Sanal gerçeklik uygulamalarının dental morfoloji eğitimindeki etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of virtual reality applications in dental morphology education
- Tez No: 1011831
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FULYA BASMACI
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Diş hekimliği eğitimi, Sanal gerçeklik, Simülasyon destekli eğitim, Education-dental, Virtual reality, Simulation supported education
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Dental morfoloji eğitiminde üç boyutlu anatomik yapıların doğru anlaşılması, klinik uygulamaların başarısını doğrudan etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. Eğitim teknolojilerindeki gelişim süreci; sanal gerçeklik teknolojisi gibi yenilikçi ve etkileşimli yöntemlerin eğitim ortamlarına entegrasyonunu sağlayarak bu üç boyutlu anatomik yapıların kavranmasına katkı sağlamaktadır. Bu tez çalışmasının amacı, dental morfoloji eğitiminde sanal gerçeklik teknolojisinin konvansiyonel eğitime entegrasyonunun öğrenme çıktıları üzerindeki etkisini değerlendirmek ve farklı eğitim sıralamalarının eğitsel etkinlik üzerindeki rolünü analiz etmektir. Çalışma, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi birinci sınıf öğrencisi 84 gönüllü üzerinde gerçekleştirilmiştir. Gönüllüler randomize olarak iki gruba ayrılmış (n=42) ve çapraz (cross-over) çalışma tasarımı uygulanmıştır. Birinci gruba önce sanal gerçeklik eğitimi, ardından konvansiyonel eğitim; ikinci gruba ise önce konvansiyonel eğitim, ardından sanal gerçeklik eğitimi verilmiştir. Gönüllülerin bilgi düzeyleri başlangıçta ön test ile, eğitim sonrasında iki ayrı son test ile değerlendirilmiş, bilgi kalıcılığı iki ay sonra yapılan testler ile ölçülmüştür. Gönüllülerin sanal gerçeklik uygulamalarına yönelik tutumlarını ölçmek amacıyla Eğitsel Sanal Gerçeklik Tutum Ölçeği (ESG-TÖ) ve Educational Virtual Reality Attitude Scale (EdVR) kullanılmış, bireysel görüşlerini alabilmek amacıyla açık uçlu sorulardan oluşan anket formu yöneltilmiştir. Grupların son test-1 sonuçlarının ortalama değerleri (67.5 ± 8.7, 67.6 ± 9.6) arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p=0.809). Konvansiyonel eğitimin ardından sanal gerçeklik eğitimi alan grubun son test 2 sonuçları (74.4 ± 11.9), önce sanal gerçeklik eğitimi ardından konvansiyonel eğitim alan gruptan (67.6 ± 9.6) daha yüksektir (p=0.012). Gönüllüler, sanal gerçeklik teknolojisinin öğrenme verimliliğini artırma, dersleri daha eğlenceli hale getirme ve öğrenme sürecini kolaylaştırma gibi katkılar sağladığını bildirmiştir. Bu çalışmanın sonuçları dental morfoloji eğitiminde, sanal gerçeklik teknolojisinin konvansiyonel metotla birlikte kullanıldığı hibrit eğitim modellerinin, öğrenme etkinliğini artırma potansiyeli taşıdığını ortaya koymaktadır. Sanal gerçeklik uygulamalarının, konvansiyonel eğitim yöntemlerinin yerine geçmekten ziyade, onları tamamlayan bir eğitim aracı olarak müfredata entegrasyonu önerilebilir. Eğitim sıralamasında gözlenen farklılıklar, bu teknolojinin öğretim tasarımındaki rolünün daha ayrıntılı incelenmesi gerektiğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
The accurate understanding of three-dimensional anatomical structures in dental morphology education is among the key factors directly influencing the success of clinical applications. Developments in educational technologies facilitate the integration of innovative and interactive methods, such as virtual reality, into learning environments, thereby contributing to a better comprehension of these three- dimensional anatomical structures. The aim of this thesis is to evaluate the effect of integrating virtual reality technology into conventional dental morphology education on learning outcomes and to analyze the role of different instructional sequences on educational effectiveness. The study was conducted on 84 volunteer first-year students from the Faculty of Dentistry at Ankara Yıldırım Beyazıt University. Participants were randomly divided into two groups (n=42), and a cross-over study design was implemented. The first group received virtual reality training followed by conventional education, while the second group received conventional education followed by virtual reality training. Participants' knowledge levels were assessed through a pre-test at baseline, two post-tests following the educational interventions, and a retention test conducted two months later. To evaluate participants' attitudes toward virtual reality applications, the Educational Virtual Reality Attitude Scale (EdVR) and the Educational Virtual Reality Attitude Scale (ESG-TÖ) were used. Additionally, an open-ended questionnaire was administered to gather individual opinions. No statistically significant difference was found between the mean scores of post-test 1 results between the groups (67.5 ± 8.7, 67.6 ± 9.6) (p=0.809). The post-test 2 results of the group that received virtual reality training after conventional education (74.4 ± 11.9) were significantly lower than those of the group that received virtual reality training before conventional education (67.6 ± 9.6) (p=0.012). Participants reported that virtual reality technology contributed to increased learning efficiency, made lessons more enjoyable, and facilitated the learning process. The results of this study suggest that hybrid educational models, in which virtual reality technology is used in conjunction with conventional methods in dental morphology education, have the potential to enhance learning effectiveness. Rather than replacing conventional methods, virtual reality applications may be recommended as a complementary educational tool integrated into the curriculum. The observed differences in instructional sequence indicate that the role of this technology in instructional design should be further investigated in detail.