Üç fazlı güç faktörü düzeltme devresinin tasarımı, analizi ve gerçekleştirilmesi
Design, analysis and implementation of three phasepower factor correction converter
- Tez No: 1011968
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDEM AKBOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aktif güç filtreleri, Anahtarlamalı güç kaynağı, Elektrik güç sistemleri, Güç çeviriciler, Active power filters, Switched mode power supply, Electric power systems, Power converters
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Elektrik Makinaları ve Güç Elektroniği Bilim Dalı
Özet
Günümüzde elektrik enerjisi hayatımızın neredeyse her alanında aktif olarak kullanılmaktadır. Gelişen teknoloji ve sanayiyle birlikte elektrik enerjisiyle çalışan cihazlar ve sistemler insan yaşamının bir parçası haline gelmiştir. İnsanların ihtiyaçları dikkate alındığında taleplerin çözüme kavuşabilmesi için farklı özelliklerde yeni cihazlar tasarlanmalı ve elektrik enerjisinin formu talebe göre istenilen formlara dönüşebilmelidir. Bu dönüşümler yüksek miktarda elektronik ve yüksek frekanslı devre bileşenleri içermektedir. Elektrik enerjisi şebekesi ile çalışan ve güç dönüşümü yapan cihazlar işlevlerini yerine getirirken yüksek frekanslı bileşenlerin sistemlerde oluşmasına neden olmaktadır. Bu bileşenler istenmeyen harmoniklerin ortaya çıkmasına ve şebekenin doğal enerji formunun bozulmasına sebebiyet vermektedir. İstenmeyen harmoniklerin filtrelenmesi ve şebekenin doğal formunun korunabilmesi için tek faz ve üç faz şebekeler için güç faktörü düzeltme devreleri tasarlanmıştır. Bu tez çalışmasında üç fazlı güç faktörü düzeltme devreleri genel olarak ele alınarak kullanım alanları ve harmonik performansları göz önünde bulundurularak karşılaştırılmıştır. Çalışmada özellikle altı anahtarlı aktif ön uç tabanlı güç faktörü düzeltme devresi ele alınarak teorik analizi ve deneysel tasarımı yapılmıştır. Çalışma kapsamında uzay vektör darbe genişlik modülasyonu algoritması için gerekli matematiksel hesaplamalar yapılarak vektör tabanlı bir kontrol algoritması geliştirilmiştir. Yapılan hesaplamalar simülasyon ortamında analiz edilerek uygulama devresi üzerinde teorik sonuçlar deneysel olarak doğrulanmıştır. Tasarımı gerçekleştirilen güç faktörü düzeltme deresi 85-265 Vac giriş gerilimi aralığına sahip olup şebekeden 22 kW'a kadar güç çekebilmektedir. Uygulama devresi çıkış gerilimi DC bara voltajını 400-850 Vdc gerilimleri arasında istenilen seviyede tutabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, electrical energy is actively used in almost every area of our lives. With advancing technology and industry, devices and systems powered by electrical energy have become an integral part of human life. Considering people's needs, new devices with different features must be designed to meet demands, and the form of electrical energy must be able to transform into the desired forms according to demand. These transformations involve a high amount of electronic and high-frequency circuit components. Devices that operate on the electrical power grid and perform power conversion cause high-frequency components to form in the systems while performing their functions. These components lead to the emergence of unwanted harmonics and the distortion of the grid's natural energy form. Power factor correction circuits have been designed for single-phase and three-phase grids to filter unwanted harmonics and preserve the natural form of the grid. In this thesis study, three-phase power factor correction circuits are generally addressed and compared, taking into account their application areas and harmonic performance. The study specifically addresses a six-switch active front-end based power factor correction circuit, performing its theoretical analysis and experimental design. Within the scope of this study, the necessary mathematical calculations for the space vector pulse width modulation algorithm were performed, and a vector-based control algorithm was developed. The calculations were analyzed in a simulation environment, and the theoretical results were experimentally verified on the application circuit. The designed power factor correction circuit has an input voltage range of 85-265 Vac and can draw up to 22 kW of power from the grid. The application circuit output voltage can maintain the DC bus voltage at the desired level between 400-850 Vdc.