Yenidoğan yoğun bakım ihtiyacı olan term bebeklerin yaşamlarının ilk altı ayında sadece anne sütü ile beslenme oranları ve buna etki eden faktörlerin araştırılması
Investigation of exclusive breastfeeding rates and factors affecting them during the first six months of life in term infants requiring neonatal intensive care
  1. Tez No: 1011784
  2. Yazar: ZEYNEP KASAPBAŞI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SARA EROL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Anne sütü, Emzirme, Yenidoğan servisleri, Milk-human, Breast feeding
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, gestasyonel yaşı ≥37 hafta, doğum ağırlığı ≥2000 gram olan ve kronik hastalığı bulunmayan bebeklerde yenidoğan yoğun bakım ünitesi yatış öyküsünün, yaşamın ilk 6 ayında sadece anne sütü ile beslenme üzerine etkisinin değerlendirilmesi ve bu süreçte rol oynayan risk faktörlerinin belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif analitik kesitsel çalışmaya Haziran 2024–Nisan 2025 tarihleri arasında doğan toplam 592 bebek dahil edildi. Araştırma grubunu yenidoğan yoğun bakım ünitesi yatış öyküsü olan 297 bebek, kontrol grubunu ise yatış öyküsü olmayan 295 bebek oluşturdu. Veriler elektronik hasta kayıtları ve annelere uygulanan çevrim içi anketler aracılığıyla toplandı. İstatistiksel analizlerde kategorik değişkenler için Ki-kare ve Fisher exact testleri, sürekli değişkenler için uygun parametrik veya non-parametrik testler kullanıldı. Yaşamın ilk 6 ayında sadece anne sütü ile beslenme ile ilişkili faktörler çok değişkenli lojistik regresyon analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Yenidoğan yoğun bakım ünitesi yatış öyküsü olan ve olmayan bebeklerde ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenme oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Doğum şekli, erken ten tene temas, ilk beslenmede anne sütü alma, taburculukta sadece anne sütü ile beslenme durumu, ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenme ile pozitif ilişkili bulundu. Emzik/biberon kullanımı, emzirme başlangıcı, sosyal çevrenin annenin emzirme ve bebeğini beslemesi konusundaki olumsuz tutumları, çalışan annenin işe dönme zamanı ve doğumdan sonraki ilk haftalarda annenin olumsuz duygular (üzgün, endişeli, çaresiz) hissetme durumu ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenme ile negatif ilişkiliydi. Motive edici destek alan ve daha önce emzirme deneyimi olan annelerde bebeklerini ilk 6 ay sadece anne sütü ile besleme oranlarının daha yüksek olduğu gözlendi. Sonuç: Yenidoğan yoğun bakım ünitesi yatışının ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenme üzerindeki etkilerinin değerlendirildiği literatür incelendiğinde, yatış durumunun anne sütü alım sürecini olumsuz etkilediğini bildiren çalışmalar ön planda olmakla beraber, bu ilişkinin çalışmalar arasında heterojenlik gösterdiği görülmektedir. Çalışmamızda yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatış durumu ile ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenme arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Bu durum, yenidoğan yoğun bakım ünitesinde sağlanan erken ve etkin emzirme desteği, emzirme danışmanlığı uygulamaları ve aile katılımının güçlendirilmesi gibi yaklaşımların, literatürde bildirilen olumsuz etkinin azaltılmasında etkili olabileceğini düşündürmektedir. Nitekim emzirme danışmanlığı, erken müdahaleler ve aile desteğinin güçlendirilmesi, ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenme oranlarının artırılmasına yönelik temel stratejiler olarak öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the effect of a history of neonatal intensive care unit admission on exclusive breastfeeding during the first six months of life in infants with a gestational age of 37 weeks or more, birth weight of ≥2000 grams and without chronic disease, and to identify the risk factors involved in this process. Materials and Methods: This retrospective analytical cross-sectional study included a total of 592 infants born between June 2024 and April 2025. The study group consisted of 297 infants with a history of neonatal intensive care unit admission, while the control group consisted of 295 infants without such a history. Data were collected from electronic medical records and online questionnaires administered to mothers. In statistical analyses, Chi-square and Fisher exact tests were used for categorical variables, and appropriate parametric or non-parametric tests were used for continuous variables. Factors associated with exclusive breastfeeding during the first six months of life were evaluated using multivariable logistic regression analysis. Results: No statistically significant difference was found in exclusive breastfeeding rates during the first 6 months of life between infants with and without a history of neonatal intensive care unit admission. Mode of delivery, early skin-to-skin contact, receiving breast milk as the first feeding, and exclusive breastfeeding at discharge were positively associated with exclusive breastfeeding during the first 6 months of life. Pacifier/bottle use, delayed initiation of breastfeeding, negative attitudes of the social environment toward breastfeeding and infant feeding, timing of maternal return to work among employed mothers, and maternal negative emotions (such as sadness, anxiety, and helplessness) during the early postpartum period were negatively associated with exclusive breastfeeding during the first 6 months. Mothers who received motivational support and those with previous breastfeeding experience were observed to have higher rates of exclusive breastfeeding during the first 6 months of life. Conclusion: A review of the literature evaluating the impact of neonatal intensive care unit hospitalization on exclusive breastfeeding during the first six months indicates that, although studies reporting a negative effect of hospitalization on breastfeeding outcomes are predominant, the findings are heterogeneous across studies. In our study, no statistically significant difference was found between neonatal intensive care unit hospitalization status and exclusive breastfeeding during the first six months. This finding suggests that early and effective breastfeeding support provided in the neonatal intensive care unit, along with breastfeeding counseling and strengthened family involvement, may mitigate the negative effects reported in the literature. Indeed, breastfeeding counseling, early interventions, and enhanced family support have been identified as key strategies to improve exclusive breastfeeding rates during the first six months.