Bir üniversite hastanesinde görev yapan büro hizmetleri personellerinin aşıya genel yaklaşımları ile aşı tereddüt ve karşıtlık düzeylerinin incelenmesi
An examination of the general attitudes toward vaccination and the levels of vaccine hesitancy and opposition among administrative staff working at a university hospital
  1. Tez No: 1011711
  2. Yazar: BÜŞRA KURDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİS ÖZÇAKIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Aşı, Aşı tereddütü, Aşı karşıtlığı, Aşı kabulü, Büro hizmetleri personeli, Vaccine, Vaccine hesitancy, Anti-vaccination, Vaccine acceptance, Office services staff
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Aşı karşıtlığı ve tereddütü son yıllarda giderek artan bir toplum sağlığı problemidir. Bu çalışmada, bir üniversite hastanesinde görev yapan büro personelinin aşıya yönelik tutumları, aşı tereddütü ve karşıtlık düzeyleri ile sosyodemografik özellikler arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Amaç, doğrudan sağlık hizmeti sunmayan çalışanlarda aşı algısını değerlendirerek bağışıklama stratejilerine katkı sağlamaktır. Gereç -Yöntem: Kesitsel desendeki çalışma, Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde görev yapan, çalışmaya katılmayı kabul eden 195 büro personeli ile yürütülmüştür. Katılımcılardan, demografik özellikleri ile aşıya genel yaklaşımlarını değerlendirmek amacıyla sosyodemografik formu, ardından ''Aşı Tereddüt Ölçeği'' ve ''Aşı Karşıtlık Ölçeği''ni doldurmaları istenmiştir. Bulgular: Çalışmada, yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi gibi sosyodemografik değişkenlerle aşı tereddütü ve karşıtlığı arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Bekâr, çocuk sahibi olmayan, vardiyalı çalışan, COVID-19 aşısı yaptırmayan ve aşılarını ASM'lerde yaptıran katılımcılarda tereddüt düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir. COVID-19 aşısı yaptıranlarda, sigara kullanmayanlarda ve tamamlayıcı tıp uygulamalarını kullanmayanlarda aşı karşıtlığı fazla bulunmuştur. Katılımcıların düşük düzeyde aşı tereddütü, orta düzeyde aşı karşıtlığı gösterdiği saptanmıştır. Korelasyon analizleri; aşı karşıtlığının aşı tereddüdü ile güçlü biçimde ilişkili olduğunu, iki tutumun birbirini besleyen dinamikler içerdiğini göstermiştir. Sonuç: Çalışma, aşı tereddütü ve aşı karşıtlığının birbirinden farklı dinamiklere sahip olduğunu göstermiştir. Katılımcıların genel olarak düşük düzeyde tereddüt göstermesine rağmen, tereddüdün temelinde güven eksikliğinin belirleyici olduğu saptanmıştır. Toplumda aşı kabulünü artırmak için bilgilendirme faaliyetleri yapılmalı, aynı zamanda sağlık sistemi ve sağlık çalışanlarına duyulan güvenin güçlendirilmesi gerekmektedir. Aile hekimleri, bireylerin güvenilir bilgi kaynağı olarak aşıya yönelik endişeleri empatik bir yaklaşımla ele almalı ve açık iletişim kurmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: Vaccine opposition and hesitancy have become an increasingly significant public health issue in recent years. This study examined the attitudes of office staff working at a university hospital toward vaccination, as well as the relationships between vaccine hesitancy, opposition levels, and sociodemographic characteristics. The aim was to assess vaccine perceptions among employees who do not provide direct health services and to contribute to the development of immunization strategies. Materials and Methods: The cross-sectional study was conducted with 195 administrative staff members working at Bursa Uludağ University Faculty of Medicine Hospital who agreed to participate in the research. Participants were asked to complete a sociodemographic form to assess their demographic characteristics and general attitudes toward vaccination, followed by the“Vaccine Hesitancy Scale”and the“Vaccine Opposition Scale.”Results: In the study, no significant differences were found between vaccine hesitancy and opposition levels and sociodemographic variables such as age, gender, and educational level. It was determined that hesitation levels were higher among participants who were single, had no children, worked in shifts, had not received the COVID-19 vaccine, and were vaccinated at Family Health Centers (FHCs). Vaccine opposition was found to be higher among those who had received the COVID-19 vaccine, non-smokers, and individuals who did not use complementary medicine practices. Participants exhibited a low level of vaccine hesitancy and a moderate level of vaccine opposition. Correlation analyses revealed that vaccine opposition was strongly associated with vaccine hesitancy, indicating that the two attitudes contain mutually reinforcing dynamics. Conclusion: The study demonstrated that vaccine hesitancy and vaccine opposition have distinct underlying dynamics. Although participants generally exhibited low levels of hesitancy, lack of confidence was identified as the key contributing factor. To enhance vaccine acceptance in the community, informational activities should be implemented, and trust in the healthcare system and healthcare professionals should be strengthened. As reliable sources of information, family physicians should address individuals' concerns about vaccines with an empathetic approach and maintain open communication.