Dijital yönetimsellik üzerine bir inceleme
An examination of digital governmentality
- Tez No: 1011925
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY ÖNDER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Siyasi iktidar, Political power
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma dijital iktidar ilişkilerinin göz ardı edilmesi ve dijital ilişkilerde iktidarın problem olarak görülmemesi kaygılarıyla ortaya çıkmıştır. Çalışmada, Foucault'nun özgürlük alanlarındaki iktidar ilişkilerini açıklamak için kullandığı, hükümranlık ve disiplinden farklı bir iktidar tipi olarak değerlendirdiği, davranışların yönlendirilmesine ve kendilikle ilişkiye odaklanan bir iktidar analiz çerçevesi olarak kurguladığı yönetimsellik, dijital iktidar ilişkilerinin açıklanmasında bir yaklaşım olarak ele alınmaktadır. Yönetimsellik çalışmaları hakkında yapılan eleştiriler dikkate alınarak dijital yönetimsellikte, duyguların daha çok manipüle edildiği ve bir teknoloji düşünürü olan Bernard Stiegler'in yaklaşımıyla dijital tekniğin farmakon niteliği vurgulanmaktadır. Özgün bir okumayla yönetimsellik, devletin yönetimselleşmesi, yönetimsel rasyonalite ve yönetimden oluşan üç boyuta ayrılmaktadır. Daha sonra yönetim boyutundan türetilen ve merkezinde başkalarını yönlendirme teknikleriyle kendini yönlendirme tekniklerinin temas yüzeyleri bulunan yönetim analitiğine yer verilmektedir. Bireyin dijital teknikle kurduğu ilişki ise Foucault'nun düşüncesiyle uyumlu olarak tekniğe dönüştürücü anlam yükleyen teknik aracılık yaklaşımıyla açıklanmaktadır. Bu teorik konumlandırmalarla dijital yönetimselliğin neoliberal yönetimsellikten verileştirme ve homo economicus bağlamında farklılaştığı öne sürülmektedir. Söz konusu farklılaşma, dijital benlikler ve dijital platformların kesişimine odaklanılarak belirlenen dijital yönetimselliğin temas yüzeyleriyle hem iktidarın nasıl çalıştığı hem de iktidarın bireye nasıl bir kendilik ilişkisi sunduğu sayma, profil ve performans, hız ve dikkat, dürtme ve arzu başlıklarında detaylandırılmaktadır. Böylece dijital yönetimsellik, dijital ilişkilerde iktidarın nasıl çalıştığını açıklayan bir iktidar analiz çerçevesi olarak sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study arose from concerns that digital power relations are being neglected and that power is not seen as a problem in digital relationships. In this study, governmentality, which Foucault conceptualized as a distinct form of power from sovereignty and discipline to explain power relations in spaces of freedom, and which he framed as a power analytics framework focused on conduct and the self, is examined as an explanation for digital power relations. Given the criticisms about governmentality studies, this study emphasizes that emotions are manipulated more in digital governmentality and, highlights the“pharmakon”feature of digital technology through the approach of Bernard Stiegler. Through an original interpretation, governmentality is divided into three dimensions: the governmentalization of the state, governmental rationality, government. Subsequently, the study focuses on government analytics, derived from the government dimension and centered on the contact surfaces between techniques for directing others and techniques for self-direction. The individual's relationship with digital technology is explained through a technical mediation approach that ascribes transformative meaning to technology. These theoretical frameworks argue that digital governmentality differs from neoliberal governmentality in terms of datafication and homo economicus. This differentiation is detailed under the titles of counting, profile and performance, speed and attention, nudge and desire, focusing on the contact surfaces of digital governmentality which are defined by the intersection of digital selves and digital platforms, to examine digital governmentality. Thus, digital governmentality is presented as a framework for analyzing power that explains how power operates within digital relationships.