Silivri koşullarında farklı sulama düzeylerinin domatesin verim ve kalitesi üzerine olan etkilerinin belirlenmesi
Determination of the effects of different irrigation levels on the yield and quality of tomatoes in silivri conditions
- Tez No: 1011841
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN GÖÇMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Damla sulama, Domates, Drip irrigation, Tomato
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Silivri koşullarında yetiştirilen domates için en uygun sulama programının oluşturulması amacıyla yürütülmüştür. Araştırma, tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü ve beş farklı sulama düzeyinde yürütülmüştür. Sulama suyu hesabında, kök bölgesindeki kullanılabilir su tutma kapasitesinin %30'unun tükenmesi (Ry=%30) sulama zamanı olarak esas alınmıştır. Tükenen nemin tarla kapasitesine tamamlanması %100 (tam sulama) konusu olarak kabul edilmiş ve bu miktarın %25, %50, %75 ve %125 oranlarında uygulanmasıyla toplam beş farklı sulama konusu oluşturulmuştur. Deneme süresince toplam bitki su tüketimi (ETc) ise 581 mm olarak hesaplanmıştır. Bitki katsayısı (kc) değerleri başlangıç döneminde 0,51, orta dönemde 1,19 ve son dönemde 0,79 olarak hesaplanmıştır. Elde edilen ortalama verim 2220-5512,67 kg/da arasında değişmiş, en yüksek verim %125 konusundan 5512,67 kg/da olarak ölçülmüştür. Su kullanım etkinlikleri değerlendirildiğinde I75 deneme konusunda 9,216 kg/m3 ile en yüksek değer elde edilirken, I100 konusunda 8,783 kg m3 ile yakın düzeyde sonuç elde edilmiştir. Genel olarak, elde edilen bulgular, su kısıtı bulunan koşullarda I75 sulama düzeyinin su kullanım etkinliği açısından daha uygun olduğunu, su kısıtının bulunmadığı koşullarda ise I100 sulama düzeyinin maksimum verim amacıyla tercih edilebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the most suitable irrigation program for tomato grown under Silivri conditions. The study was conducted using a randomized block design with three replications and five different irrigation levels. In irrigation water calculations, the irrigation timing was defined as the depletion of 30% of the available water-holding capacity in the root zone (Ry=30%). Replenishing the depleted moisture to field capacity was considered 100% (full irrigation), and a total of five different irrigation treatments were created by applying this amount at rates of 25%, 50%, 75%, and 125%. The total plant water consumption (ETc) during the experiment was calculated as 581 mm. The plant coefficient (kc) values were calculated as 0,51 in the initial period, 1,19 in the middle period, and 0,79 in the final period. The average yield obtained ranged from 2220 to 5512,67 kg/da, with the highest yield of 5512,67 kg/da measured from the 125% treatment. When water use efficiencies were evaluated, the highest value was obtained in the I75 trial treatment with 9,216 kg/m3, while a similar result was obtained in the I100 treatment with 8,783 kg/m3. In general, the findings show that irrigation level I75 is more suitable in terms of water use efficiency under water-constrained conditions, while irrigation level I100 can be preferred for maximum yield under non-water-constrained conditions.