Transkateter aort kapak implantasyonu (TAVİ) uygulanan hastalarda görüntüleme tabanlı parametrelerle 1 yıllık mortalitenin öngörülmesi: Yeni bir skor modeli
Prediction of 1-year mortality using imaging-based parameters in patients undergoing transcatheter aortic valve implantation (TAVI): A novel score model
  1. Tez No: 1012238
  2. Yazar: BATIKAN YAZICI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SERKAN ÇETİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Aort kapak replasmanı, Aort kapak stenozu, Ekokardiyografi, Tomografi, Aortic valve replacement, Aortic valve stenosis, Echocardiography, Tomography
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, transkateter aort kapak implantasyonu (TAVİ) uygulanan hastalarda işlem öncesi ekokardiyografi ve bilgisayarlı tomografi ile elde edilen görüntüleme parametrelerinin 1 yıllık mortalite ile ilişkisini incelemek, mortaliteyi bağımsız olarak öngörebilecek değişkenleri belirlemek ve bu değişkenler temelinde yeni bir görüntüleme destekli risk skor modeli oluşturmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Kardiyoloji Kliniği'nde ciddi semptomatik aort darlığı nedeniyle TAVİ uygulanan hastaların dahil edildiği, tek merkezli, retrospektif ve gözlemsel bir kohort çalışma olarak planlandı. Çalışmaya, işlem öncesi transtorasik ekokardiyografi ve TAVİ planlamasına yönelik bilgisayarlı tomografi incelemesi bulunan, ayrıca takip verilerine ulaşılabilen hastalar dahil edildi. Hastaların demografik, klinik, laboratuvar, ekokardiyografik, tomografik ve prosedürel verileri hastane kayıt sistemi üzerinden geriye dönük olarak toplandı. Primer sonlanım noktası 1 yıllık tüm nedenli mortalite olarak belirlendi. Mortalite gelişen ve gelişmeyen hastalar klinik, laboratuvar ve görüntüleme parametreleri açısından karşılaştırıldı. Bir yıllık mortalite ile ilişkili değişkenler tek değişkenli ve çok değişkenli lojistik regresyon analizleri ile değerlendirildi. Bağımsız öngördürücüler temel alınarak Bilkent-TAVİ Risk Skoru (BTRS) oluşturuldu ve skorun öngördürücü performansı ROC ve Cox regresyon analizleri ile incelendi. Bulgular: Çalışmaya toplam 566 hasta dahil edildi. Hastaların ortalama yaşı 77,0±7,8 yıl olup, 314'ü (%55,5) kadındı. Bir yıllık takip sonunda 56 hastada (%9,9) tüm nedenli mortalite saptandı. Mortalite gelişen hastalarda kronik böbrek hastalığı ve serebrovasküler olay öyküsü daha sık izlendi; proBNP, CRP, STS skoru ve EuroSCORE II değerleri daha yüksek, GFR, hemoglobin ve albümin düzeyleri ise daha düşük bulundu. Ekokardiyografik değerlendirmede mortalite gelişen grupta LVEF, aort kapak maksimum hızı ve aort ortalama gradiyenti daha düşük, sağ ventrikül disfonksiyonu daha sık saptandı. Bilgisayarlı tomografi parametreleri açısından mortalite gelişen grupta sinotübüler bileşke çapı ve minimal iliofemoral lümen çapı anlamlı olarak daha düşüktü. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde düşük albümin düzeyi, düşük hemoglobin düzeyi, sağ ventrikül disfonksiyonu, düşük aort ortalama gradiyenti ve düşük sinotübüler bileşke çapı 1 yıllık mortalitenin bağımsız öngördürücüleri olarak saptandı. Bu değişkenler kullanılarak geliştirilen Bilkent-TAVİ Risk Skoru'nda albümin düzeyinin 3,8 g/dL'den düşük olması ve aort ortalama gradiyentinin 40 mmHg'den düşük olması 2'şer puan; anemi varlığı, sağ ventrikül disfonksiyonu ve sinotübüler bileşke çapının 29 mm'den dar olması ise 1'er puan olarak tanımlandı. ROC analizinde BTRS'nin 1 yıllık mortaliteyi öngörmede anlamlı ayırt edici güce sahip olduğu görüldü (AUC: 0,707; %95 GA: 0,636–0,777; p<0,001). Aynı kohortta STS skorunun AUC değeri 0,613 olarak bulundu. Cox regresyon analizinde BTRS'nin STS skorundan bağımsız olarak mortaliteyi güçlü biçimde öngördüğü saptandı; skordaki her 1 puanlık artış mortalite riskinde anlamlı artış ile ilişkiliydi. Sonuç: TAVİ uygulanan hastalarda işlem öncesi ekokardiyografi, bilgisayarlı tomografi ve laboratuvar parametrelerinden elde edilen bazı değişkenler 1 yıllık mortalite ile anlamlı ilişki göstermektedir. Düşük albümin, düşük hemoglobin, sağ ventrikül disfonksiyonu, düşük aort ortalama gradiyenti ve düşük sinotübüler bileşke çapı mortalitenin bağımsız belirleyicileri olarak saptanmıştır. Bu parametreler temelinde