Dağınık kırsal yerleşmelerde köy tasarım rehberi: Artvin-Borçka-Muratlı köyü
Village design guide in scattered rural settlements: Artvi̇n- Borçka- Muratli village
  1. Tez No: 1011840
  2. Yazar: TENZİLE DEMİRAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENAP SANCAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: KÖY-TÜR, KÖY-TÜR
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
Özet
Köyler, tarihsel, kültürel ve doğal değerleriyle kırsal yaşamın kimliğini yansıtan önemli yerleşim alanlarıdır. Bu nedenle köy tasarım rehberleri, kırsal yerleşimlerin özgün karakterini koruyarak sürdürülebilir çözümler geliştirmede önemli bir araçtır. Yerleşim dokusu, yapı malzemeleri, altyapı, kamusal alanlar, tarımsal kullanım ve sosyal yaşam gibi unsurları bütüncül biçimde ele alarak kültürel mirasın korunmasına ve yaşam kalitesinin artırılmasına katkı sağlar. Muratlı Köyü örneğinde yürütülen bu çalışmada, köyün doğal peyzajı, geleneksel mimarisi, yerleşim düzeni ve sosyo-kültürel yapısı dikkate alınarak uygulanabilir bir köy tasarım rehberi hazırlanmıştır. Araştırma sürecinde yerinde gözlemler yapılmış, köy sakinleriyle anketler ve derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiş, elde edilen veriler sistematik olarak analiz edilmiştir. Bu analizler, köyün özgün karakterinin korunmasına ve yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik stratejilerin geliştirilmesini sağlamış; yerleşim dokusu, kamusal alanlar, altyapı, tarımsal kullanım ve toplumsal yapı arasındaki ilişkileri ortaya koymuştur. Sonuç olarak hazırlanan köy tasarım rehberi, yalnızca Muratlı Köyü özelinde uygulanabilir çözümler sunmakla kalmayıp, özellikle dağınık kırsal alanlarda kültürel ve doğal değerlerin korunmasına, yaşam kalitesinin artırılmasına ve sürdürülebilir planlama süreçlerine katkı sağlayabilecek bir model niteliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Villages are key elements of rural landscapes, reflecting the historical, cultural, and natural values of their regions. In this context, village design guides are important planning tools that support sustainable development while preserving local identity. By addressing settlement pattern, building materials, infrastructure, public spaces, agricultural land use, and social life in a holistic way, these guides help protect cultural heritage and improve quality of life. This study focuses on Muratlı Village and develops an applicable village design guide based on its natural landscape, traditional architecture, settlement pattern, and sociocultural structure. The research involved on-site observations, surveys, in-depth interviews, and basic data analyses. The findings were systematically evaluated to identify strategies for preserving the village's authentic character and improving living conditions, while also revealing the relationships among spatial, social, and infrastructural components. As a result, the proposed guide offers practical solutions not only for Muratlı Village but also as a model for other dispersed rural settlements. It contributes to the preservation of cultural and natural values, the enhancement of rural quality of life, and the promotion of sustainable planning practices.