Otizm spektrum bozukluğu ve bipolar bozukluğu olan hastalarda SLC6A4 ve comt polimorfizmlerinin incelenmesi
Investigation of SLC6A4 and comt polymorphisms in patients with autism spectrum disorder and bipolar disorder
  1. Tez No: 1012219
  2. Yazar: GİZEM BOYRAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NESRİN ERCELEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Psikoloji, Genetics, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Polimorfizm, Polimorfizm-genetik, Reseptörler-dopamin, Reseptörler-serotonin, Polymorphism, Polymorphism-genetic, Receptors-dopamine, Receptors-serotonin
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nörobilim Bilim Dalı
Özet
Otizm spektrum bozukluğu (OSB) ve bipolar bozukluk (BB), yüksek kalıtım oranına ve hem genetik hem de çevresel faktörleri içeren çok faktörlü etiyolojilere sahip karmaşık psikiyatrik durumlardır. Artan kanıtlar, serotonerjik ve dopaminerjik nörotransmisyonun düzensizliğinin bu bozuklukların patofizyolojisinde kritik bir rol oynadığını göstermektedir. Bununla birlikte, belirli genetik polimorfizmlerin ortak ve bozukluğa özgü mekanizmalara ne ölçüde katkıda bulunduğu belirsizliğini korumaktadır. Bu çalışma, OSB ve BB tanısı konmuş bireylerde SLC6A4 (5-HTTLPR) ve COMT (Val158Met, rs4680) gen polimorfizmlerinin dağılımını araştırmayı ve bu dağılımları sağlıklı kontrollerle karşılaştırmayı amaçlamıştır. Üçüncü basamak bir psikiyatri kliniğinden toplam 200 katılımcı (50 OSB'li birey, 50 BB'li birey ve 100 sağlıklı kontrol) alınmıştır.Tanılar DSM-5 kriterlerine göre konuldu. Genomik DNA, periferik kan örneklerinden izole edildi ve SLC6A4 ve COMT polimorfizmlerinin genotiplendirilmesi, polimeraz zincir reaksiyonuna dayalı yöntemler kullanılarak gerçekleştirildi. Genotip dağılımları gruplar arasında istatistiksel olarak analiz edildi. Sonuçlar, hem SLC6A4 hem de COMT polimorfizmlerinin genotip dağılımlarında klinik gruplar ve sağlıklı kontroller arasında anlamlı farklılıklar olduğunu ortaya koydu. Hem ASD hem de BD gruplarında, SLC6A4 polimorfizminin LS + SS genotipleri kontrollere göre anlamlı derecede daha sık görüldü; bu da S alleli ile nöropsikiyatrik bozukluklara karşı artan duyarlılık arasında bir ilişki olduğunu gösteriyor. Benzer şekilde, COMT Val158Met polimorfizmi bozukluğa özgü kalıplar gösterdi: AG + GG genotipleri ASD'li bireylerde anlamlı derecede daha yaygınken, BD grubunda AG + GG genotipleri daha sık görüldü ve AA genotipi sağlıklı kontrollerde daha yaygındı. Bu bulgular, serotonerjik ve dopaminerjik genetik varyasyonların, hem ortak hem de bozukluğa özgü genetik mekanizmaları yansıtarak, otizm spektrum bozukluğu (ASD) ve bipolar bozukluğa (BD) farklı şekillerde katkıda bulunabileceğini düşündürmektedir. Sonuç olarak, bu çalışma, SLC6A4 ve COMT polimorfizmlerinin ASD ve BD ile bozukluğa özgü bir şekilde ilişkili olduğunu ve doğrudan nedensel belirleyiciler yerine modülatör genetik faktörler olarak işlev görebileceğini göstermektedir.The observed genotype patterns highlight the complex and heterogeneous nature of psychiatric genetics and emphasize the importance of population-specific investigations. These results may contribute to a better understanding of the genetic architecture of ASD and BD and provide a basis for future research focusing on genetic risk profiling and personalized approaches in psychiatric disorders.
Özet (Çeviri)
Autism spectrum disorder (ASD) and bipolar disorder (BD) are complex psychiatric conditions with high heritability and multifactorial etiologies involving both genetic and environmental factors. Increasing evidence suggests that dysregulation in serotonergic and dopaminergic neurotransmission plays a critical role in the pathophysiology of these disorders. However, the extent to which specific genetic polymorphisms contribute to shared and disorder-specific mechanisms remains unclear. This study aimed to investigate the distribution of SLC6A4 (5-HTTLPR) and COMT (Val158Met, rs4680) gene polymorphisms in individuals diagnosed with ASD and BD and to compare these distributions with healthy controls. A total of 200 participants, including 50 individuals with ASD, 50 individuals with BD, and 100 healthy controls, were recruited from a tertiary psychiatry clinic. Diagnoses were established according to DSM-5 criteria. Genomic DNA was isolated from peripheral blood samples, and genotyping of SLC6A4 and COMT polymorphisms was performed using polymerase chain reaction–based methods. Genotype distributions were statistically analyzed across groups. The results revealed significant differences in genotype distributions of both SLC6A4 and COMT polymorphisms between clinical groups and healthy controls. In both ASD and BD groups, the LS + SS genotypes of the SLC6A4 polymorphism were significantly more frequent compared to controls, indicating an association between the S allele and increased vulnerability to neuropsychiatric disorders. Similarly, COMT Val158Met polymorphism showed disorder-specific patterns: the AG + GG genotypes were significantly more prevalent in individuals with ASD, while in the BD group, the AG + GG genotypes were more frequent, and the AA genotype was more common in healthy controls. These findings suggest that serotonergic and dopaminergic genetic variations may contribute differently to ASD and BD, reflecting both shared and disorder-specific genetic mechanisms. In conclusion, this study demonstrates that SLC6A4 and COMT polymorphisms are associated with ASD and BD in a disorder-specific manner and may act as modulatory genetic factors rather than direct causal determinants. The observed genotype patterns highlight the complex and heterogeneous nature of psychiatric genetics and emphasize the importance of population-specific investigations. These results may contribute to a better understanding of the genetic architecture of ASD and BD and provide a basis for future research focusing on genetic risk profiling and personalized approaches in psychiatric disorders.