Uzaysal ihmali olan inme hastalarında dinamik işitsel işaretlemenin ihmal üzerine etkisi
The effect of dynamic auditory cueing on spatial neglect in stroke patients with unilateral spatial neglect
- Tez No: 1011870
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLÇİN KAYMAK KARATAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Uzaysal ihmal, inme, dinamik işitsel işaretleme, rehabilitasyon, uzaysal dikkat, Spatial neglect, stroke, dynamic auditory cueing, rehabilitation, spatial attention
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
İnme sonrası uzaysal ihmal, hastaların günlük yaşam aktivitelerini ve fonksiyonel bağımsızlığını olumsuz etkileyen önemli bir klinik tablodur. Uzaysal ihmal varlığı, rehabilitasyon sürecini zorlaştırmakta ve fonksiyonel iyileşmeyi sınırlayabilmektedir. Bu nedenle uzaysal ihmalin tedavisinde etkin ve uygulanabilir yeni yaklaşımların geliştirilmesi önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, sağ hemisferik inme sonrası uzaysal ihmali bulunan hastalarda dinamik işitsel işaretlemenin ihmal bulguları ve fonksiyonel durum üzerindeki etkisini araştırmaktır. Değerlendiricinin hasta gruplarına kör olduğu bu randomize kontrollü çalışmaya, sağ hemisferik inme sonrası uzaysal ihmali bulunan toplam 18 hasta dahil edilmiştir. Hastalar blok randomizasyon yöntemi ile çalışma ve kontrol grubu olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Her iki gruptaki hastalara 4 hafta boyunca, haftada 5 gün ve günde 10 dakika süreyle konvansiyonel rehabilitasyon programı uygulanmıştır. Çalışma grubundaki hastalara ek olarak dinamik işitsel işaretleme protokolü uygulanmıştır. Hastalar başlangıçta (T0), 1. seans sonrası (T1), 10. seans sonrası (T2) ve 20. seans sonrası (T3) değerlendirilmiştir. Değerlendirme ölçütleri olarak; uzaysal ihmalin değerlendirilmesinde Çizgi Bölme Testi, Çizgi Silme Testi ve Yıldız Silme Testi, fonksiyonel değerlendirme için Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği-Motor alanı ve Catherine Bergego Ölçeği kullanılmıştır. Her iki grupta da tedavi öncesi ve sonrası değerlendirmelerde uzaysal ihmal bulgularında ve fonksiyonel bağımsızlık düzeylerinde iyileşme gözlenmiştir (p≤0,05). Lineer karma model analizine göre, fonksiyonel değerlendirmelerde gözlenen iyileşmenin büyük ölçüde zaman etkisine bağlı olduğu ve gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunmadığı saptanmıştır (p>0,05). Buna karşın nöropsikolojik değerlendirmelerde, özellikle Çizgi Bölme Testi ile ilişkili ölçümler ve kısmen Yıldız Silme Testi parametrelerinde zaman içerisindeki değişimin gruplar arasında farklılık gösterdiği belirlenmiştir (p≤0,05). Dinamik işitsel işaretlemenin, özellikle uzaysal dikkat, görsel tarama ve uzaysal temsil ile ilişkili bilişsel süreçler üzerinde etkili olabileceği ve ilgili ölçümlerde tedaviye yanıtın daha erken dönemde ortaya çıkmasına katkı sağlayabileceği düşünülmektedir. Sonuç olarak; dinamik işitsel işaretleme, uzaysal ihmali olan inme hastalarında konvansiyonel rehabilitasyona ek olarak uygulanabilecek, güvenli ve klinik pratikte uygulanabilir bir yöntem olarak değerlendirilebilir. Yöntemin etkinliğinin daha net ortaya konulabilmesi için daha geniş örneklem grupları ve uzun dönem takip içeren ileri çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Unilateral spatial neglect is a common clinical condition following stroke that negatively affects patients' activities of daily living and functional independence. The presence of spatial neglect complicates the rehabilitation process and may limit functional recovery. Therefore, developing effective and applicable therapeutic approaches for spatial neglect is of clinical importance. The aim of this study was to investigate the effects of dynamic auditory cueing on neglect symptoms and functional status in patients with right hemispheric stroke. In this randomized controlled study, in which the assessor was blinded to group allocation, a total of 18 patients with spatial neglect following right hemispheric stroke were included. Patients were randomly assigned into study and control groups using block randomization. Both groups received a conventional rehabilitation program for 4 weeks, 5 days per week, and 10 minutes per day. In addition, patients in the study group underwent a structured dynamic auditory cueing protocol. Assessments were performed at baseline (T0), after the 1st session (T1), after the 10th session (T2), and after the 20th session (T3). Spatial neglect was evaluated using the Line Bisection Test, Line Cancellation Test, and Star Cancellation Test. Functional outcomes were assessed using the Functional Independence Measure-Motor (FIM-Motor) and the Catherine Bergego Scale. Improvements in spatial neglect measures and functional independence were observed in both groups following treatment (p≤0.05). According to linear mixed model analysis, improvements in functional outcomes were mainly attributable to the effect of time, with no significant differences between groups (p>0.05). However, in neuropsychological assessments, particularly in parameters related to the Line Bisection Test and partially in the Star Cancellation Test, changes over time differed significantly between groups (p≤0.05). Dynamic auditory cueing may have a modulatory effect on cognitive processes related to spatial attention, visual scanning, and spatial representation, and may contribute to earlier treatment response in certain parameters. In conclusion, dynamic auditory cueing appears to be a safe, feasible, and clinically applicable complementary method that can be integrated into conventional rehabilitation programs in patients with spatial neglect after stroke. Further studies with larger sample sizes and long-term follow-up are needed to clarify its effectiveness and optimal application parameters.