarda koku fonksiyonunun karşılaştırılmalı olarak değerlendirilmesi
Comparative evaluation of olfactory function in patients undergoing partial laryngectomy and curative radiotherapy/chemoradiotherapy for laryngeal cancer
- Tez No: 1011710
- Danışmanlar: PROF. DR. OĞUZ İBRAHİM BASUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Kemoradyoterapi, Larenks kanseri, Parsiyel Larenjektomi, Nazal İnspiratuar Tepe Akım Hızı, Radyoterapi, Sniffin`Sticks test, Chemoradiotherapy, Laryngeal Cancer, Partial Laryngectomy, Nasal Peak Inspiratory Flow, Radiotherapy, Snifin' Sticks Test
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, larenks kanseri nedeniyle farklı tedavi modaliteleri uygulanan hastalarda nazal hava akımının bir göstergesi olan nazal inspiratuar tepe akım hızı (NPIF) değerleri ile koku fonksiyonları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi, primer RT/KRT alan hastalar ile parsiyel larenjektomi operasyonu uygulanan hastalarda NPIF ve koku fonksiyonu üzerindeki etkilerinin karşılaştırılmasıdır. Gereç-Yöntem: Prospektif olarak tasarlanan bu çalışmaya larenks kanseri nedenli kordektomi operasyonu uygulanan 24 hasta, supraglottik larenjektomi operasyonu uygulanan 14 hasta, suprakrikoid larenjektomi operasyonu uygulanan 23 hasta, larenks kanseri tanısıyla primer RT/KRT uygulanan 25 hasta ve kontrol grubu olarak larenks kanseri tanısı olmayan 25 sağlıklı hasta olmak üzere toplam 111 hasta dahil edildi. Hastaların nazal hava akımı NPIF ölçümleri ile değerlendirildi. Koku fonksiyonları“Sniffin' Sticks”testi kullanılarak eşik, ayırt etme ve tanıma (TDI) skorları üzerinden analiz edildi. Veriler uygun istatistiksel yöntemlerle karşılaştırıldı. Hastalar HBYS kayıtlarından demografik değişkenler (yaş, cinsiyet) açısından değerlendirildi. Bulgular: Tedavi grupları arasında NPIF değerleri ve koku fonksiyonları açısından anlamlı farklılıklar saptandı. RT/KRT uygulanan hastalarda NPIF değerleri ve“Sniffin' Sticks”testi ile elde edilen toplam TDI skorlarının, parsiyel larenjektomi uygulanan hastalara kıyasla daha yüksek olduğu görüldü. Parsiyel larenjektomi alt gruplarında ise cerrahi genişliğe bağlı olarak NPIF ve koku fonksiyonlarında değişkenlik izlendi. NPIF değerleri ile koku fonksiyonlarıarasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptandı. Sonuç: Larenks kanserinde uygulanan tedavi yöntemi, NPIF ve koku fonksiyonları üzerinde anlamlı etkilere sahiptir. RT/KRT uygulanan hastalarda NPIF ve koku fonksiyonlarının parsiyel larenjektomi uygulanan hastalara kıyasla daha yüksek olduğu görülmüş olup, NPIF ile koku fonksiyonları arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the relationship between nasal inspiratory peak airflow rate (NPIF) values, an indicator of nasal airflow, and olfactory function in patients undergoing different treatment modalities for laryngeal cancer, and to compare NPIF and olfactory function in patients receiving primary RT/CRT and those who underwent partial laryngectomy. Material-Method: In this prospectively designed study, a total of 111 participants were included: 24 patients who underwent cordectomy for laryngeal cancer, 14 who underwent supraglottic laryngectomy, 23 who underwent supracricoid laryngectomy, 25 patients who received primary radiotherapy/chemoradiotherapy (RT/CRT) for laryngeal cancer, and 25 healthy individuals without laryngeal cancer as the control group. Nasal airflow was assessed using nasal peak inspiratory flow (NPIF) measurements. Olfactory function was evaluated using the“Sniffin' Sticks”test based on threshold, discrimination, and identification (TDI) scores. The data were compared using appropriate statistical methods, and demographic variables (age and sex) were evaluated using hospital information system records. Results: Significant differences were observed among the treatment groups in terms of nasal peak inspiratory flow (NPIF) values and olfactory function. Patients who underwent radiotherapy/chemoradiotherapy (RT/CRT) demonstrated higher NPIF values and total TDI scores obtained from the“Sniffin' Sticks”test compared with those who underwent partial laryngectomy. Within the partial laryngectomy subgroups, variability in NPIF values and olfactory function was observed depending on the extent of surgery. A statistically significant association was found between NPIF values and olfactory function. Conclusion: The treatment modality applied in laryngeal cancer has significant effects on nasal peak inspiratory flow and olfactory function. Patients treated with radiotherapy/chemoradiotherapy (RT/CRT) may exhibit higher NPIF values and better olfactory function compared with those who underwent partial laryngectomy, and a significant relationship between nasal airflow and olfactory function was identified.