Glisin ile granüloza hücrelerinde nigerisin-aracılı piroptoz sonrası litik hücre ölümüne karşı hücre canlılığının korunması
Cytoprotection of granulosa cells by glycine against lytic cell death following nigericin-mediated pyroptosis
  1. Tez No: 1012237
  2. Yazar: UMUT SAMET ŞENOL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞLAR BERKEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Glisin, Nigerisin, NINJ1, PKOS, Granüloza Hücresi, Glycine, Nigericin, NINJ1, PCOS, Granulosa Cell
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Bilim Dalı
Özet
Pro-inflamatuar bir hücre ölüm mekanizması olan piroptoz, gasdermin-aracılı hücre zarı por oluşumu, hücre şişmesi ve nihai litik hücre zarı parçalanması ile karakterizedir. PKOS (polikistik over sendromu)'ta granüloza hücrelerinin artan piroptotik ölümleri gözlemlenir. Granüloza hücreleri, oosit gelişimi ve hormon üretimi için kritik öneme sahip hücrelerdir. Bir aminoasit olan glisin'in, önceki piroptotik basamakları engellemeden, bir hücre zarı-yırtıcı protein olan NINJ1'ın oligomerizasyonunu engelleyerek hücre zarı yırtılmasını baskıladığı ve litik hücre ölümüne karşı koruyucu olduğu (sitoprotektif olduğu) önceki çalışmalarda başka hücre tiplerinde gösterilmiştir. PKOS'lu kadınların kan serumlarında glisin seviyelerinin düşük olduğu da önceki çalışmalarda belirlenmiştir. Bu glisin seviyesi düşüklüğü durumu, çeşitli hücrelerde, NINJ1-aracılı hücre zarı yırtılmasına karşı sensitiviteyi arttırabilir. Bu bağlamda, glisin eksikliği, granüloza hücrelerinin litik hücre ölümüne karşı duyarlı hale gelmelerine sebep olabilir. Glisin seviyelerinin arttırılarak (örn. foliküler sıvıda) granüloza hücrelerinin litik ölümünün baskılanması, PKOS'ta yeni bir terapötik strateji oluşturabilir. NINJ1 oligomerizasyonunu inhibe ederek glisin, granüloza hücrelerini aşırı litik hücre ölümünden koruyabilirken, piroptoz sinyalinin devam etmesine izin vererek (örn. gasdermin porlarını engellemeyerek) potansiyel olarak foliküler bütünlüğe ve yumurtalık fonksiyonuna olumlu etki yapabilir. Bu çalışmada, KGN insan granüloza hücre hattı kullanılarak nigerisin ile piroptoz'un tetiklendiği hücrelerde, glisin'in sitoprotektif potansiyeli ve inflamatuar yanıt üzerindeki etkileri, hücrelerden salınan PGE2 miktarları analiz edilerek değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, tek başına belirgin bir değişim oluşturmayan glisin ve nigerisin uygulamalarının birlikte kullanıldığında, PGE₂ salınımının anlamlı düzeyde artırdığı göstermiştir. Ayrıca SDS-PAGE ve Commassie boyaması analizleri ile granüloza hücrelerinden total protein salınımı tüm deneysel durumlar arasında karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Glisin ile NINJ1-aracılı hücre zarı parçalanmasının baskılandığı granüloza hücrelerinde, piroptoz'un tetiklenmesi sonrası PGE2 salınımının artması, litik hücre ölümünün engellendiği hücrelerde gasdermin porlarının sayısındaki olası artışa hipotetik olarak bağlanmıştır. Bu çalışma ile, granüloza hücrelerinde litik hücre ölümünün ve glisin'in buradaki rolünün daha iyi anlaşılması için ön veriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Pyroptosis, a pro-inflammatory cell death mechanism, is characterized by gasdermin mediated cell membrane pore formation, cell swelling, and eventual lytic cell membrane rupture. Increased pyroptotic cell death of granulosa cells is observed in PCOS (polycystic ovary syndrome). Granulosa cells are critical for oocyte development and hormone production. Previous studies have shown that glycine, an amino acid, suppresses cell membrane rupture and is cytoprotective against lytic cell death by inhibiting the oligomerization of NINJ1, a cell membrane-rupturing protein, without inhibiting the preceding pyroptotic steps. Previous studies have also determined that glycine levels are low in the blood serum of women with PCOS. This low glycine level may increase the sensitivity of various cells to NINJ1-mediated cell membrane rupture. In this context, glycine deficiency may cause granulosa cells to become more susceptible to lytic cell death. Suppressing the lytic death of granulosa cells by increasing glycine levels (e.g., in follicular fluid) may constitute a novel therapeutic strategy in PCOS. By inhibiting NINJ1 oligomerization, glycine can protect granulosa cells from excessive lytic cell death, while allowing the persistence of pyroptosis signaling (e.g., by not blocking gasdermin pores), potentially positively impacting follicular integrity and ovarian function. In this study, the cytoprotective potential of glycine and its effects on the inflammatory response in cells where pyroptosis was induced by nigericin using the KGN human granulosa cell line were evaluated by analyzing the amounts of PGE₂ released from the cells. The findings showed that when glycine and nigericin applications were used together, PGE₂ release was significantly increased, whereas neither produced a significant change individually. In addition, total protein release from granulosa cells was analyzed comparatively across all experimental conditions using SDS-PAGE and Commassie staining analyses. In granulosa cells where glycine suppresses NINJ1-mediated cell membrane disruption, the increased PGE2 release following the initiation of pyroptosis is hypothetically linked to a possible increase in the number of gasdermin pores in cells where lytic cell death is prevented. This study provides preliminary data for a better understanding of lytic cell death in granulosa cells and the role of glycine in this process.