Akustik travmaya bağlı işitme kaybı gelişen ratlarda steroid ve düşük doz lazer terapisinin işitme üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of steroid and low-level laser therapy on hearing in rats with acoustic trauma-induced hearing loss
- Tez No: 1011869
- Danışmanlar: PROF. DR. EMRAH SAPMAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Gürültüye bağlı işitme kaybı, akustik travma, fotobiyomodülasyon, düşük düzeyli lazer, steroid, apoptoz, DPOAE, ABR, Noise-induced hearing loss, acoustic trauma, photobiomodulation, low-level laser therapy, steroid, apoptosis, DPOAE, ABR
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, deneysel akustik travma modeli oluşturulan ratlarda deksematazon tedavisi, düşük düzeyli lazer tedavisi (fotobiyomodülasyon, PBM) ve bu iki tedavinin kombine kullanımının işitsel fonksiyonlar ve koklear histopatoloji üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç-Yöntem: Çalışmaya toplam 35 adet Wistar albino rat dahil edilerek her biri 7 denekten oluşan 5 grup olarak ayrıldı: kontrol (G1), akustik travma (G2), steroid (G3), lazer (G4) ve steroid + lazer (G5). Akustik travma modeli, 115±2 dBA şiddetinde beyaz bant gürültüyle 120 dakika maruziyet ile oluşturuldu. Tüm gruplarda bazal, travma sonrası 1., 7. ve 14. günlerde DPOAE ve ABR ölçümleri yapıldı. Tedavi gruplarında yedi gün süreyle intraperitoneal steroid ve/veya düşük düzeyli lazer uygulaması gerçekleştirildi. Çalışma sonunda temporal kemikler elde edilerek histopatolojik incelemelerde Bax, Bcl-2 ve TUNEL boyamaları ile apoptotik aktivite değerlendirildi. Bulgular: Akustik travma sonrasında DPOAE amplitüdlerinde özellikle orta ve yüksek frekanslarda azalma, ABR eşiklerinde ise belirgin artış saptandı. Histopatolojik incelemelerde, özellikle dış tüylü hücrelerde Bax ve TUNEL pozitifliğinde artış ve Bcl-2 düzeylerinde azalma gözlenerek apoptotik aktivitenin arttığı görüldü. Steroid ve PBM uygulanan gruplarda işitme fonksiyonlarında relatif korunma izlenirken, kombine tedavi grubunda daha belirgin iyileşme eğilimi saptandı. Ancak tedavi grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Sonuçlar: Akustik travmaya bağlı işitme kaybında oksidatif stres ve apoptotik süreçlerin önemli rol oynadığı gösterilmiştir. Steroid ve PBM tedavilerinin koklear hasar üzerinde koruyucu etkiler gösterebileceği, özellikle kombine tedavi yaklaşımlarının daha etkin sonuçlar sağlayabileceği düşünülmektedir. Düşük düzeyli lazer tedavisinin tek başına da potansiyel bir tedavi seçeneği olabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed to evaluate the effects of deksematazon therapy, low-level laser therapy (photobiomodulation, PBM), and their combined use on auditory function and cochlear histopathology in an experimental acoustic trauma model in rats. Material and methods: A total of 35 Wistar albino rats were randomly divided into five groups (n=7 each): control (G1), acoustic trauma (G2), steroid (G3), laser (G4), and steroid + laser (G5). Acoustic trauma model was induced by exposure to white noise at 115±2 dBA for 120 minutes. Distortion product otoacoustic emissions (DPOAE) and auditory brainstem response (ABR) measurements were performed at baseline and on days 1, 7, and 14 after trauma. Treatment groups received intraperitoneal steroid and/or PBM for seven consecutive days. At the end of the experiment, temporal bones were harvested, and apoptotic activity was assessed using Bax, Bcl-2, and TUNEL staining. Results: Following acoustic trauma, a significant decrease in DPOAE amplitudes, particularly at mid and high frequencies, and an increase in ABR thresholds were observed. Histopathological analysis demonstrated increased Bax and TUNEL positivity along with decreased Bcl-2 expression, especially in outer hair cells, indicating enhanced apoptotic activity. Relative preservation of auditory function was observed in both steroid and PBM groups, while the combined treatment group showed a more pronounced trend toward improvement. However, no statistically significant differences were found between the treatment groups. Conclusion: Oxidative stress and apoptosis appear to play key roles in the pathogenesis of noise-induced hearing loss. Both steroid therapy and photobiomodulation may exert protective effects on cochlear structures, and their combined use may enhance therapeutic outcomes. Low-level laser therapy alone may also represent a potential treatment option.