Hibrit derin öğrenme yöntemleri ile batarya şarj durumu (ŞD) tahmininin geliştirilmesi
Improving battery state of charge (SoC) estimation using hybrid deep learning methods
  1. Tez No: 1012180
  2. Yazar: FEYZA ÇAVDAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN ARGUN ORAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Şarj Durumu (ŞD) tahmini, DNN, LSTM, GRU, BiLSTM, hibrit model, veri füzyonu, Batarya Yönetim Sistemleri (BYS), lityum-iyon bataryalar, elektrikli araçlar, yenilenebilir enerji, enerji depolama, derin öğrenme, veri tabanlı yöntemler, enerji verimliliği, sürdürülebilirlik, State of Charge (SoC) estimation, DNN, LSTM, GRU, BiLSTM, hybrid model, data fusion, Battery Management Systems (BMS), lithium-ion batteries, electric vehicles, renewable energy, energy storage, deep learning, data-driven methods, energy efficiency, sustainability
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, elektrikli araç bataryalarının Şarj Durumu (ŞD) tahmininde doğruluk ve kararlılığı artırmak amacıyla DNN, LSTM, GRU ve BiLSTM mimarilerini içeren çoklu model tabanlı hibrit derin öğrenme füzyon yapısının geliştirilmesi amaçlanmıştır. Önerilen yapı, bataryaların karmaşık ve doğrusal olmayan dinamiklerini modelleyerek Batarya Yönetim Sistemlerinin (BYS) güvenilirliğini hedeflemiştir. Yöntem: Çalışma, veri tabanlı ve metodolojik olarak doğrulanmış bir yaklaşımla gerçekleştirilmiştir. İlk aşamada, farklı karakteristiklere sahip dört model (DNN, LSTM, GRU, BiLSTM) kayar pencere yöntemiyle zenginleştirilmiş eğitim verisi üzerinde eğitilmiştir. Metodolojik özgünlük olarak, veri seti rastgele karıştırılmak yerine sürüş bazlı olarak yaz ve kış mevsimleri için dengeli şekilde ayrılmış böylece modelin genelleme yeteneği korunmuştur. Füzyon ağırlıkları ise test verisi yerine, eğitimden bağımsız bir validasyon seti üzerindeki performans metriklerine dayalı olarak belirlenerek geleceği görme yanlılığı engellenmiştir. Bulgular: Uygulama sonucunda, önerilen Validasyon Ağırlıklı Global Füzyon modelinin, tekil modellere (DNN, LSTM, GRU, BiLSTM) kıyasla daha yüksek doğruluk ve genelleme yeteneği sunduğu belirlenmiştir. Özellikle BiLSTM ve GRU tabanlı hibrit yapıların, bataryanın zamanla değişen davranışlarını ve mevsimsel farklılıkları etkili bir şekilde modellediği görülmüştür. Ayrıca, sistem çıkışına uygulanan yumuşatma işleminin, tahmin eğrisindeki gürültüyü gidererek fiziksel tutarlılığı artırdığı gözlemlenmiştir. Sonuç: Önerilen dört modelli hibrit füzyon yapısı, ŞD tahmininde metodolojik bir yenilik sunmuştur. Füzyon algoritmalarının, bireysel modellere kıyasla daha sağlam sonuçlar ürettiği tespit edilmiştir. Bu çalışma, BYS'nin optimizasyonuna katkıda bulunarak, elektrikli araçların ve enerji depolama sistemlerinin güvenilirliğini artırmada önemli bir rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to develop a multi-model hybrid deep learning fusion framework incorporating DNN, LSTM, GRU, and BiLSTM architectures to enhance the accuracy and stability of State of Charge (SoC) estimation for electric vehicle batteries. The proposed architecture aims to enhance the reliability of Battery Management Systems (BMS) by modeling the complex and nonlinear dynamics of batteries. Method: The study was conducted using a data-driven and methodologically validated approach. In the first phase, four models with distinct characteristics (DNN, LSTM, GRU, BiLSTM) were trained on training data augmented via the sliding window technique. As a methodological novelty, the dataset was split based on trips rather than random shuffling, ensuring a balanced distribution for summer and winter seasons to preserve the model's generalization capability. Fusion weights were determined based on performance metrics from an independent validation set instead of the test data, thereby preventing look-ahead bias. Findings: The results indicate that the proposed Validation-Weighted Global Fusion model offers higher accuracy and generalization capability compared to individual models (DNN, LSTM, GRU, BiLSTM). In particular, BiLSTM and GRU-based hybrid structures were observed to effectively model the time-varying behaviors of the battery and seasonal differences. Furthermore, the smoothing process applied to the system output was observed to enhance physical consistency by eliminating noise in the prediction curve. Results: The proposed four-model hybrid fusion architecture introduces a methodological innovation in SoC estimation. It was determined that fusion algorithms produce more robust results compared to individual models. This study contributes to the optimization of BMS, playing a significant role in increasing the reliability of electric vehicles and energy storage systems.