Zengîlerden Memlüklere Dımaşk'ta Muîdlik (1154-1516)
The office of Muʿīd in Damascus from the Zengids to the Mamluks (1154–1516)
- Tez No: 1012201
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HARUN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Zengî, Eyyûbî, Memlük, Dımaşk, Eğitim, Medrese, Mansıp, Muîd, Zangid, Ayyubid, Mamluk, Damascus, Education, Madrasa, Manṣib, Muʿīd
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
Özet
İslâm eğitim tarihine dair çalışmalar büyük ölçüde medrese, dârülhadis ve hankâh gibi kurumlar ile müderrislik ve şeyhlik gibi mansıplar etrafında şekillenmiş, eğitim sürecinin tamamlayıcı unsurları çoğu zaman ihmal edilmiştir. Bu ihmalin tipik bir örneği, gerek klasik kaynaklarda gerekse modern literatürde vazifesi genellikle işlenen dersin tekrarından ibaret sayılan muîdlik mansıbıdır. Hâlbuki muîdlik, dönemin eğitim sisteminin işleyişine, ders meclislerinin sürekliliğine ve medrese kadrolarının kurumsallaşmasına doğrudan tesir eden bir konuma sahiptir. Mevcut çalışma, Zengî hânedanının 549/1154'te Dımaşk'a hâkim olmasından Memlük Sultanlığı'nın 922/1516'da sona ermesine kadar uzanan yaklaşık dört asırlık zaman diliminde, Dımaşk özelinde muîdlik mansıbının kavramsal çerçevesini; kurumlar, ilimler, metinler ve mezheplerle münasebetini; mansıbın elde edilme ve kaybedilme süreçleri ile tayin şartlarını tahlil etmeyi; bunun yanı sıra muîdleri sosyo-demografik profilleri, ilmî yetkinlikleri, ilişki ağları, meslekî kariyer rotaları ve sosyo-iktisadî durumlarıyla kapsamlı bir şekilde incelemeyi hedeflemektedir. Bu maksatla klasik biyografi, tabakât ve tarih kaynakları ile vakfiye kayıtlarına dayalı nitel veriler, muîdlerin kronolojik, mezhebî ve coğrafî dağılımına yönelik istatistikî tahlillerle birleştirilmiş, elde edilen sonuçlar kavramsal analiz ve prosopografik yöntemle yorumlanmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde“iâde”teriminin kavramsal çerçevesi, ikinci bölümde mansıbın kurumsal ve ilmî boyutları ele alınmıştır. Üçüncü bölümde ise tespit edilen muîdler üzerinden bir prosopografi oluşturulmuştur. Araştırma, muîdliğin söz konusu dönemde tedrîcen kurumsallaşan ilmî bir mansıp hâline geldiğini ve bilhassa 7- 8./13-14. yüzyıllarda Dımaşk'taki medreseleşme süreciyle paralel biçimde yoğunlaştığını ortaya koymaktadır. Mansıbın hem kurumsal hem de kurumsal olmayan biçimlerde icra edildiği, mezhepler ve ilim dalları arasında belirgin farklılıklar taşıdığı anlaşılmıştır. Çalışma, bu çıktılardan hareketle talebemuîd ve âlim-muîd olmak üzere iki temel muîd tipolojisi teklif etmekte ve muîdliğin İslâm eğitim sisteminin önemli bir unsuru olduğu sonucuna ulaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Studies on the history of Islamic education have largely been shaped around institutions such as the madrasa, the dār al-ḥadīth, and the khānqāh, and around offices such as the professorship (mudarris) and the shaykhate (mashyakha), while the auxiliary components of the educational process have frequently been neglected. A typical instance of this neglect is the office of the muʿīd (repetitor), whose function -in both the classical sources and the modern scholarship- has commonly been reduced to the mere repetition of the professor's lesson. The muʿīd, however, occupied a position that bore directly upon the functioning of the educational system of the period, the continuity of the lesson-sessions (majālis al-dars), and the institutionalization of madrasa teaching cadres. Covering a span of roughly four centuries -from the Zangid seizure of Damascus in 549/1154 to the fall of the Mamluk Sultanate in 922/1516- the present study aims to analyze, with particular reference to Damascus, the conceptual framework of the office of muʿīd; its relationship to institutions, the sciences (ʿulūm), texts, and the legal schools (madhāhib); the processes by which the office was acquired and lost, together with the conditions of appointment; and, beyond this, to examine the muʿīds comprehensively in terms of their socio-demographic profiles, scholarly competencies, relational networks, professional career trajectories, and socio-economic circumstances. To this end, qualitative data drawn from the classical biographical, ṭabaqāt, and historical sources, as well as from endowment deeds (waqfiyyāt), have been combined with statistical analyses of the chronological, madhhab-based, and geographical distribution of the muʿīds, and the resulting findings have been interpreted through conceptual analysis and the prosopographical method. The study comprises three chapters. The first chapter sets out the conceptual framework of the term iʿāda; the second treats the institutional and scholarly dimensions of the office; and the third constructs a prosopography on the basis of the identified muʿīds. The research demonstrates that, over the period in question, the office of muʿīd gradually emerged as an institutionalized scholarly office, intensifying in particular during the 7th-8th/13th-14th centuries in parallel with the proliferation of madrasas (madrasa-building) in Damascus. It has further become clear that the office was exercised in both institutional and non-institutional forms and that it displayed marked differences across the legal schools and the various branches of learning. On the basis of these findings, the study proposes two fundamental typologies of the muʿīd -the student-muʿīd (ṭālib-muʿīd) and the scholar-muʿīd (ʿālimmuʿīd)- and concludes that the office of muʿīd constituted a significant element of the Islamic educational system.