geliştirilen Bilkent-TAVİ Risk Skoru, 1 yıllık mortaliteyi öngörmede klasik cerrahi risk skorlarına kıyasla daha yüksek ayırt edici performans göstermiştir. Bulgular, TAVİ öncesi görüntüleme ve biyokimyasal parametrelerin yalnızca prosedürel planlamada değil, aynı zamanda prognostik risk sınıflamasında da klinik değer taşıyabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to assess the relationship between preprocedural imaging parameters—obtained through echocardiography and computed tomography—and 1 year mortality in patients undergoing transcatheter aortic valve implantation (TAVI). The goal was to identify independent mortality predictors and to develop a new risk score model supported by imaging data. Materials and Methods: This single-center, retrospective, observational cohort study included patients who underwent TAVI for severe symptomatic aortic stenosis at the Department of Cardiology, Ankara Bilkent City Hospital. Patients with available preprocedural transthoracic echocardiography and computed tomography data obtained for TAVI planning, as well as follow-up data, were enrolled. Demographic, clinical, laboratory, echocardiographic, tomographic, and procedural data were retrospectively collected from hospital records. The primary endpoint was defined as 1-year all-cause mortality. Patients with and without mortality were compared in terms of clinical, laboratory, and imaging parameters. Variables associated with 1-year mortality were assessed using univariable and multivariable logistic regression analyses. Based on independent predictors, the Bilkent-TAVI Risk Score (BTRS) was developed, and its predictive performance was evaluated using ROC and Cox regression analyses. Results: A total of 566 patients were included in the study. The mean age of the study population was 77.0±7.8 years, and 314 patients (55.5%) were female. At 1-year follow-up, all-cause mortality occurred in 56 patients (9.9%). Patients who died within 1 year had a higher prevalence of chronic kidney disease and previous cerebrovascular events, higher proBNP, CRP, STS score, and EuroSCORE II values, and lower GFR, hemoglobin, and albumin levels. In echocardiographic assessment,patients with mortality had lower LVEF, aortic valve maximum velocity, and aortic mean gradient, while right ventricular dysfunction was more frequent. Regarding computed tomography parameters, sinotubular junction diameter and minimal iliofemoral lumen diameter were significantly lower in patients with mortality. In multivariable logistic regression analysis, lower albumin level, lower hemoglobin level, right ventricular dysfunction, lower aortic mean gradient, and smaller sinotubular junction diameter were identified as independent predictors of 1 year mortality. Based on these variables, the Bilkent-TAVI Risk Score was constructed. In this score, albumin level <3.8 g/dL and aortic mean gradient <40 mmHg were each assigned 2 points, whereas anemia, right ventricular dysfunction, and sinotubular junction diameter <29 mm were each assigned 1 point. ROC analysis demonstrated that BTRS had a significant discriminative ability for predicting 1-year mortality (AUC: 0.707; 95% CI: 0.636–0.777; p<0.001). In the same cohort, the AUC value of the STS score was 0.613. Cox regression analysis showed that BTRS remained a strong predictor of mortality independently of the STS score; each 1 point increase in BTRS was significantly associated with an increased risk of mortality. Conclusion: In patients undergoing TAVI, several preprocedural echocardiographic, computed tomography, and laboratory-derived parameters were significantly associated with 1-year mortality. Lower albumin, lower hemoglobin, right ventricular dysfunction, lower aortic mean gradient, and smaller sinotubular junction diameter were independent predictors of mortality. The Bilkent-TAVI Risk Score, developed based on these parameters, demonstrated higher discriminative performance for predicting 1-year mortality compared with conventional surgical risk scores. These findings suggest that preprocedural imaging and biochemical parameters may contribute not only to procedural planning but also to prognostic risk stratification in patients undergoing TAVI.