Ratlarda oluşturulan şizofreni modelinde yenilikçi bir yaklaşım: mRNA tedavi uygulaması
An innovative approach in schizophrenia model induced in rats: mRNA treatment application
  1. Tez No: 1012181
  2. Yazar: BURAK ÇINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET HACIMÜFTÜOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Biyoteknoloji, Pharmacy and Pharmacology, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Glutamik asit dekarboksilaz 67, ketamin, mRNA, şizofreni, Glutamic acid decarboxylase 67, ketamine, mRNA, schizophrenia
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: GAD67 enziminin azalmasıyla karakterize GABAerjik disfonksiyonun, şizofreni patofizyolojisinin temel bileşenlerinden biri olduğu bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı, ketamin ile oluşturulan sıçan şizofreni modelinde GAD67 mRNA temelli gen terapisinin nörotransmitter dengesi, GABA-glutamat eksitasyon/inhibisyon oranı ve davranışsal parametreler üzerindeki etkilerinin araştırılmasıdır. Materyal ve Metot: Erkek Wistar/Albino sıçanlarda ketamin ile şizofreni benzeri bir model oluşturulmuştur. DNA yazıcısı ile üretilen ve Nanodrop ile doz tayini yapılan GAD67 mRNA, TEM, FT-IR ve Zetasizer analizleriyle karakterize edilerek optimize edilmiş ve İN/İT yoluyla uygulanmıştır. Davranışsal değerlendirmede PPI ve lokomotor aktivite testleri kullanılmıştır. Parvalbumin, GAD65 ve GAD67 mRNA ekspresyonları RT-PCR ile analiz edilmiştir. Asetilkolin, glutamat, GABA ve dopamin düzeyleri LC-MS/MS ile, IgG düzeyleri ise ELISA ile ölçülmüştür. Ayrıca histopatolojik ve immünohistokimyasal incelemelerle piknotik-dejeneratif değişiklikler ile GAD65/GAD67 ekspresyonları değerlendirilmiştir. Bulgular: Nanodrop ile konsantrasyonu belirlenen GAD67 mRNA'sının, TEM, FT-IR ve Zetasizer analizleriyle yüksek stabiliteye sahip olduğu gösterilmiştir. PPI testinde SCZ grubunda yaklaşık %10'a düşen değerlerin, mRNA tedavisi sonrası %50–55 düzeyine yükseldiği ve lokomotor aktivitenin normale yaklaştığı belirlenmiştir. RT-PCR analizinde GAD67 artışına bağlı olarak ilişkili sinaptik protein ekspresyonlarının düzeldiği saptanmıştır. LC-MS/MS analizlerinde GABA düzeylerinin arttığı, glutamat düzeylerinin ise azaldığı görülmüştür. ELISA, histopatoloji ve immünohistokimya sonuçları, tedavinin güvenli ve nöroprotektif etkisini doğrulamıştır. Sonuç: GAD67 mRNA uygulamasının, ketaminle bozulan nörotransmitter profili, inhibitör nöronal fonksiyon, sinaptik bütünlük ve davranışsal performans üzerinde düzeltici etki gösterebileceği gözlenmiştir. Bu bulgular, GABAerjik devreleri hedefleyen mRNA temelli gen terapilerinin şizofreni tedavisinde potansiyel bir yaklaşım olabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: It is known that GABAergic dysfunction, characterized by a decrease in the GAD67 enzyme, is one of the fundamental components of the pathophysiology of schizophrenia. The aim of this study is to investigate the effects of GAD67 mRNA-based gene therapy on neurotransmitter balance, GABA-glutamate excitation/inhibition ratio, and behavioral parameters in a rat schizophrenia model induced by ketamine. Material and Method: A schizophrenia-like model was created in male Wistar/Albino rats using ketamine. GAD67 mRNA, produced using a DNA synthesizer and dosed using Nanodrop, was characterized using TEM, FT-IR, and Zetasizer analyses, optimized, and administered via the IN/IT route. Behavioral assessment used PPI and locomotor activity tests. Parvalbumin, GAD65, and GAD67 mRNA expressions were analyzed by RT-PCR. Acetylcholine, glutamate, GABA, and dopamine levels were measured by LC-MS/MS, while IgG levels were measured by ELISA. In addition, histopathological and immunohistochemical examinations were performed to evaluate pyknotic-degenerative changes and GAD65/GAD67 expression. Results: The GAD67 mRNA, whose concentration was determined using Nanodrop, was shown to have high stability by TEM, FT-IR, and Zetasizer analyses. In the PPI test, values that decreased to approximately 10% in the SCZ group were found to increase to 50–55% after mRNA treatment, and locomotor activity approached normal levels. RT-PCR analysis revealed that the expression of related synaptic proteins improved in line with the increase in GAD67. LC-MS/MS analysis showed that GABA levels increased, while glutamate levels decreased. ELISA, histopathology, and immunohistochemistry results confirmed the safety and neuroprotective effect of the treatment. Conclusion: It has been observed that GAD67 mRNA administration may have a corrective effect on the neurotransmitter profile, inhibitory neuronal function, synaptic integrity, and behavioral performance disrupted by ketamine. These findings suggest that mRNA-based gene therapies targeting GABAergic circuits may represent a potential approach for the treatment of schizophrenia.